Πυκνώνουν «επικίνδυνα» οι πολιτικές εξελίξεις με φόντο τη συμφωνία των Πρεσπών. Αύριο συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., την Τετάρτη η Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ. Η «έκρηξη» Καμμένου και ο «ρόλος» Παπαχριστόπουλου. Τσίπρας και Σκουρλέτης «επέστρεψαν το γάντι» στον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα και το επόμενο διάστημα να υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις“. Η φράση αυτή κορυφαίου στελέχους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο Newsit.gr ίσως να δείχνει πως οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος οδεύουν ολοταχώς προς το προαναγγελθέν “διαζύγιο” και πιθανότατα στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Καταλύτης των εξελίξεων είναι η επίσπευση της διαδικασίας κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή περί τα τέλη Ιανουαρίου και όχι τον Μάρτιο, όπως είχαν συζητήσει Τσίπρας και Καμμένος τον περασμένο Σεπτέμβριο και επαναβεβαίωσαν σε “μυστική” συνάντησή τους τον περασμένο Οκτώβριο.

Η επίσπευση αυτή θεωρήθηκε κατά ορισμένους ως “αιτία πολέμου” από τον Πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., που μέσω Twitter έκανε λόγο για επιχειρούμενη “αποστασία” και κήρυξε “ανένδοτο“, ανακοινώνοντας παράλληλα πως την Τετάρτη συγκαλείται εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ.

Υπό αυτό το πρίσμα αποκτά ξεχωριστή σημασία η αυριανή συνεδρίαση (στις 12:00 το μεσημέρι) της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ήδη πάντως τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο γραμματέας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Πάνος Σκουρλέτης, “απάντησαν” στον Πάνο Καμμένο. Ο πρωθυπουργός -χωρίς να κατονομάσει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας- αναφέρθηκε εμμέσως από την Σαμοθράκη στις “απειλές” αποχώρησής του από την κυβέρνηση. “Εντός της χώρας να στείλω το μήνυμα ότι μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα δεν πρόκειται, ούτε το έκανα τα 3,5 αυτά χρόνια, ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός, να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο. Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.