Σχέδια και προτάσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων (Βίντεο)

Bασική επιδίωξη και ευθύνη της Περιφέρειας ήταν να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, που θα διασφαλίζει ότι η Δυτική Ελλάδα θα εξελιχθεί, με βάση το ευρωπαϊκό όραμα, σε μια κοινωνία της ανακύκλωσης εντός της επόμενης εικοσαετίας. Για τον σκοπό αυτό η Περιφέρεια ενεργοποιεί πόρους 34 εκ. ευρώ , μέσω του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας. Η υλοποίηση του οράματος αυτού διασφαλίζει το φυσικό και κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, πλην όμως προϋποθέτει ρεαλιστικό σχέδιο, ικανό να υλοποιηθεί και να ενσωματωθεί στο σύνολό του στα δεδομένα της Περιφέρειας, καθώς και σοβαρές αλλαγές τόσο στη συμπεριφορά των καταναλωτών όσο και στην διαδικασία παραγωγής των προϊόντων. Πρέπει να δούμε το επίπεδο ετοιμότητας για να γίνουμε αποτελεσματικοί”. Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στην εισαγωγική του τοποθέτηση, καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των Δήμων και των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Δυτικής Ελλάδας στην τεχνική συνάντηση με αντικείμενο την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων στη Δυτική Ελλάδα και τη χρηματοδότηση έργων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Δυτικής Ελλάδας 2014 – 2020.

Κατά τη διαδικασία που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην Πάτρα, οι δικαιούχοι ενημερώθηκαν για την απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα να προχωρήσει  στην ενεργοποίηση   προσκλήσεων   από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας, κινητοποιώντας σημαντικούς πόρους, οι οποίοι θα κατευθυνθούν σε  έργα διαχείρισης απορριμμάτων.

Από την πλευρά της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, η προϊσταμένη Άλκηστις Σταθοπούλου και ο Νίκος Μαμαλούγκας ανέφεραν ότι θα  πρέπει τα έργα που θα προταθούν από τους δήμους να έχουν ωριμότητα, κάτι που στο παρελθόν προκάλεσε πολλά προβλήματα ως προς την προώθηση έργων. Επίσης, αποσαφήνισαν ότι οι προτάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και σχέδιο, ώστε να προχωρήσει άμεσα η δημοσιοποίηση των προσκλήσεων.

Το αναθεωρημένο και εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ Δυτικής Ελλάδας (ΦΕΚ 4175/Β’/23-12-2016) αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων που παράγονται στην Περιφέρεια, προσδιορίζει τις γενικές κατευθύνσεις για τη διαχείρισή τους, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων και του Εθνικού Σχεδίου για την Πρόληψη δημιουργίας Αποβλήτων και υποδεικνύει τα κατάλληλα μέτρα που προωθούν ιεραρχικά και συνδυασμένα: α) την πρόληψη, β) την επαναχρησιμοποίηση, γ) την ανακύκλωση, δ) άλλου είδους ανάκτηση, όπως ανάκτηση ενέργειας, και ε) την ασφαλή τελική διάθεση σε επίπεδο Περιφέρειας.

Στην τεχνική συνάντηση συζητήθηκε διεξοδικά το σχέδιο, οι προτάσεις και η ωριμότητα των δράσεων που απαιτούνται για την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδιασμού.  Με δεδομένα ότι:

  • Η Ελλάδα στη διαχείριση απορριμμάτων είναι πολύ μακριά από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Για το λόγο αυτό οφείλουμε όλοι να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη.
  • Η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού έχει την αδιαμφισβήτητη αρμοδιότητα στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, από τη μια διότι η Περιφέρεια πιστεύει στην αποκέντρωση και τη δημοκρατία, και από την άλλη διότι η Αυτοδιοίκηση είναι εγγύτερη προς τον πολίτη, εκφράζει την τοπική κοινωνία και μπορεί να αλλάξει την κουλτούρα και τις αξίες της.
  • Η διαχείριση στερεών αποβλήτων με ενίσχυση της πρόληψης, της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης, με διαλογή στην πηγή, μπορεί να αποδώσει φυσικούς πόρους, θέσεις εργασίας και ενέργεια, που λείπουν από την Περιφέρεια, μπορεί να συμβάλει στο ΑΕΠ, μειώνοντας το κόστος για τον πολίτη.
  • Η ανακύκλωση και η ανάκτηση του 50% των αστικών απορριμμάτων από τους ΟΤΑ, μειώνει το κόστος διαχείρισης, το κόστος ταφής, τα περιβαλλοντικά πρόστιμα, αλλά και το κόστος μεταφοράς. Σε αυτό στοχεύουν τα τοπικά διαχειριστικά σχέδια των ΟΤΑ.

«Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, δεν αποτελεί ικανή συνθήκη η έγκριση του ΠΕΣΔΑ για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Η υλοποίηση του νέου σχεδίου εξαρτάται από τον συγκερασμό δράσεων και πρωτοβουλιών και των δυο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά κυρίως από την έγκυρη, αξιόπιστη και πρωτίστως αποτελεσματική ενεργοποίηση των Δήμων τόσο σε ότι αφορά τις επονομαζόμενες soft δράσεις (όπως την πρόληψη, τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση), όσο φυσικά και στις hard ενέργειες (ΜΕΑ, ΜΕΒ, ΧΥΤΥ, κλπ.). Στην κατεύθυνση αυτή η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Υπουργείο, το οποίο έχει δεσμευτεί ότι θα χρηματοδοτήσει το σύνολο των μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων της Δυτικής Ελλάδας, προτίθεται να ενεργοποιήσει μέσω της δικής της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 τους απαιτούμενους πόρους» ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης και κατέληξε: «Με την πρωτοβουλία αυτή η Περιφερειακή Αρχή, ενστερνιζόμενη την σοβαρότητα των στιγμών για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όσο αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, θέλει να σταθεί – για ακόμα μια φορά – αρωγός στη προσπάθεια όλων για την επίτευξη των στόχων του σχεδιασμού».

 

Παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες των τριών ΠΕ Χριστίνα Σταρακά (Αιτωλοακαρνανίας), Γρηγόρης Αλεξόπουλος (Αχαϊας), Γιώργος Γεωργιόπουλος (Ηλείας), επίσης οι θεματικοί περιφερειάρχες Δημήτρης Δριβίλας (Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης), Κώστας Καρπέτας (Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας), Παναγιώτης Μπράμος (Οικονομικών), Γιάννης Λύτρας (Υποδομών και Δικτύων), εκ μέρους των ΟΤΑ οι: Νίκος Παπαναστασίου δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος  ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, Θάνος Καρπής Δήμαρχος Ερυμάνθου, Αθανάσιος Παναγόπουλος δήμαρχος Αιγιάλειας, Διονύσιος Μπαλιούκος δήμαρχος Ανδρίτσαινας, Ναμπίλ Μοράντ δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Παναγιώτης Λουκόπουλος δήμαρχος Ναυπάκτου, αντιδήμαρχοι και πολλοί εκπρόσωποι Δήμων και φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Δυτικής Ελλάδας.

Δείτε απόσπασμα της τοποθέτησης του περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα