Συντάξεις: Πράσινο φως να μην περικοπούν από το Euroworking Group

Το ok για τη μη περικοπή των συντάξεων πήρε όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η ελληνική κυβέρνηση από το EuroWorking Group – Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι τι ακριβώς θα συμβεί με την τύχη του μέτρου μελλοντικά – Θα ακυρωθεί, θα αντικατασταθεί, ή θα παραταθεί η ισχύς του για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα;

«Λευκός καπνός» από τους δανειστές για το θέμα των συντάξεων. Στην συνεδρίαση του Euro Working Group έγινε και επισήμως δεκτό το αίτημα της Αθήνας για την μη εφαρμογή του μέτρου περικοπής των συντάξεων. Σύμφωνα με την kathimerino.gr, το Euroworking Group έδωσε το ok χωρίς ενστάσεις. Το τελικό “ναι” θα πρέπει να το πει το Eurogroup της Δευτέρας (19/11/2018).

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι τι ακριβώς θα συμβεί με την τύχη του μέτρου μελλοντικά. Δηλαδή αν θα ακυρωθεί, αν θα αντικατασταθεί, ή αν θα παραταθεί η ισχύς του για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ουσιαστικά αποδέχθηκε το ελληνικό αίτημα, ανοίγοντας τον δρόμο διάπλατα στους Ευρωπαίους ομολόγους του να πράξουν το ίδιο.

Εκκρεμότητες
Ανάμεσα σε αυτά που θα πρέπει χρήζουν διευκρίνισης είναι, ο τρόπος με τον οποίο δεν θα επέλθει η μη εφαρμογή του μέτρου. Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ελάχιστες και με το σταγονόμετρο. Στην Αθήνα τα στελέχη της κυβέρνησης κάνουν λόγο για ακύρωση της διάταξης που επιφέρει την περικοπή της προσωπικής διαφοράς. Ωστόσο, υπάρχουν και σενάρια για ενδεχόμενη «αναβολή» ή και για διατήρηση του μέτρου ως «εφεδρεία» προκειμένου να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις.

Το άλλο σημαντικό θέμα που χρειάζεται διευκρίνιση είναι το τελικό ύψος του «δημοσιονομικού χώρου» του 2019. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει στηριχθεί στην εκτίμηση ότι ο δημοσιονομικός χώρος θα φτάσει στα 765 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό επιτρέπει να χρηματοδοτηθεί η μη περικοπή των συντάξεων -ταυτόχρονα με την κατάργηση του συνόλου των αντιμέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί-, αλλά και η ενεργοποίηση των μέτρων που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση εισφορών (μέτρο που ήδη κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή), οι προσλήψεις προσωπικού για την ειδική αγωγής, η χορήγηση επιδόματος στέγασης, η επιδότηση εισφορών για προσλήψεις 25άρηδων κ.λπ. Σε περίπτωση που ο δημοσιονομικός χώρος συμφωνηθεί ότι φτάνει στα 900 εκατ. όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, το επιπλέον ποσό θα διατεθεί για την ενίσχυση του κονδυλίου που θα δοθεί στο επίδομα στέγασης.
Τέλος εκκρεμεί να δούμε τι θα συμβεί, με αυτούς που βάση της προσωπικής διαφοράς, θα πρέπει από την 1η Ιανουαρίου να λάβουν αύξηση της σύνταξής τους, με βάση τον Νόμο Κατρούγκαλου. Αυτοί υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 150.000-200.000 συνταξιούχοι. Το δημοσιονομικό κόστος κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής – οι αυξήσεις είναι προγραμματισμένο να δοθούν σε βάθος 5ετίας – εκτιμάται στα 100-150 εκατ. και πρέπει να αποσαφηνιστεί αν τελικώς θα δοθούν ή αν θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση των υπόλοιπων μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση.

Θανάσης Παπαδής – newsit.gr