Οριστικά το Σάββατο 25 Αυγούστου θα γίνει η σέντρα του νέου πρωταθλήματος της Super League. Οι ισχυροί του ποδοσφαίρου κατέληξαν σε συμφωνία για… όλα και μένουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες για να ολοκληρωθεί το παζλ του χάρτη των προϋποθέσεων έναρξης των επαγγελματικών πρωταθλημάτων.

Οριστικά και αμετάκλητα στην προκήρυξη του πρωταθλήματος της Super League την περίοδο 2018-19, θα προβλέπεται ο υποβιβασμός τριών ομάδων, ώστε από τη σεζόν 2019-20 να υπάρξει μείωση των ΠΑΕ από 16 σε 14.

Οριστικά και αμετάκλητα θα προβιβαστεί μόνο ο πρωταθλητής της Football League στη Super League και αντίστοιχα θα υποβιβαστούν τέσσερις ή έξι ομάδες στη Γ΄ Εθνική, ώστε τη σεζόν 2019-20 στη δεύτερη τη τάξη κατηγορία να πάρουν μέρος 18 ή 16 ομάδες αντίστοιχα.

Αυτό που εξετάζεται στην παρούσα φάση είναι αν θα γίνουν αγώνες πλέι άουτ στη Super League και πόσες ομάδες θα πάρουν μέρος σε αυτούς. Αν δηλαδή υποβιβαστεί απευθείας μια ομάδα και αυτές που θα είναι στις θέσεις 13, 14 και 15 θα δώσουν αγώνες κατάταξης, για να παραμείνει μία στην κατηγορία. Αυτό θα καθοριστεί στη γενική συνέλευση της Super League την Πέμπτη 9 Αυγούστου, στην οποία τα όποια σενάρια είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες για διατήρηση των 16 ομάδων, θα πέσουν στο κενό. Ο Αλέξης Κούγιας που ανέδειξε τις τελευταίες ημέρες το πρωτάθλημα της Super League των 16, μπορεί να θεωρηθεί σαν «λαγός» της όλης υπόθεσης.

Στην περίπτωση που μετά τα όσα ξεκαθαρίσει η Super League η προκήρυξη της Football League δεν είναι… εναρμονισμένη κι επιμένει στην άνοδο δύο ομάδων στη μεγάλη κατηγορία, τότε τη λύση θα δώσει η ΕΠΟ που θα καταλήξει στο προαναφερόμενο σχέδιο.

Όσον αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα η κατάσταση είναι ρευστή, αν και η λύση που διαφαίνεται έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τα δεδομένα είναι δύο. Πρώτον υπάρχει ενδιαφέρον από το κανάλι Epsilon TV του Ιβάν Σαββίδη να προσφέρει στέγη στους 7 που δεν έχουν πουλήσει τα δικαιώματά τους, αλλά είναι χλιαρό. Δεν έχει μεταφραστεί δηλαδή σε συγκεκριμένη οικονομική πρόταση.

Δεύτερον, παρατηρήθηκε έντονη δραστηριότητα της NOVΑ με επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους υψηλού επιπέδου, καθώς η Κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να συνεχιστούν οι αναταράξεις στο ποδόσφαιρο μετά τα μέτωπα που αντιμετωπίζει με τις πυρκαγιές και το Μακεδονικό. Μάλιστα την εποχή κατά την οποία θα ετοιμαστούν οι φιέστες για την τυπική έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν θέλει να έχει μέτωπο και με το ποδόσφαιρο. Ας μην ξεχνάμε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της NOVA, Πάνος Παπαδόπουλος, ήταν επίσημος προσκεκλημένος του Πρωθυπουργού στο ταξίδι του στην Κίνα.

Σε δύο βάρκες ο Ιβάν

Ακαθόριστη παραμένει η θέση του Ιβάν Σαββίδη στα πολιτικοκοινωνικοοικονομικά ζητήματα της χώρας. Ναι μεν ο ισχυρός άνδρας του Π.Α.Ο.Κ. τα έχει βρει με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, μια μερίδα οπαδών του δικέφαλου του βορρά (20-30 άτομα) πήγε στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, ενώ για το πανό που εμφανίστηκε στην Τούμπα εναντίον του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στον αγώνα με τη Βασιλεία, δικαιολογήθηκε ότι αναρτήθηκε από σκληροπυρηνικούς που δεν ελέγχει, πλην όμως το πανό έστειλε ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα για το Μακεδονικό και τις φωτιές.

Θα μπορούσε ο Ιβάν Σαββίδης να δώσει εντολή στους σεκιουριτάδες να το κατεβάσουν, γιατί απαγορεύεται από την UEFA να αναρτώνται πανό με πολιτικό περιεχόμενο. Από την άλλη η εφημερίδα του ισχυρού άνδρα του Π.Α.Ο.Κ. «Έθνος», αλλά και το κανάλι «Epsilon TV», δεν εκφράζουν έντονη στήριξη στην κυβέρνηση, αλλά είναι πλέον πολύ… light. Πολύ απλά ο Ιβάν θα υπολογίσει που γέρνει η πλάστιγγα και θα πράξει ανάλογα…

N. Σ. – iapopsi.gr