Στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου στην 84η ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως η συζήτηση για την εκτροπή του Αχελώου αφορά το χθες, ειδικά μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της μερικές εκτροπής του Αχελώου από το ίδιο βήμα.

«Ίσως μπερδεύει την εκτροπή με το υδροηλεκτρικό έργο» συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Υπάρχει εμμονή πολιτικών στην περιφέρεια Θεσσαλίας με το έργο» πρόσθεσε και επεσήμανε πως η εκτροπή του Αχελώου είναι επιζήμιο έργο οικονομικά και περιβαλλοντικά.

Τον παραλογισμό της εκτροπής του Αχελώου ανέσυρε ο πρωθυπουργός με τους γνωστούς αναχρονιστικούς ισχυρισμούς, αποσιωπώντας ότι το έργο έχει ακυρωθεί πάρα πολλές φορές διαχρονικά από το ΣτΕ και από την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μίλησε για «περιορισμένης έκτασης, μερική εκτροπή του Αχελώου, η οποία δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση το υδατικό δυναμικό της δυτικής Ελλάδας, αλλά θα προσφέρει σημαντική ανακούφιση για τη Θεσσαλία και θα μας επιτρέψει να ξεφύγουμε από πρακτικές οι οποίες είναι εξαιρετικά επιβαρυντικές για το περιβάλλον».

Σκοπίμως, όμως, ή από άγνοια απέκρυψε ότι από τις 21.12.2017 έχει εγκριθεί το αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας με τη διαγραφή της μερικής εκτροπής των νερών του Αχελώου προς τον θεσσαλικό κάμπο. Για την κάλυψη του ελλείμματος του υδατικού ισοζυγίου περιφέρειας σε νερό έχει προβλεφθεί άλλο σχέδιο, με έμφαση στην αλλαγή του σπάταλου μοντέλου άρδευσης και στις υποδομές τοπικού χαρακτήρα.

Την ακύρωση της εκτροπής και τα στοιχεία του νέου σχεδιασμού είχε ανακοινώσει ο Αλ. Τσίπρας από τη Λάρισα και το βήμα του περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας το φθινόπωρο του 2017.

Σε εναρμόνιση με το Διαχειριστικό Σχέδιο των Υδάτων, και το αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΦΕΚ 269 ΑΑΠ/15.11.2018) υιοθετεί το εναλλακτικό σχέδιο…

avgi.gr