Σήμα κινδύνου από τα νησιά – Φοβούνται «επέλαση» επισκεπτών ενόψει Πάσχα

Επέλαση επισκεπτών, με αρχή το Πάσχα φοβούνται οι κάτοικοι δεκάδων μικρών νησιών του Αιγαίου – «Πάρτε αυστηρότερα μέτρα», λένε δήμαρχοι – Πολλοί μόνιμοι κάτοικοι είναι μεγάλης ηλικίας και οι δομές υγείας στοιχειώδεις στην καλύτερη περίπτωση – Ήδη καταγράφονται «επισκέψεις μακράς διάρκειας» από εκείνους που δήλωσαν τα νησιά ως τόπους μόνιμης κατοικίας τους- Χαρδαλιάς: Μην προκαλείτε την τύχη μας.

«Επέλαση» εκδρομέων …μακράς παραμονής φοβούνται τα νησιά του Αιγαίου, που ζητούν να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για να αποθαρρυνθούν όσοι αψηφούν τον κίνδυνο τόσο για τους εαυτούς τους, όσο και για τους ανθρώπους που ζουν μόνιμα εκεί.

Ήδη, σε αρκετά νησιά καταγράφεται αύξηση… πληθυσμού είτε από μόνιμους κατοίκους Αθηνών που λόγω των μέτρων είναι εκτός εργασίας, είτε από φοιτητές που επέστρεψαν από τους τόπους των σπουδών τους, είτε από συνταξιούχους που έκριναν ότι θα είναι καλύτερα αντί να παραμείνουν περιορισμένοι στα σπίτια τους στα αστικά κέντρα, να πάνε στα νησιά από τα οποία κατάγονται. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι, όπως διαπιστώνουν παράγοντες της αυτοδιοίκησης, που εκμεταλλεύθηκαν το «παράθυρο» και άλλαξαν φορολογικά τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, ώστε να μπορούν να ταξιδεύσουν.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Τήλου, όπου ήδη οι περίπου τετρακόσιοι μόνιμοι κάτοικοι κατά τους δύσκολους μήνες του χειμώνα, έχουν γίνει ήδη πάνω από τετρακόσιοι πενήντα, αφού επέστρεψαν φοιτητές -που τήρησαν εν πολλοίς την καραντίνα των 14 ημερών- αλλά και άνθρωποι που υπό κανονικές συνθήκες θα πήγαιναν -αν πήγαιναν- στην Τήλο το καλοκαίρι, όπως και άλλοι που διατηρούν τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίοι θα πήγαιναν πολύ αργότερα στο νησί. «Και για το Πάσχα, έχω την πληροφορία ότι τουλάχιστον τέσσερις οικογένειες προτίθενται να έρθουν», λέει στο protothema.gr η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά – Αλειφέρη. «Σε έναν πληθυσμό 400 κατοικων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι υπερήλικες αυτοί οι αριθμοί είναι μεγάλοι και κάνουν τη διαφορά. Εμείς, ως δημοτικό συμβούλιο πήραμε ομόφωνη απόφαση και ζητάμε να μην έρθει κανείς, αλλά και τα μέτρα να γίνουν αυστηρότερα. Όποιος φεύγει από το νησί και επιστρέφει να μπαίνει σε καραντίνα. Εμείς εδώ έχουμε μόνο έναν αγροτικό γιατρό και βέβαια, ειδικά αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να ζητήσουμε ενίσχυση, όταν τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα γονατίζουν. Αυτή τη στιγμή η προστασία μας είναι να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα και να μην έρθει κανείς, αλλά και όσοι βγαίνουν από το νησί, ακόμη κι εκείνοι που πηγαίνουν για διάφορους λόγους αυθημερόν στη Ρόδο ή τη Σύμη να μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα 14 ημερών. Δεν μπορούμε να είμαστε αλλιώς ασφαλείς».

Αποφάσεις με τις οποίες ζητούν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων και αποτρέπουν παράλληλα τους απείθαρχους που θα επιχειρήσουν να τα επισκεφθούν τις επόμενες ημέρες, έχουν λάβει οι δήμοι δεκάδων νησιών του Αιγαίου, ιδιαίτερα εκείνων που οι δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι στοιχειώδεις, στην καλύτερη περίπτωση.

«Έχουμε πάρει ομόφωνη απόφαση ως δημοτικό συμβούλιο και ζητάμε να περιοριστούν οι μετακινήσεις προς το νησί», λέει στο protothema.gr η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Κάσου, Νικολέττα Σοφίλα, η οποία σημειώνει ότι αρκετοί κασιώτες που ζουν στην Αττική δηλώνουν ως μόνιμη κατοικία τους την Κάσο, υποβάλλοντας μάλιστα και φορολογική δήλωση στη Δ.Ο.Υ. της Ρόδου. Έως τώρα, δεν έχουν ταξιδεύσει στο νησί, ωστόσο, μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό, ελήφθη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Έως τώρα, μόνο ένας κάτοικος της Κάσου έχει επιστρέψει στο νησί, μετά τη λήψη των περιοριστικών μέτρων , αλλά ο συγκεκριμένος είχε χειρουργηθεί προ διμήνου στην Αθήνα και τώρα επέστρεψε στο νησί, όπου κατοικεί μόνιμα και βεβαίως έμεινε σε καραντίνα», λέει η κ. Σοφίλα.

Πάντως, όπως είπε στο protothema.gr η κυρία Σοφίλα, υπήρξε ζευγάρι συνταξιούχων που το χειμώνα διαμένει στην Αθήνα, το οποίο τηλεφώνησε στο Δημαρχείο, εκφράζοντας την επιθυμία να ταξιδέψει στο νησί για τις ημέρες του Πάσχα, όπως κάνει άλλωστε κάθε χρόνο.

«Όπως καταλαβαίνετε, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο» λέει η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, προειδοποιώντας τόσο το συγκεκριμένο ζευγάρι, όσο κι όσους εκφράσουν την ίδια επιθυμία τις προσεχείς ημέρες ή κρίνουν ότι δεν είναι απαραίτητο να ενημερώσουν την δημοτική Αρχή, ότι σε περίπτωση που ταξιδεύσουν τελικά θα πρέπει να μείνουν αναγκαστικά σε καραντίνα για τις επόμενες 14 μέρες. Διαφορετικά θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να τους καταγγείλουν στα αρμόδια όργανα.

Στη Κάσο από την Άνοιξη και μετά το νησί γεμίζει 1500 τουλάχιστον ακόμη κατοίκους που πηγαίνουν στο νησί από Αθήνα και εξωτερικό για να ανοίξουν τα σπίτια τους και να δουν τους συγγενείς τους. Και δεν συμβαίνει αυτό μόνο στη Κάσο αλλά σε ολόκληρη τη νησιωτική χώρα. Αυτούς, ποιος θα τους ελέγξει;

Το φόβο των κατοίκων των μικρών νησιών όμως, περιγράφει η δήμαρχος της Τήλου. Λέει χαρακτηριστικά η κ.Καμμά- Αλειφέρη: «Ζητάμε να μην έρθει κανείς, αλλά κι αν έρθει να τηρηθεί η καραντίνα. Βεβαίως δεν είναι λύση να σταματήσουν τα δρομολόγια των πλοίων, αφού χρειαζόμαστε και τρόφιμα και φάρμακα. Χρειάζεται να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα, να μην μπορεί να φύγει κανείς παρά μόνο για ιατρικό λόγο και να μην μπορεί να έρθει κανείς. Ξέρετε ότι δέχομαι μηνύματα από ηλικιωμένους που βλέπουν συμπολίτες τους να πηγαίνουν και να έρχονται από τη Ρόδο και τη Σύμη, που μου διαμαρτύρονται φοβισμένοι ότι εκτίθενται στον κίνδυνο; “Εγώ δεν αφήνω το παιδί μου να έρθει να με δει από τη Ρόδο γιατί φοβάμαι και όλοι πάνε κι έρχονται;” μου είπε χαρακτηριστικά μια ηλικιωμένη. Τί να απαντήσω; Παρακαλούμε για αυστηρότερα μέτρα», λέει με έκδηλη αγωνία η δήμαρχος του ακριτικού νησιού.

protothema.gr