Τέσσερα «αγκάθια» για τη μονιμοποίηση 30.000 συμβασιούχων του Δημοσίου

Τέσσερα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, τα «αγκάθια» για την μονιμοποίηση μέσω ΑΣΕΠ περίπου 30.000 συμβασιούχων που εργάζονται επί σειρά ετών καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, στο Δημόσιο και τους δήμους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενόψει του Σεπτεμβρίου, οπότε, μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, η κυβέρνηση, όπως έχει δεσμευθεί, θα αναζητήσει την «πιο ισχυρή νομική επιλογή, ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και ο μόνιμος χαρακτήρας της απασχόλησής τους, πάντα σε συμφωνία με το Σύνταγμα και τα όσα προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε.», έχει να αντιμετωπίσει τα εξής «αγκάθια»:

Πρώτον, την εξαίρεση από τον κανόνα 1 προς 1 (μία πρόσληψη για μία αποχώρηση) των συγκεκριμένων προσλήψεων, για την οποία, ακόμη και μετά τον Αύγουστο, θα πρέπει να δώσουν την συγκατάθεσή τους οι δανειστές μας. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αν κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί, η κυβέρνηση θα έχει δεμένα τα χέρια, καθώς θα πρέπει να επιλέξει αφενός ποιους από τους συμβασιούχους θα μονιμοποιήση και αφετέρου ποιες προσλήψεις από την υγεία και την παιδεία, κυρίως, για τις οποίες έχει δεσμευθεί, θα περικόψει.

Δεύτερον, ποιοι και πόσοι από τους συμβασιούχους αμείβονται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού (πχ «Βοήθεια στο Σπίτι») και ποιοι και πόσοι μέσω ΕΣΠΑ (ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ κλπ). Όπως, επίσης, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, θα είναι ευκολότερο οι εταίροι μας να δώσουν την συγκατάθεσή τους στην εξαίρεση από τον κανόνα του 1 προς 1 στους πρώτους που δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και πολύ πιο δύσκολα στους δεύτερους που θα τον επιβαρύνουν.

Τρίτον, η σύσταση οργανικών θέσεων για όσους, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι», δεν έχουν. Ο φόβος των εργαζόμενων είναι ότι κάποιοι δήμοι μπορεί να ζητήσουν οι θέσεις που θα συσταθούν να είναι λιγότερες από τους ήδη εργαζόμενους, με αποτέλεσμα πολλοί να απολυθούν.

Τέταρτον,  να επαναληφθεί το φαινόμενο της προκήρυξης 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ που ένα μεγάλο τμήμα των συμβασιούχων-«παρατασιούχων», παρά την αυξημένη μοριοδότηση που έλαβαν, έμειναν εκτός.

aftodioikisi.gr