Για το ασφαλιστικό – «λαιμητόμο» του κ. Κατρούγκαλου τοποθετήθηκε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής ΝΔ Αχαΐας, στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για τα προβλήματα που εγείρονται από το νέο ασφαλιστικό.

Ο Ιάσονας Φωτήλας τόνισε ότι είναι «πρωτόγνωρη κατάσταση η ανοργανωσιά και η διάλυση που επικρατεί στα κατά τόπους γραφεία του ΕΦΚΑ». Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα από καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Πάτρας. Επιπλέον, είναι εντυπωσιακά αρνητικά και αποθαρρυντικά για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και της κοινωνικής συνοχής στη χώρα μας τα πρώτα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για τον νέο ΕΦΚΑ του Μαΐου του 2016 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2016. Με το ρυθμό αυτό, μέχρι το 2055, εκτιμάται ότι θα χαθούν εισφορές ύψους 65,6 δις ευρώ. Για το λόγο αυτό «χρειάζεται μία νέα κυβέρνηση, της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα κάνει εκείνες τις μεταρρυθμίσεις και στο ασφαλιστικό ώστε να δοθεί μία νέα προοπτική για τους πολίτες».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας παρακάτω:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ομιλίας:

Ευχαριστώ κ. πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πρέπει καταρχάς να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Δεν αποτελεί μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αυτό που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το Μάιο του 2016 με Υπουργό τότε τον κ. Κατρούγκαλο που μετά έφυγε άρον άρον, όπως οι δραπέτες.

Πρόκειται για ένα εκτρωματικό κείμενο, γραμμένο στο πόδι. Το αποδεικνύει η κατάθεση τροπολογίας την τελευταία στιγμή για τον υπολογισμό των συντάξεων.

Στην ουσία του ο νόμος κάνει «πλιάτσικο» στις τσέπες της συντριπτικής πλειοψηφίας των ασφαλισμένων πολιτών, και ειδικά των νέων.

Οδηγεί μάλιστα σε νέες περικοπές συντάξεων και ΕΦΑΠΑΞ – εκτός των ήδη 13 μειώσεων ύψους 3,5 δις ευρώ. Τις έχετε αποδεχτεί και θα τις φέρετε στη Βουλή προς ψήφιση σύντομα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης.

Αλλά βέβαια, την ίδια στιγμή το ΕΦΑΠΑΞ του διευθυντή σας στον ΔΕΣΦΑ αυξάνεται εν μέσω ύφεσης κατά 100.000 ευρώ και  ούτε γάτα ούτε ζημιά!!!

Αυτοί είστε…

Ψάχνετε μόνο πώς θα αμπαλάρετε  την άτακτη υποχώρηση  από τις δήθεν «κόκκινες γραμμές» σας που εδώ και καιρό έχουν γίνει «ροζ».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θέλω στο λίγο χρόνο που έχω  να αναφερθώ  στα πλείστα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους  ελεύθερους επαγγελματίες, που υφίστανται μαζί με τους νέους ασφαλισμένους τις περισσότερες επιβαρύνσεις με το ασφαλιστικό – «λαιμητόμο» του κ. Κατρούγκαλου.

Ιδιαίτερα η απαίτηση για καταβολή εισφορών βάσει  του εισοδήματος  του 2015 δημιουργεί πρωτόγνωρες επιβαρύνσεις στις οφειλόμενες εισφορές και  ταυτόχρονα οδηγεί  στην αναντιστοιχία εισφορών – εισοδημάτων.

Επιπλέον, πολλοί επαγγελματίες στα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να διαχειριστούν την πρωτόγνωρη κατάσταση ανοργανωσιάς και διάλυσης που επικρατεί στα κατά τόπους γραφεία του νέου ασφαλιστικού φορέα, του ΕΦΚΑ.

Η περίπτωση της εκλογικής μου περιφέρειας, της Αχαΐας και συγκεκριμένα της Πάτρας είναι ενδεικτική της αποδιοργάνωσης.

Εκτός από την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες στα γραφεία του πρώην ΙΚΑ θέλω να αναφέρω και το πρόβλημα του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) – Τομέα Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ) στην Πάτρα.

Παρουσιάζει και αυτό κυριολεκτικά εικόνα διάλυσης, αφού επανειλημμένα κλείνει τις πόρτες του και δεν εξυπηρετεί τους υγειονομικούς χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.

Ως συνέπεια όλοι οι υγειονομικοί όπως ιατροί, φαρμακοποιοί κ.α. αδυνατούν να εκδώσουν διάφορα απαραίτητα δημόσια έγγραφα, όπως φορολογική ενημερότητα, να ενημερώσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα αλλά και να τακτοποιήσουν συνταξιοδοτικές υποθέσεις.

Ανάλογα προβλήματα επισημαίνουν  οι δικηγόροι στην Πάτρα αλλά και πανελλαδικά με επιστολή τους από 6/3/2017.

Και θέλω να σας ρωτήσω κύριε Υπουργέ:

Υπάρχει σχετική μελέτη/ πρόβλεψη για τον τρόπο μετάβασης των πρώην ασφαλιστικών ταμείων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σε επίπεδο Περιφέρειας;

Εάν ναι, τι προβλέπεται ώστε να μην αντιμετωπίζουν σχετικά προβλήματα οι ελεύθεροι επαγγελματίες στις Περιφέρειες της χώρας;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το χάος που προκάλεσε ο κ. Κατρούγκαλος με τον ασφαλιστικό νόμο του και αναδείχτηκε με την επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ, δεν  πέφτει ως «κεραυνός εν αιθρία».

Πάει μαζί με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δε γνώριζε ο πρωθυπουργός (!), με την ΔΕΗ που παραπαίει, με την ελεεινή κατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια και το 70% των χρημάτων που δόθηκαν από την ΕΕ να μη γνωρίζουμε που έχουν «πάει», με τα «θαύματα» του κ. Φλαμπουράρη και με την τραγική κατάσταση στην υγεία του κ. Πολάκη.

Όλα αποκαλύπτουν μια πρωτοφανή ανικανότητα διακυβέρνησης και διοίκησης που τρομάζει του πολίτες.

Ειδικά για το ασφαλιστικό, τα πρώτα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για τον νέο ΕΦΚΑ του Μαΐου του 2016 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2016 είναι εντυπωσιακά αρνητικά και αποθαρρυντικά για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και της κοινωνικής συνοχής στη χώρα μας.

Ενώ τα προηγούμενα χρόνια για την πληρωμή της σύνταξης ενός συνταξιούχου αρκούσαν οι εισφορές από τέσσερις εργαζομένους, πλέον, λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων από την απασχόληση παράλληλα με την επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, θα πρέπει να πληρώσουν 10 εργαζόμενοι! Με το ρυθμό αυτό, μέχρι το 2055, εκτιμάται ότι ο λογαριασμός που «βγαίνει» είναι τρομακτικός αφού θα χαθούν εισφορές ύψους 65,6 δις ευρώ.

Ναι, το «κατάφερε» και αυτό η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά, οι ευέλικτες μορφές εργασίας να υπερβαίνουν τις μόνιμες  και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα να μειώνονται περισσότερο!

Το ‘χουμε πει πολλές φορές ως ΝΔ: Είναι ζήτημα επιβίωσης του έθνους η απαλλαγή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Χρειάζεται μία νέα κυβέρνηση, της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα κάνει εκείνες τις μεταρρυθμίσεις και στο ασφαλιστικό ώστε να δοθεί μία νέα προοπτική για τους πολίτες.