Η Ταυτότητα της Ημέρας

359η ημέρα του έτους
Ανατολή Ήλιου: 07:37
Δύση Ήλιου: 17:12
Σελήνη 17 ημερών

Χριστιανικό Εορτολόγιο
H Χριστιανοσύνη (εκτός από τους Παλαοημερολογίτες) γιορτάζει την κατά σάρκα Γέννηση του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.
Καθολική Εκκλησία
† Αγίας Αναστασίας

Γιορτάζουν: Βηθλεέμ, Εμμανουήλ, Εμμανουηλία, Εμμανουέλλα, Ιησούς, Μανούσος, Μανουσία, Χρήστος, Χρίστος, Χριστίνα.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές
Ημέρα του Μεγάλου Ηγέτη στο Πακιστάν. Γιορτάζεται η γέννηση του ιδρυτή της χώρας Μουχάμαντ Αλί Τζινά (1876-1948).
Ημέρα Χρηστής Διακυβέρνησης στην Ινδία.
Εθνική Ημέρα Κολοκυθόπιτας στις ΗΠΑ.

Γεγονότα

μ.Χ.
274 Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Αυρηλιανός αφιερώνει ένα ναό στο θεό Ήλιο, την ημέρα που οι Ρωμαίοι γιορτάζουν τo χειμερινό ηλιοστάσιο και την αναγέννηση του ήλιου (Βρουμάλια).
376 Καθιερώνεται στο ανατολικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζαντινής) ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου.
1818 Το τραγούδι του Φραντς Γιόζεφ Γκρούμπερ «Silent Night (Άγια Νύχτα)» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Ναό του Αγίου Νικολάου στο Όμπερνσντορφ της Αυστρίας.
1989 O ανατραπείς κομμουνιστής ηγέτης της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου και η σύζυγός του Έλενα καταδικάζονται σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο και εκτελούνται.
1995 Κρίση των Ιμίων: Το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσαράζει σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ο πλοίαρχός του αρνείται βοήθεια από το Λιμενικό, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και ότι οι μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές της χώρας του.

Γεννήσεις

π.Χ.
4 Ιησούς Χριστός, σύμφωνα με πολλούς ερευνητές. (Το έτος 0, σύμφωνα με τον Διονύσιο τον Μικρό)
μ.Χ.
1899 Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, αμερικανός ηθοποιός. («Καζαμπλάνκα», «Το γεράκι της Μάλτας») (Θαν. 14/1/1957)
1955 Σταμάτης Κραουνάκης, έλληνας συνθέτης.

Θάνατοι

μ.Χ.
1938 Κάρελ Τσάπεκ, τσέχος συγγραφέας, που έγραψε κυρίως έργα επιστημονικής φαντασίας. Ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε σε έργο του τη λέξη «ρομπότ», η οποία σημαίνει «εργάτης» στα τσέχικα. (Γεν. 9/1/1890)
1966 Νίκος Δάνδολος, θρυλικός έλληνας χαρτοπαίκτης, που έδρασε στις ΗΠΑ. Το παρατσούκλι του ήταν Nick the Greek. (Γεν. 27/4/1883)
1977 Τσάρλι Τσάπλιν, άγγλος ηθοποιός. (Σαρλό) (Γεν. 16/4/1889)

sansimera.gr