Σοσιαλιστική Διεθνής: «Να υπάρξουν κυρώσεις για την παρωδία εκλογών στη Λευκορωσία»

Καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν εκτάκτως για την πιθανή επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, η Σοσιαλιστική Διεθνής, με ανακοίνωσή της, αμφισβητεί τα αποτελέσματα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία και καταδικάζει τη χρήση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: «Η Σοσιαλιστική Διεθνής δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας και καταδικάζει απερίφραστα τη χρήση βίας έναντι όσων εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους. Κάνει έκκληση για την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και τη διοργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών με παρουσία ανεξάρτητων παρατηρητών και καλεί να υπάρξουν κυρώσεις έναντι όσων ευθύνονται για τη χρήση κρατικής βίας και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής εδώ και πολλά χρόνια αγωνίζεται μαζί με τις δημοκρατικές δυνάμεις της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος μέλους της Narodnaya Hramada, ενώ στελέχη της αντιπολίτευσης υφίστανται συνεχείς διώξεις και το καθεστώς προσπαθεί με πλαστές κατηγορίες να εμποδίσει τη συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες.

Στο διάστημα που προηγήθηκε των εκλογών της 9ης Αυγούστου, η καταδίωξη πολιτικών της αντιπολίτευσης έγινε πιο συστηματική και μεταξύ άλλων, συνελήφθησαν στενοί συνεργάτες της εξαιρετικά δημοφιλούς υποψήφιας Προέδρου Svetlana Tikhanovskaya, που αγωνίζεται για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Ενώ δεν τηρήθηκαν στο ελάχιστο οι προϋποθέσεις για τίμιες εκλογές, το καθεστώς ανακοίνωσε νικητή των εκλογών τον νυν Πρόεδρο, Lukashenko με ποσοστό 80%. Οι πολίτες της Λευκορωσίας αντέδρασαν με μαζικές ειρηνικές διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα εκατοντάδες συλλήψεις, δεκάδες τραυματίες και έναν νεκρό.

Ο λαός της Λευκορωσίας απαιτεί να πέσει το δικτατορικό και αυταρχικό καθεστώς που κυριαρχεί στη χώρα τα τελευταία 26 χρόνια και η φωνή του πρέπει να ακουστεί. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η διεθνής κοινότητα πρέπει να υπερασπισθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τις θεμελιώδεις ελευθερίες στη Λευκορωσία. Καθώς οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται, οι δημοκρατικές κυβερνήσεις οφείλουν να ασκήσουν ισχυρές πιέσεις για την αποφυγή αιματοχυσίας.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής, αλληλέγγυα με τις δημοκρατικές δυνάμεις της Λευκορωσίας, θα εξακολουθήσει τον αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία στη χώρα, με στόχο να δοθεί τέλος στο δικτατορικό καθεστώτος του Προέδρου Lukashenko.»