Συζήτηση ερώτησης της Μ. Τριανταφύλλου για την συνέχιση της βιολογικής κτηνοτροφίας (Βίντεο)

Στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μαρίας Τριανταφύλλου απάντησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την βιολογική κτηνοτροφία.

Η βουλευτής έθεσε το ζήτημα της ανάγκης επιπλέον στήριξης από το Μέτρο 11 ” βιολογικές καλλιέργειες ” για την διατήρηση εκμεταλλεύσεων, για κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών στην Αιτωλοακαρνανία, που υπηρέτησαν και θέλουν να συνεχίσουν, να υπηρετούν τη βιολογική και ποιοτική κτηνοτροφία.

Όπως ανέφερε, παρά την αύξηση της Δημόσιας Δαπάνης για το Μέτρο 11 (Π.Α.Α. 2014-2020 δράση 11.1.2, ενίσχυση για μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία, δράση 11.2.2, ενίσχυση για διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία) και τις τροποποιήσεις στις οποίες προχώρησε το Υπουργείο, αρκετοί κτηνοτρόφοι ορεινών περιοχών του νομού μας, που θέλησαν να διατηρήσουν την βιολογική τους εκμετάλλευση, ενώ αρχικά κρίθηκαν επιλέξιμοι δεν κατάφεραν να ενταχθούν τελικά στο μέτρο.

«Πολλοί κτηνοτρόφοι ορεινών περιοχών, που τηρούν τον κανονισμό περί βιολογικού τρόπου παραγωγής πάνω από πέντε και έξι χρόνια, είναι επιλαχόντες, αλλά δεν είναι μέσα στους δικαιούχους. Γιατί; Γιατί υπήρξε περιορισμένη μοροδιότηση -λέω ξανά- κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία και, μάλιστα, μιλάω για ορεινές περιοχές που παράγουν αποκλειστικά βιολογικό κρέας και όχι βιολογικές ζωοτροφές.

Καταλαβαίνουμε ότι η γεωμορφολογία είναι τέτοια, όπου δεν υπάρχουν πολλές εκτάσεις βοσκήσιμες κ.λπ.. Επομένως, ακριβώς γι’ αυτό,, μένουν έξω.

Το πρώτο ερώτημα έχει να κάνει με τα κριτήρια. Πώς κατανεμήθηκαν τα χρήματα; Με ποια κριτήρια; Πώς μοιράστηκαν οι προσαυξήσεις; Υπάρχει προαποφασισμένος προϋπολογισμός για κάθε περιφέρεια.

Και μιλάω για την Αιτωλοακαρνανία, κυρίως γιατί είναι μια περιοχή με τους περισσότερους κτηνοτρόφους που είχαν ενταχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα.

Δεύτερον, ποιες δυνατότητες θεραπείας υπάρχουν σ’ αυτό το πρόβλημα που προέκυψε;»

Ο κ. Αποστόλου ανέφερε πως γνωρίζει το πρόβλημα πολλών παραγωγών που είχαν ενταχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα βιολογικής δράσης και σήμερα έχουν κριθεί επιλαχόντες.

Σημείωσε πως το ενδιαφέρον για τα προγράμματα ξεπέρασε κάθε προσδοκία πως παρά την αύξηση των διαθέσιμων ποσών δεν ήταν κατορθωτό να καλυφθεί το σύνολο των δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα.

«…για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου έχουμε τρεις χιλιάδες τριακόσιες τρεις αιτήσεις με αιτούμενο ποσό 71 εκατομμύρια ευρώ και στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας δύο χιλιάδες εφτακόσιες ενενήντα ένα αιτήσεις με αιτούμενο ποσό 61 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, με βάση την αρχική κατανομή στην Περιφέρεια αναλογούσαν 38 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε ουσιαστικά στο 17,5% των πόρων της πρόσκλησης και ήταν το μεγαλύτερο ποσό, που όντως το δικαιούνταν, διότι έχει ανάλογη βιολογική κτηνοτροφία που κατανεμήθηκε στην περιφέρεια.

Όσον αφορά τις εντάξεις, στο σύνολο της επικράτειας έχουμε επτά χιλιάδες επτακόσιες εννιά ενταγμένους κτηνοτρόφους με ποσό 219 εκατομμύρια ευρώ, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χίλιους επτακόσιους ενενήντα τρεις με 41,9 εκατομμύρια ευρώ και στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας χίλιους τετρακόσιους πενήντα τρεις με 35,2 εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία των εντάξεων, το 81% των εντεταγμένων κτηνοτρόφων και το 84% των πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη βιολογική κτηνοτροφία κατευθύνεται στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι ενισχύεται, όπως όφειλε να ενισχυθεί, ιδιαίτερα η κτηνοτροφία που ασκείται σε ορεινές περιοχές.

Υπογράμμισε πως το Υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει σε νέα πρόσκληση για την ενίσχυση της βιολογικής κτηνοτροφίας και οι πόροι που θα προκύψουν θα κατευθυνθούν κατά προτεραιότητα για την κάλυψη αυτής της ανάγκης.

«…πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κατά τη διάρκεια υλοποίησης -στην πορεία, δηλαδή, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης- θα εξεταστεί το ενδεχόμενο τυχόν αδιάθετοι πόροι, που θα προκύψουν από άλλα μέτρα -γιατί κάτι τέτοιο συμβαίνει- να δοθούν με προτεραιότητα ως δεύτερη πρόσκληση στη βιολογική κτηνοτροφία, ώστε να ενισχυθεί ειδικά η ορεινή κτηνοτροφία και, βεβαίως, οι βιολογικοί κτηνοτρόφοι να συνεχίσουν την άσκηση της δραστηριότητάς τους.

Ακόμη, υπάρχει περίπτωση να προκύψουν πόροι από αυτούς που ναι μεν έχουν κριθεί δικαιούχοι, αλλά δεν θα προσέλθουν. Συμβαίνουν και αυτά. Και αυτούς τους πόρους, λοιπόν, θα τους κατευθύνουμε σε περιφέρειες με μεγαλύτερη ζήτηση, ιδιαίτερα στη βιολογική κτηνοτροφία και ειδικά -επιμένω ξανά- για την ορεινή βιολογική κτηνοτροφία».

Η βουλευτής επεσήμανε πως για την απαρχή μιας παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι σημαντικό να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε η ποιοτική βιολογική παραγωγή να ενισχυθεί και πως ειδικά για το νομό μας, αλλά και τις ορεινές του περιοχές, πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται απρόσκοπτα.

Ο υπουργός κλείνοντας ανέφερε:

«Θα επαναλάβω και πάλι ότι δεύτερη πρόσκληση θα υπάρξει. Σε αυτήν τη δεύτερη πρόσκληση θα προσπαθήσουμε -ιδιαίτερα με τα κριτήρια που θα βάλουμε- να ενισχύσουμε τους κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών, γιατί απλούστατα είναι η μόνη δραστηριότητα που εξασφαλίζει ένα εισόδημα σε αυτές τις περιοχές.

Βίντεο συζήτησης: