Έπειτα από 9 χρόνια ερευνών το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε με βούλευμά του την απαλλαγή του πρώην υπουργού Χρίστου Βερελή και άλλων 47 ατόμων, σχετικά με την υπόθεση προμήθειας 90 τρόλεϊ στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου που αφορούσαν σε έρευνες της γερμανικής δικαιοσύνης για παράνομες συναλλαγές και στη χώρα μας.
Από τις πολύχρονες έρευνες της δικαιοσύνης εντοπίστηκε ποσό 1.932.598.ευρώ με αποδέκτες εταιρεία συμβούλων, για το οποίο τελικώς δεν προέκυψαν στοιχεία για παράνομες πληρωμές, καθώς η εταιρία πράγματι είχε συμβληθεί ως σύμβουλος στην προμήθεια των 90 τρόλεϊ από τη Man,την υλοποίηση της οποίας ανέλαβε τότε η ελληνική εταιρεία ΕΛΒΟ.

Από τη δικαστική έρευνα εντοπίστηκε επίσης ποσό 774.999 για τα οποία έγινε δεκτό ότι ήταν έκπτωση εκ μέρους της γερμανικής εταιρείας προς την ΕΛΒΟ, ενώ στο βούλευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι στο βούλευμα «από τα στοιχεία που συνελέγησαν δεν προέκυψε καταβολή χρηματικών ποσών σε κάποιο από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα».

Το Συμβούλιο Εφετών οδηγήθηκε σε απαλλακτική πρόταση και για τους 48 τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί στην υπόθεση, ενώ για τον κ. Βερελή αναγνωρίστηκε το δικαίωμα να παραστεί ως πολιτικώς ενάγων στην υπόθεση διεκδικώντας αποζημίωση.

Στο βούλευμα αναφέρεται: «Από την έρευνα αυτή δεν προέκυψε καταβολή χρηματικών ποσών σε κάποιο από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα έχοντα την ιδιότητα του κατηγορουμένου και δυνάμενα κατά το μάλλον ή ήττον να αποφασίσουν ή να επηρεάσουν την ανάθεση της κρίσιμης προμήθειας στις εταιρείες ΕΛΒΟ ΑΒΕ και Neoman Bus GmbH».

aixmi.gr