Ένα βίωμα από ένα διαφορετικό ηλιοβασίλεμα, το ηλιοβασίλεμα της Αιτωλοακαρνανίας!

«Ξέρω δυο λίμνες ξωτικές, δύο λίμνες αδερφάδες
με του χωριού, με του νερού, με του χλωρού, τα κάλλη.
Για ονειροπλέκτες έρωτες και για τραγουδιστάδες.
Τη λίμνη τ΄ Αγγελόκαστρου του Βραχωριού την άλλη.»

Με τα λόγια αυτά, ο Κωστής Παλαμάς  εξυμνεί την Τριχωνίδα λίμνη, που καταλαμβάνοντας έκταση 96 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στο κέντρο της Αιτωλοακαρνανίας, δεσπόζει στην περιοχή και αποτελεί το στολίδι του Βραχωρίου (έτσι λεγόταν το Αγρίνιο παλιά). Ανατολικά της πόλης του Αγρινίου, στην καρδιά της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονται η λίμνη της Τριχωνίδας, η μεγαλύτερη της Ελλάδας περιβαλλόμενη από βουνά, το δασωμένο Παναιτωλικό και το κατάφυτο Αράκυνθο αντίκρυ. Το ηλιοβασίλεμα αυτής της λίμνης δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τα ξακουστά ηλιοβασιλέματα των πελάγων.

Η φύση είναι ένας υπέροχος ζωγράφος

Ο ήλιος καρφιτσωμένος στον ουρανό, μετρώντας αντίστροφα τα λεπτά μέχρι ν’ αγγίξει το νερό της λίμνης και να κρυφτεί πίσω απ’ τη γραμμή του ορίζοντα, να περάσει την κορυφογραμμή του Αρακυνθου, ένας δραπέτης του κόσμου με το κύκνειο άσμα του.  Κι αμέσως το γαλάζιο της λίμνης άλλαξε χρωματισμό και ντύθηκε στα χρώματα του ουρανού, που αυτή την ώρα απαρτιζόταν από ποικίλες αποχρώσεις του πορτοκαλί και του γκρι, ενώ και τα βουνά τριγύρω πήραν μια μαγευτική γκριζωπή απόχρωση.

Κάθε εποχή προσφέρει τα δικά της χρώματα για να συνθέσει την ακουαρέλα αυτού του ηλιοβασιλέματος. Η γη των Αιτωλών κάθε φορά δίνει ένα διαφορετικό σκηνικό. Άλλες φορές κόκκινα κίτρινα και πορτοκαλί που μπλέχτηκαν όλα μαζί γλυκά κι ομοιόμορφα και άλλες σκούρο μωβ και μπλε πινελιές αναμειγνύονται και αγκαλιάζονται εκείνη την ώρα της ημέρας. Αφουγκράσου, νιώσε την απλότητα της ομορφιάς μιας δύσης κι άσε την να σε ρουφήξει στη δίνη της γαλήνης της.

Λιόγερμα, ή δόξα των χρωμάτων σου καλύπτει το τέλος- Γ. Ρίτσος

Η λίμνη έμοιαζε σαν ουρανού θόλος, λίμνη και γη τριγύρω ν’ αποχαιρετούν με κάθε επισημότητα τον βασιλιά του ουρανού και της γης. Σαν έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον ζωοδότη ήλιο που χωρίς τη δική του παρουσία δεν θα είχαν καμία ομορφιά. Ο ήλιος πρέπει να συνεχίσει το ταξίδι του πάνω από την ανοιχτή θάλασσα του Ιονίου κι ακόμη πέρα ως την άλλη άκρη της γης και μέσα σε λίγες ώρες να ξαναβρεθεί πάλι εδώ την επαύριο, ακριβώς την ορισμένη ώρα, στο αέναο ταξίδι του που χαρίζει απλόχερα τη ζωή στην πλάση

Και κάπως έτσι, αγναντεύοντας την αργή, κατηφορική πορεία του ήλιου, έρχεσαι αντιμέτωπος με την ομορφιά και την απεραντοσύνη του σύμπαντος. Αν είσαι ερωτευμένος, και η ψυχή σου είναι ήδη πλημμυρισμένη με συναισθήματα ή απλά είσαι ολίγον τί κομματάκι ρομαντικός θα απολαύσεις αυτό το εξαιρετικό ηλιοβασίλεμα.

Το ηλιοβασίλεμα της λίμνης καθισμένοι στα χορταράκια, είτε σε κάποια από τις καφετέριες που απλώνονται γύρω της, είναι απ’ τις πιο ρομαντικές στιγμές της ημέρας και μόνο μια νύχτα με πανσέληνο μπορεί να το ανταγωνιστεί, άντε και τα πεφταστέρια.

Τέτοιες στιγμές δεν είναι δυνατό ν’ αποδοθούν πετυχημένα με τον λόγο. Τέτοιες στιγμές πρέπει κάποιος να τις ζήσει. Να τις κάνει βίωμα.

Ένα βίωμα από ένα διαφορετικό ηλιοβασίλεμα, το ηλιοβασίλεμα της Αιτωλοακαρνανίας!

*Κεντρική φωτογραφία: Νίκος Κωστακόπουλος, Πηγή φωτογραφίας: iaitoloakarnania.gr

flowmagazine.gr