Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους εδώ και περισσότερο από οκτώ μήνες κατλεγραψαν σήμερα οι ιαπωνικές μετοχές εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την κερδοφορία των ιαπωνικών εταιριών. Ανησυχία η οποία όπως είναι ευνόητο μεταφέρθηκε και στις ευρωπαϊκές αγορές ενώ και στο Χρηματιστήριο ΑΘηνών οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί στο κλείσιμο της εβδομάδας.

Αναλυτικά, στο Χρηματιστήριο της Ιαπωνίας, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε την Παρασκευή κατά 0,40%, καταγράφοντας εβδομαδιαίες απώλειες 5,7% καθώς έκλεισε στις 21.185 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Μαρτίου. Ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχώρησε κατά 0,31% στις 1.596 μονάδες, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα με πτώση 5,7%, τη δεύτερη μεγαλύτερη φέτος ύστερα από πτώση κατά 7,1% στις αρχές Φεβρουαρίου. Πρόκειται επίσης για το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έκλεισε ο δείκτης από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Ευρωπαϊκές αγορές

Βουτιά σημείωσαν και οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών.

Ο βασικός δείκτης των μετοχών στην ευρωζώνη σημείωσε πτώση 1,5%, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί κατά 1,7% και τον γαλλικό CAC 40 κατά 1,8%.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Amazon και της Alphabet τροφοδότησαν εκ νέου τις ανησυχίες των επενδυτών για την κυριαρχία των μετοχών τεχνολογίας σε αυτόν τον κύκλο της αγοράς.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 οδεύει προς τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του από τον Αύγουστο του 2015.

Η κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Πτωτικά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, παρά την ανοδική κίνηση των τραπεζικών μετοχών. O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 628,70 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,75%, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 3,95 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,04%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,03%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (+3,61%), της ΕΧΑΕ (+1,56%) και της Alpha Βank (+1,39%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης (-2,59%), της Coca Cola HBC (-2,23%) και της Jumbo (-1,85%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει ο δείκτης των Τραπεζών, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (-2,31%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-1,80%). Ανοδικά κινούνται 18 μετοχές, 21 πτωτικά και 7 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Πειραιώς (+ 3,61%) και Mermerem (+3,02%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Σαράντης (-2,59%) και Coca Cola HBC (-2,23%).

dikaiologitika.gr