Σοκάρει η αύξηση των αστέγων και νεόπτωχων στην Ευρώπη

Μπορεί η Γαλλία να θεωρείται μια πλούσια χώρα με σημαντικές δομές πρόνοιας, ωστόσο εικόνες που παραπέμπουν σε ακραία φτώχεια δεν είναι άγνωστες, αποδεικνύοντας πως την ώρα που η Ευρώπη σώζει τράπεζες, οι πολίτες της γίνονται φτωχότεροι.

Η γραφική πόλη του Στρασβούργου, πρωτεύουσα της Αλσατίας, είναι εντυπωσιακή και μπορείς εύκολα να διακρίνεις τον πλούτο. Άλλωστε η μηνιαία συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει φέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά και ροή χρήματος. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η φτώχεια έχει εξαφανιστεί από την πόλη.

Οι εικόνες με επαίτες, ειδικά μεγάλων ηλικιών σε τουριστικά σημεία, αρχικά σε σοκάρουν. Περπατώντας όμως στην πόλη και αντικρίζοντας δεκάδες άστεγους σκέφτεσαι ότι η φτώχεια έχει φτάσει και στις πλούσιες χώρες με σημαντικές οικονομίες.

Οι άστεγοι της πόλης του Στρασβούργου δεν είναι μόνο κάποιας ηλικίας που τους χτύπησε η κρίση και έχασαν το βιος τους αλλά και νεαροί. Ωστόσο υπάρχει ένας διαχωρισμός: στους κλασικούς clochard (κλοσάρ), και στους νεόπτωχους. «Οι κλοσάρ είναι μέρος μια γαλλικής παράδοσης, οι οποίοι με δική τους επιλογή δεν θέλουν να εντάσσονται στις κοινωνικές δομές, και προτιμούν να ζουν έξω ελεύθερα, να κοιμούνται έξω και συνοδεύεται από μια κουλτούρα όσο κι αν φαίνεται περίεργο αυτό» εξηγεί στα dikaiologitika.gr ο επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, ο οποίος ζει μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Μάλιστα οι «κλοσάρ» είναι εξαιρετικά συμπαθείς στο γαλλικό λαό, φυσικά τυγχάνουν της αλληλεγγύης της γειτονιάς και κάθε πολυκατοικία έχει και το δικό της «κλοσάρ». «Υπήρξα κι εγώ μεταπτυχιακός φοιτητής στο Στρασβούργο και είχαμε κι εμείς το δικό μας κλοσάρ στην πολυκατοικία, τον συντηρούσαμε και όταν έκανε πολύ κρύο του ανοίγαμε την εξώπορτα και τον αφήναμε να κοιμάται στην είσοδο. Οι κλοσάρ είναι άνθρωποι κυρίως μεσήλικες, και σχετικά με το γαλλικό πληθυσμό είναι λίγοι».

Μαργαρίτα Αργυροπούλου – dikaiologitika.gr