Συγχαρητήρια αλλά και προτάσεις για την αναγνώριση του πηλού Αγίας Τριάδας

Η αναγνώριση του φυσικού πόρου «Πηλός Αγίας Τριάδας» του Δήμου μας ως ιαματικός,  αποτελεί χρόνιο αίτημα του τόπου μας. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας της σύνταξης του φακέλου και της κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών στέφθηκε με επιτυχία. Μετά από τέσσερα χρόνια από την 22.11.2013, ημερομηνία αρχικής κατάθεσης του φακέλου και των λοιπών δικαιολογητικών (όπως αναφέρει το εισηγητικό του ΦΕΚ), την 19.7.2017 η πόλη μας κατέκτησε, με τη ΒΟΥΛΑ του Κράτους, ένα μακροχρόνιο στόχο της.

Η σημερινή δημοτική αρχή ολοκλήρωσε τη «δουλειά» της προηγούμενης. Άλλωστε η τοπική αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να έχει συνέχεια αν και δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Εξάλλου, οι κορδέλες και οι φωτογραφίες κρατούν ώρες. Το γεγονός για πάντα. 

Θα θέλαμε λοιπόν δημόσια να εκφράσουμε τα συγχαρητήρια μας σε όλους όσους συνέβαλλαν σε αυτή την κατάκτηση δείχνοντας έμπρακτα ότι μας ενδιαφέρει η πόλη μας και ΟΧΙ η στείρα αντιπολίτευση που κάποιοι συνάδελφοι μας χρεώνουν. 

Τώρα βέβαια μπαίνει το ερώτημα τι γίνεται με την επόμενη μέρα. Σίγουρα έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα αλλά έχουμε πολύ δουλειά ακόμη. Οι νομικοί του δήμου όπως και οι μηχανικοί έχουν πολλή δουλειά. Πρέπει να ξεκαθαριστεί το νομικό καθεστώς της περιοχής η οποία είναι παραχωρημένη στο δήμο για συγκεκριμένη δραστηριότητα η οποία δεν είναι αυτή των ιαματικών λουτρών. Επίσης εάν ο ίδιος οΔήμος μπορεί να αναπτύξει τουριστικές δραστηριότητες συνδεδεμένες με τα ιαματικά λουτρά ή θα έχει το δικαίωμα να παραχωρήσει αυτό σε τρίτους. Τέλος πως θα υπάρξει συμβατότητα με την παραχώρηση της περιοχής μέσω διαγωνισμού σε συνεταιρισμό αλιέων και σε σχέση με τη νέα δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί. Το επόμενο βήμα είναι το κατασκευαστικό κομμάτι.

Για να γίνει οποιαδήποτε κατασκευή – υποδομή στην εν λόγω περιοχή είναι αναγκαία προϋπόθεση να υπάρξει περιβαλλοντική αδειοδότηση ή απαλλαγή η οποία θα διασφαλίζει μεταξύ άλλων ότι και οι δύο δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην εν λόγω περιοχή δεν επηρεάζουν η μία την άλλη. Έτσι κι αλλιώς το θέμα το χειριζόταν εξωτερικός συνεργάτης ενόψει και έργων που προβλέπονται μέσα από την Ο.Χ.Ε.για τη συγκεκριμένη περιοχή. Χωρίς λοιπόν την περιβαλλοντική αδειοδότηση ουδεμία αναπτυξιακή προοπτική μπορεί να γεννηθεί στη λιμνοθάλασσα. Οι αλιείς το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό αφού τόσο στο προηγούμενο ΕΣΠΑ έχασαν περίπου 600.000€ από το πρόγραμμα Leader αλιείας λόγω έλλειψης αδειοδότησης όσο και από το τρέχων κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τον ίδιο κίνδυνο. Οφείλει λοιπόν μια υπεύθυνη δημοτική αρχή να ξεπεράσει και αυτό το σκόπελο προκειμένου η εν λόγω περιοχή αλλά και ο δήμος μας να αποκτήσει τουριστική υπεραξία. 

Ένα ακόμη σημείο που πρέπει κάποιος να προσέξει είναι ότι στο ΦΕΚ προβλέπεται η αξιοποίηση των πηλών και εκτός του φυσικού τους χώρου σε εγκαταστάσεις πηλοθεραπείας πράγμα που αν δεν προσεχθεί μπορεί να οδηγήσει και στην καταστροφή του ιαματικού πόρου αλλά και της μορφής της λιμνοθάλασσας στη συγκεκριμένη περιοχή. Συνεπώς αυτή η εκδοχή θα πρέπει να υλοποιηθεί με σύνεση, με πλήρη εναρμόνιση της νομοθεσίας αλλά και με τη βοήθεια ενός πολύ καλού και εξειδικευμένου μελετητή ο οποίος θα προσδιορίσει αν και ποια ποσότητα πηλού μπορεί να εξάγεται χωρίς να δημιουργηθούν μελλοντικά προβλήματα. 

Πέρα από τις αδειοδοτήσεις υπάρχει και ένα κομμάτι επικοινωνιακό που πρέπει να στηθεί γύρω από τις ιαματικές πηγές. Η επαφή και εγγραφή στο Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών αλλά και μια επιστημονική ημερίδα φορέων όπου θα συζητηθούν οι προοπτικές του ιαματικού πόρου όπως και μία επικοινωνιακή καμπάνια κρίνονται απαραίτητα ως πρώτα σημεία για το μέλλον.

Η σημερινή Δημοτική αρχή αλλά και η επόμενη όντας ενταγμένοι ως περιοχή στην ΟΧΕ που προβλέπει εκτός των άλλων ανάπλαση του δρόμου της Τουρλίδας και ήπιες παρεμβάσεις στη λιμνοθάλασσα , θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις  ικανές συνθήκες ώστε η πόλη αλλά και ο επισκέπτης, επιτέλους, να κινηθούν προς το υγρό της στοιχείο, το μοναδικό αυτό δώρο που η φύση έχει χαρίσει στον τόπο μας με τα πολλαπλά οφέλη του. Πάντα όμως σεβόμενοι το περιβάλλον και τη ζωή της λιμνοθάλασσας, ένα χρέος που έχουμε προς τις επόμενες γενιές.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος

Σπυρίδων Διαμαντόπουλο