Κίνα, Νότια Κορέα και Η.ΠΑ είναι οι χώρες, οι οποίες -παγκοσμίως- έχουν το υψηλότερο ποσοστό ευαισθητοποιημένων καταναλωτών σχετικά με τα δίκτυα επόμενης γενιάς 5G.

Μάλιστα -κατά μέσο όρο- επτά στους δέκα κατοίκους σε αυτές τις αγορές δηλώνουν ενθουσιασμένοι με την προοπτική να απολαμβάνουν υπηρεσίες 5G, ενώ τέσσερις στους δέκα αναμένουν ότι το 5G θα κάνει την εμπορική του εμφάνιση στη χώρα τους το επόμενο έτος.

Στο μεταξύ, οι καταναλωτές σε αγορές, όπως η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Βραζιλία και η Φιλανδία, εκτιμούν ότι το εμπορικό λανσάρισμα των δικτύων επόμενης γενιάς θα είναι εφικτό σε ενάμιση χρόνο από σήμερα, ενώ οι χρήστες σε Ιρλανδία, Γαλλία και Γερμανία αναμένουν ότι τα δίκτυα 5G θα είναι διαθέσιμα μετά από το 1ο εξάμηνο του 2021.

Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει έρευνα της Ericsson, η οποία επιχειρεί να καταρρίψει τους υφιστάμενους μύθους, που σχετίζονται με το 5G. Ένας από αυτούς έχει να κάνει με το κόστος των υπηρεσιών 5G και την απροθυμία των καταναλωτών να δαπανήσουν χρήματα για να τις αποκτήσουν. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι χρήστες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν έως και 20% περισσότερο για τις υπηρεσίες επόμενης γενιάς. Η έκθεση του τμήματος Consumer Labs της Ericsson αποτύπωσε τις απόψεις 35.000 ατόμων σε 22 χώρες σχετικά με τον αντίκτυπο του 5G για τους καταναλωτές.

Περί ταχύτητας

Ένας άλλος μύθος, που σχετίζεται με τα δίκτυα επόμενης γενιάς και τον οποίο καταρρίπτει η έκθεση, έχει να κάνει με το ότι οι χρήστες δεν βλέπουν βραχυπρόθεσμα οφέλη από το 5G. Αντίθετα, η έρευνα διαπιστώνει ότι οι πολίτες αναμένουν ότι τα δίκτυα νέας γενιάς θα τους παρέχουν καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών, ταχύτερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ θα τους απαλλάξουν από το “κρέμασμα” της σύνδεσης, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, περισσότερες επιλογές διασκέδασης στο σπίτι.

Σήμερα, οι μισοί χρήστες στη Νότια Κορέα και στην Αυστραλία και δύο στους πέντε στις ΗΠΑ, θεωρούν ότι οι ταχύτητες του mobile broadband δεν είναι αρκετές. Επίσης, οι μισοί καταναλωτές από όσους δείχνουν ενδιαφέρον για το 5G εκτιμούν ότι σήμερα ο πάροχος τους δεν τους εξασφαλίζει πολλές εναλλακτικές broadband λύσεις, όταν βρίσκονται στο σπίτι και αναμένουν ότι με την έλευση του 5G αυτές οι επιλογές θα πολλαπλασιαστούν.

Για παράδειγμα, οι καταναλωτές στις ΗΠΑ δηλώνουν πρόθυμοι να διακόψουν τη συνδρομή τους στην καλωδιακή τηλεόραση και να χρησιμοποιούν υπηρεσίες streaming μέσω 5G. Οι Κινέζοι χρήστες, στο μεταξύ, δηλώνουν ότι θέλουν να απολαμβάνουν υπηρεσίες smart home, που πατούν στη νέα τεχνολογία, ενώ οι κάτοικοι της Νότιας Κορέας απαντούν ότι τους ενδιαφέρουν οι υπηρεσίες αγορών μέσω εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας, βασισμένες στο 5G.

sepe.gr