Super League-Παναθηναϊκός: Ο Αγρινιώτης Μωραΐτης, ο Μεσολογγίτης Φούντας και ο Μιχάι του Παναιτωλικού

O Παναθηναϊκός βαδίζει αργά, αλλά σταθερά προς την επόμενη ημέρα σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό, αφού όλα δείχνουν ότι το deal με την εταιρία PanAsia που εκπροσωπεί ο Παϊρόζ Πιεγκμπονσάντ είναι πια στην τελική του ευθεία.

Ωστόσο, ακόμα κι αν η πράσινη ΠΑΕ αλλάξει χέρια, αυτό που δεν αλλάζει είναι η ποινή απαγόρευσης μεταγραφών, που θα κληρονομήσει από την προηγούμενη διοίκηση και η οποία αναμένεται να επιβληθεί και επίσημα εντός των προσεχών ημερών.

Όπως έγραψε αναλυτικά ο Άρης Ασβεστάς ο Παναθηναϊκός εκτός από την ποινή των -6 βαθμών που θα ξεκινήσει το επόμενο πρωτάθλημα λόγω οφειλών, θα έχει περιορισμούς στην απόκτηση ποδοσφαιριστών.

Οι πράσινοι θα μπορούν μόνο να αποκτήσουν (απεριόριστο αριθμό από) Έλληνες ποδοσφαιριστές κάτω των 23 ετών (μόνο παίκτες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική ομάδα, όχι κοινοτικούς, όχι Κύπριους) για τους οποίους δεν θα πρέπει να καταβάλουν χρήματα στις ομάδες που ανήκουν και οι οποίοι δεν θα πρέπει να έχουν ετήσιο συμβόλαιο άνω των 100.000 ευρώ.

Παρά τα ασφυκτικά περιθώρια που δημιουργεί η απαγόρευση, εντούτοις τα χέρια του Παναθηναϊκού δεν είναι εντελώς δεμένα, αρκεί να υπάρχει διάθεση για… επενδύσεις και καλή συνεννόηση με τις ομάδες που θα μπουν στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων. «Παραθυράκια» και τρικ για να αποκτηθούν παίκτες κάτω των 23 ετών υπάρχουν. Αρκεί οι πράσινοι να το θέλουν. Η δεξαμενή δεν είναι ατελείωτη, αλλά έχει παίκτες που μπορούν να σταθούν και να παίξουν άμεσα στον Παναθηναϊκό και να δημιουργήσουν έναν πυρήνα, μία μαγιά για να δημιουργηθεί η ομάδα του μέλλοντος.

Βέβαια, πρώτο μέλημα του Παναθηναϊκού και του Γιώργου Δώνη (ο οποίος κατά πάσα βεβαιότητα θα είναι ο νέος τεχνικός «τριφυλλιού») είναι η διατήρηση του υπάρχοντος ρόστερ, χωρίς επιπλέον απώλειες, χωρίς νέα αφαίμαξη. Αν συμβεί αυτό, τότε ο Παναθηναϊκός θα έχει μία βάση πάνω στην οποία θα αξιολογήσει τις παρακάτω περιπτώσεις που μπορούν να τον απασχολήσουν έντονα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το SDNA έψαξε και βρήκε μία ενδεκάδα παικτών (αλλά και μία λίστα επιλαχόντων) που ταιριάζουν στα χαρακτηριστικά που ψάχνει το «τριφύλλι» και οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μεταγραφικούς του στόχους. Από την κουβέντα βγαίνουν φυσικά οι μη ρεαλιστικές περιπτώσεις που ναι μεν ταιριάζουν ηλικιακά, αλλά είναι ανέφικτο να προσεγγιστούν, όπως οι Ρέτσος, Μαυροπάνος, Τάσος Δώνης, Γαλανόπουλος, Κούτρης, Ανδρούτσος, Λημνιός κτλ…

 

Γιώργος Κυριακόπουλος (Αστέρας Τρίπολης)

Εντυπωσιακή χρονιά καθιέρωσης για τον υψηλόσωμο αριστεροπόδαρο μπακ-χαφ, ο οποίος έχει σουλούπι που θυμίζει λίγο Τάκη Φύσσα (1,84) και παίζει άνετα όλη την αριστερά πλευρά. Ο 22χρονος Πατρινός αμυντικός έκανε φέτος 18 παιχνίδια με τον Αστέρα Τρίπολης, είχε για χάι-λάιτ το εντυπωσιακό γκολ απέναντι στον ΠΑΟΚ και με τον Σάββα Παντελίδη καθιερώθηκε σε ρόλο αριστερού μέσου, αντί για μπακ που έπαιζε μέχρι φέτος. Από τους πιο ταλαντούχους νέους αριστεροπόδαρους του ελληνικού ποδοσφαίρου.

 

Νεμάνια Μιλόγεβιτς (Τσουκαρίτσκι)

Ναι, το επίθετο του παραπέμπει σε «Γιούγκο», όμως εδώ τα φαινόμενα απατούν. Πρόκειται για τον γιο του Βλάνταν Μιλόγεβιτς, ο οποίος φόρεσε την φανέλα του Παναθηναϊκού στο παρελθόν και σήμερα βρίσκεται στο τιμόνι του Ερυθρού Αστέρα. Ο 20χρονος μεσοεπιθετικός είναι προϊόν της σερβικής σχολής ποδοσφαίρου, αφού ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στην ταλεντομάνα Τσουκαρίτσι, ωστόσο επέλεξε να αγωνίζεται με την Εθνική Ελλάδας (!), έχοντας καταγράψει ήδη τις πρώτες συμμετοχές στην Νέων και τις πρώτες κλήσεις στην Ελπίδων. Τεχνίτης μεσοεπιθετικός ελευθέρας βοσκής, πολύ καλά τεχνικά στοιχεία, δυνατό αριστερό πόδι και 25 συμμετοχές (+3 γκολ) στην σερβική  SuperLiga. Από τις πολύ, πολύ, πολύ αξιόλογες και ψαγμένες περιπτώσεις εκτός Ελλάδας.

 

Τάσος Δουβίκας (Αστέρας Τρίπολης)

Στην Τρίπολη θεωρούν ότι βρήκαν τον παίκτη που θα συνεχίσει την παράδοση που ξεκίνησαν οι Φορτούνης, Μπακασέτας, Κουρμπέλης με τις μεταγραφές τους στις ισχυρές ομάδες του ΠΟΚ. Γιος του παλιού επιθετικού του Παναργειακού, με τεράστιο ταλέντο κι ακόμα μεγαλύτερη προοπτική, απασχολεί ήδη ομάδες του εξωτερικού. Ήταν ο 99άρης με την πιο αξιοπρόσεκτη συνεισφορά σε ομάδα της Super League (20 συμμετοχές / 2 γκολ), με τις μετοχές του να απογειώνονται με τις πρόσφατες εμφανίσεις του (και τα γκολ με Τσεχία, Πολωνία) με την Εθνική Νέων στο πρόσφατο Elite Round. Ικανός να παίξει τόσο ως περιφερειακός, όσο και ως κλασικός φορ, με έτοιμο κορμί και έμφυτη ταχύτητα, είναι πιθανώς ότι καλύτερο έχουμε ως ελληνικό ποδόσφαιρο σε ρόλο επιθετικού στις μικρές ηλικίες.

 

Πέτρος Ορφανίδης (Ξάνθη)

Κάποιοι πίστευαν ότι αποτελεί τη φυσική συνέχεια του Πέτρου Μάνταλου και του Θοδωρή Βασιλακάκη. Μάλιστα ήταν από τις αδυναμίες του Μαρίνου Ουζουνίδη, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια έψαξε την περίπτωση του ταλαντούχου μεσοεπιθετικού της Ξάνθης, ο οποίος ήταν το δεκάρι της προηγούμενης Ελπίδων. Φέτος, όμως κάπου χάθηκε, σε μία χρονιά μεγάλης στασιμότητας. Έκανε μόλις 10 παιχνίδια στην Super League (κανένα 90λεπτο) και παραδόξως δεν έκανε το ξεπέταγμα που όλοι περίμεναν. Το ταλέντο όμως υπάρχει, είναι ακόμα μόλις 22 ετών…

 

Ένεα Μιχάι (Παναιτωλικός)

Η αποκάλυψη του φετινού Παναιτωλικού. Το γεγονός ότι αν και αλβανικής καταγωγής, επέλεξε να αγωνιστεί στην Εθνική Ελλάδας ανεβάζει κατακόρυφα την μετοχή του, αφού προέρχεται από ηχηρή σεζόν. Βασικός σε όλο το πρωτάθλημα (26 συμμετοχές), με εντυπωσιακή σωματοδομή, «χτιστό» κορμί και μεγάλα περιθώρια εξέλιξης. Θέλει δίπλα του έναν καθοδηγητή στο κέντρο της άμυνας, ωστόσο το όνομα του παίζει γερά για όλους τους «μεγάλου», αφού έδειξε πως είναι ικανός για το βήμα παραπάνω.

 

Δημήτρης Μελιόπουλος (Ξάνθη)

Το next best thing της Ξάνθης, πιθανώς το μεγαλύτερο ταλέντο που υπάρχει στην Θράκη αυτή τη στιγμή. Γεννηθείς στις 22 Μαρτίου του 2000 (!) έκανε φέτος 18 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις παίζοντας κυρίως στο κέντρο της άμυνας (έχει αγωνιστεί και ως αμυντικός μέσος). Αρκετά καλές επαφές με την μπάλα, δυνατή αίσθηση του χώρου, πολύ εξελίξιμο κορμί που λόγω ηλικίας απασχολεί και πολλές ξένες ομάδες. Η Ξάνθη τον κοστολογεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ, αφού πιστεύει πάρα πολύ σε αυτόν.

 

Γιάννης Μασούρας (Λάρισα)

Αν και ξεκίνησε την καριέρα του ως «στιβικός» (έκανε 200 μέτρα μέχρι τα εφηβικά του χρόνια) εντούτοις εμφάνισε ραγδαία πρόοδο και έφτασε να γίνεται ένα από τα πιο hot μεταγραφικά ονόματα του φετινού καλοκαιριού. Η ταχύτητα του σπρίντερ του επιτρέπει να αλωνίζει την δεξιά πλευρά (είτε ως μπακ είτε ως μπακ-χαφ σε τριάδα) και στα 21 του έκανε φέτος 23 παιχνίδια στην Super League, εκτινάσσοντας την αξία του. Αν και έφτασε κοντά στον Ολυμπιακό και την Κοπεγχάγη, παραμένει στην Λάρισα, που ζητά πάνω από 1 εκατομμύριο για να τον παραχωρήσει.

 

Ταξιάρχης Φούντας (Σόνενχοφ)

Παρότι είναι (ακόμα) 23 ετών έχει προλάβει να αλλάξει 7 διαφορετικές ομάδες σε τρεις διαφορετικές χώρες. Τον μάθαμε ως παιδί – θαύμα στην ΑΕΚ και μετά το πέρασμα από την Αυστρία (Σάλτσμπουργκ, Λίφερινγκ, Γκρέντιγκ) βρήκε ξανά βηματισμό σε Πανιώνιο και Αστέρα Τρίπολης, μέχρι που φέτος αποφάσισε να βρει την τύχη του στην τρίτη κατηγορία της Γερμανίας και στην Σόνενχοφ με την οποία έκανε φέτος 14 συμμετοχές χωρίς να θέλξει.

 

Τριαντάφυλλος Πασαλίδης (Αστέρας Τρίπολης)

Τον Ιανουάριο έδειχνε κλεισμένος από τον Ολυμπιακό, όμως μέσα στην άνοιξη το deal έσπασε, αφού οι «ερυθρόλευκοι» άλλαξαν γνώμη. Ωστόσο, αυτό δεν επηρέασε στο ελάχιστο την ψυχολογία και την εξέλιξη του 21χρονου κεντρικού αμυντικού του Αστέρα Τρίπολης, ο οποίος στην ρούκι σεζόν του στους μεγάλους (ήρθε το περασμένο καλοκαίρι από τον Αιγινιακό) ήταν αναντικατάστατος σε όλο το πρωτάθλημα (26 συμμετοχές / 2 γκολ). Ένα πολύ ολοκληρωμένο πακέτο κεντρικού αμυντικού με τεράστια περιθώρια εξέλιξης.

 

Παναγιώτης Μωραΐτης (Παναχαϊκή)

Πήγε στην Πάτρα ως ένας βαρύς φορ που δεν έπιασε στον Παναιτωλικό και φέτος εκτόξευσε τις μετοχές του στην Παναχαϊκή. Με 14 γκολ (σε 29 παιχνίδια) στην Super League, o 21χρονος επιθετικός ήταν πέμπτος σκόρερ της κατηγορίας, αλλάζοντας εντελώς το στιλ του σε έναν all-around επιθετικό, ο οποίος βελτιώθηκε σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού. Η πρόσφατη κλήση του στην εθνική ελπίδων και το γκολ του απέναντι στην Σλοβενία, ανέβασαν κι άλλο τις μετοχές του.

 

Στο ψάξιμο για νέους… Βλαχοδήμους

Το έργο του Νίκου Νταμπίζα αυτό το καλοκαίρι μόνο εύκολο δεν πρόκειται να είναι. Γι’ αυτό και ο Έλληνας τεχνικός διευθυντής κάνει ότι μπορεί να… μεγαλώσει την λίμνη από την οποία μπορεί να αλιεύσει παίκτες αυτό το καλοκαίρι για το «τριφύλλι». Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο Νταμπίζας ψάχνει για «νέους Βλαχοδήμους», περιπτώσεις δηλαδή ομογενών που παίζουν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως σε ομάδες νέων ευρωπαϊκών ομάδων, με εστίαση σε Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο, Ελβετία) και οι οποίοι ακόμα δεν έχουν κληθεί στις μικρές εθνικές. Περιπτώσεις που βρίσκονται κάτω από τα ραντάρ και ενδεχομένως να μπορούν να αποτελέσουν «κλοπές» για τον Παναθηναϊκό της επόμενης ημέρας.

 

Οι… επιλαχόντες

Αν ξεψαχνίσει κανείς την ελληνική αγορά μπορεί να βρει κι άλλες αξιόλογες περιπτώσεις, αρκεί να υπάρχει όρεξη. Στην Ξάνθη έκανε φέτος ξεπέταγμα ο Στράτος Σβάρνας και εκεί υπάρχουν ακόμα οι Οκάν Χατζητερζόγλου και Βασίλης Φασίδης. Στον Πανιώνιο υπάρχει ο πολύ ποιοτικός μέσος Κυριάκος Σαββίδης και στον Ατρόμητο το new entry που λέγεται Κώστας Κωτσόπουλος (σέντερ-φορ). Ο ΠΑΟΚ έχει μία ολόκληρη φουρνιά παικτών που κάλλιστα θα μπορούσαν να απασχολήσουν υπό προϋποθέσεις (Πούγγουρας, Χατζηδίμπας, Πατράλης, Δεληγιαννίδης, ακόμα και Πόζογλου).

Στον Παναιτωλικό φάνηκαν πιο πολύ φέτος οι Βασιλούδης και Χαντάκιας, ενώ καλή σεζόν έκανε ο διεθνής με την Ελπίδων μέσος Ζήσης Καραχάλιος. Παιδιά του εξωτερικού είναι και οι Πραξιτέλης Βούρος (ΑΠΟΕΛ), Αντώνης Στεργιάκης (Σλάβια Σόφιας), Αλέξανδρος Κατράνης (Σεντ Ετιέν). Είπαμε, αν ψάξει κάποιος καλά, μπορεί να βρει «πραγματάκια»…

Σωτήρης Μήλιος – sdna.gr