Τσίπρας: Παιχνίδια της Ν.Δ. με τον ΠτΔ – Ο Μητσοτάκης δεν θέλει επανεκλογή Παυλόπουλου

Σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή επί της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Ν.Δ. «για παιχνίδια με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», ενώ τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει την επανεκλογή του Π. Παυλόπουλου στη θέση αυτή.

 

«Δημιουργούμε όρους εμπέδωσης της πολιτικής σταθερότητας»

«Δεν περιορίζουμε αυτή τη συζήτηση στο πολιτικό προσωπικό.(…) Η πρότασή μας αντανακλά τη βούληση για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εκφράζουν αιτήματα, κινήματα, πλειοψηφικά λαϊκά αιτήματα. Την ίδια στιγμή η πρότασή μας λαμβάνει υπόψη τα διδάγματα της κρίσης και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κοινοβουλευτισμός», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

«Η πρότασή μας προβλέπει την ενίσχυση της εκλεγμένης κυβέρνησης απέναντι σε κέντρα εξουσίας έξω από το σύνταγμα. Και η ενίσχυση αυτή επιτυγχάνεται με έναν συνδυασμό αλλαγών που δημιουργούν όρους εμπέδωσης της πολιτικής σταθερότητας και προϋποθέσεις για τετραετείς εκλογικούς κύκλους», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προς αυτή την κατεύθυνση:

  • Εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, δηλαδή η υπερψήφιση νέου πρωθυπουργού σε περίπτωση καταψήφισης μιας κυβέρνησης. «Και ας λέτε τις κυβερνήσεις που λαμβάνουν ψήφο εμπιστοσύνης, κυβερνήσεις “κουρελού”».
  • Αποσύνδεση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, ώστε να μην επηρεάζεται ο εκλογικός κύκλος από την αδυναμία επίτευξης συναίνεσης για την εκλογή του.
  • Εκλογή ΠτΔ από τον λαό, μόνο εάν αποτύχει η κοινοβουλευτική διαδικασία για εξασφάλιση 180 ψήφων, μετά από επτά άκαρπες ψηφοφορίες. «Αυτή η πρόταση έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση της ΝΔ που μιλά για εκλογή με 151 βουλευτές του Προέδρου σε περίπτωση που αποβεί άκαρπη η επίτευξη συναίνεσης στις δύο πρώτες ψηφοφορίες. Και αυτό γιατί η προεδρική εκλογή μετατρέπεται σε διορισμό Προέδρου»
  • Το τέταρτο σημείο αφορά την υποχρέωση ο πρωθυπουργός της χώρας να είναι εκλεγμένος  βουλευτής.
  • Αναλογικό εκλογικό σύστημα που «θα ισχυροποιεί τον ελεγκτικό ρόλο της Βουλής».

 

«Μηχανισμός νόμιμης συγκάλυψης παρανομιών το άρθρο 86»

Αναλύοντας το σκέλος των προτάσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής, ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη βάση στην τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος [νόμος περί ευθύνης υπουργών]. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα άρθρο που «συμβολίζει την μετατροπή του πολιτικού προσωπικού σε κάστα που θεωρούσε και θεωρεί ότι η εξουσία της ανήκει. (…) Γιατί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα των Υπουργών που προβλέπει σήμερα το άρθρο 86 δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μηχανισμός νόμιμης συγκάλυψης και συστημικού κουκουλώματος της εκτεταμένης πολιτικής διαφθοράς που ευδοκιμούσε στη χώρα την περίοδο της απόλυτης κυριαρχίας του παλιού πολιτικού συστήματος».

Επίσης αναφέρθηκε στην πρόταση για «περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας μόνο σε αδικήματα που αφορούν την άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή», καθώς και στην «κατοχύρωση κοινοβουλευτικών θητειών για κάθε βουλευτή ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία πελατειακών δικτύων και συστημάτων που μετατρέπουν τον βουλευτή σε έμπορο εξυπηρετήσεων και τους εκλογείς σε πελάτες».

 

«Ενίσχυση της Δημοκρατίας»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης και στην πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την καθιέρωση «λαϊκού δημοψηφίσματος», και για την «λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία». «Επίσης θεσπίζουμε την υποχρέωση να κυρώνεται με δημοψήφισμα κάθε διεθνής συνθήκη η οποία παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς». Σε αυτό το σημείο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας πως η διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγκειται στην αντίληψή της ότι «η δουλειά του λαού είναι απλώς και μόνο να δίνει τη συγκατάθεση του κάθε 4 χρόνια στους αριστοκράτες του καθεστώτος και στα πολιτικά τζάκια ώστε να παίρνουν τις σοφές τους αποφάσεις».

 

Σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

Ως προς το άρθρο 3 για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, χαρακτήρισε την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος, σημαντικό βήμα «στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης της κοσμικότητας του Κράτους που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο ενός οποιουδήποτε φιλελεύθερου συντάγματος». Πάντως, ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αφήσει μια αιχμή κατά του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως είναι εντυπωσιακό ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «που παριστάνει τον γκουρού του φιλελευθερισμού δεν συναινεί σε μια τέτοια αυτονόητη πρωτοβουλία. Αλλά φαίνεται ότι η μετατόπιση του προς την άκρα δεξιά τον οδηγεί να ξεχνάει τις ιδεολογικές του καταβολές, ακόμη και τις ίδιες του τις αρχές όταν αυτές δεν εξυπηρετούν την συμμαχία του με τον κο Σαμαρά, τον κο Βορίδη και τον κο Γεωργιάδη».

«Διότι τελικά ο κος Μητσοτάκης είναι φιλελεύθερος μόνο όταν αυτό συνεπάγεται τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και την υποστήριξη των ελίτ και όχι όταν καλείται να τοποθετηθεί σε στοιχειώδη ζητήματα για τη συγκρότηση μιας σύγχρονης φιλελεύθερης κοινωνίας, όπως η αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας και της ανεξιθρησκίας», συνέχισε.

 

«Αποκρουστικά παιχνίδια της ΝΔ»

Απαντώντας στις κατηγορίες που εξαπέλυσε σε βάρος της κυβέρνησης η Ν.Δ., ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «αντιθεσμικά παιχνίδια» και «συναλλαγές».

Η Ν.Δ. επέλεξε να «μετατρέψει τη συνταγματική αναθεώρηση σε παρτίδα πόκερ» και πρόσθεσε: «Η ΝΔ έπαιξε με απειλές και εκβιασμούς: Στην αρχή μας έλεγε αν δεν δεχτείτε το σύνολο των προτάσεων μας αποχωρούμε. Κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή βεβαίως υποχώρησε γιατί όλοι κατάλαβαν ότι έψαχνε μια πρόφαση, μια αφορμή για να μην αλλάξει το άρθρο 86.  Έπαιξε όμως και συνεχίζει να παίζει ένα αποκρουστικό παιχνίδι με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι συνεχίζει τα «πολιτικά παιχνίδια», επεξηγώντας χαρακτηριστικά: «Λέει λοιπόν ότι θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με την οποία διαφωνεί. Και μετά η πρόταση αυτή δεν θα τον δεσμεύει. Και άμα γίνει -τρομάρα του- Πρωθυπουργός, θα κάνει ότι θέλει ο ίδιος, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια συναινέσεις, συνταγματικά έθιμα, αποφάσεις δικαστηρίων. Αν όμως είναι τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές γιατί δεν ψηφίζει όλα τα άρθρα για να έχει λυμένα τα χέρια του; Αν η θεσμική του προσέγγιση και όχι κάποια άλλη σκοπιμότητα είναι που τον καθοδηγεί στην άποψη και θέση ότι η πρώτη αναθεωρητική Βουλή δε δεσμεύει τίποτα και η δεύτερη τα καθορίζει όλα. Και αν ταυτόχρονα έχει την απόλυτη σιγουριά της εκλογής του, γιατί αποφασίζει να ψηφίσει μόνο ένα άρθρο εις το οποίο διαφωνεί ως προς τη κατεύθυνση και τα ψηφίζει όλα, ώστε να σίγουρος γαρ ότι θα εκλεγεί, να τα αλλάξει όλα καθ’ όπως επιθυμεί».

Επιμένοντας στην κριτική του, ο πρωθυπουργός αντέκρουσε τα περί πολιτικής σκοπιμότητας στην πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., και τόνισε πως:

«Μας κατηγορείτε ότι εσείς θα έχετε πλειοψηφία 151 βουλευτών αλλά εμείς θα οδηγήσουμε σε εκλογή μετά από 7 ψηφοφορίες απευθείας από το λαό . Τι σημαίνει όμως αυτό, όταν εγώ έχω ευθαρσώς δηλώσει πριν από λίγες μέρες ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα στηρίξει εκ νέου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο; Ενώ την ίδια στιγμή ο κος Μητσοτάκης επιμελώς αποφεύγει να τοποθετηθεί για κάτι τέτοιο; Σημαίνει ότι η Ν.Δ. και ο κος Μητσοτάκης, δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του. (…) Επιχειρεί να μετατρέψει τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης σε παρόδια. Μαζεύει Συνταγματολόγους να του ενισχύσουν την άποψη ότι δε παίζει ρόλο τι ακριβώς ψηφίζει στη πρώτη Βουλή».

Ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τα πυρά του, είπε πως ο κ. Μητσοτάκης «ψηφίζει μόνο αυτό το άρθρο [για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας] ενώ λέει ρητά ότι διαφωνεί στη κατεύθυνση  και στο περιεχόμενο. Ώστε να έχει το άρθρο 180.  Ευελπιστώντας ότι στην επόμενη βουλή θα έχει μαζί με το ΚΙΝ.ΑΛ. 151 βουλευτές και θα το αλλάξει, για να καταφέρει να εκλέξει ΠτΔ, όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο που  εμείς προτείνουμε αλλά κάποιον άλλον, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝ.ΑΛ.».

Απαντώντας στο γιατί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το 2014 δεν υπερψήφισε τις Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προκάλεσε εκλογές, επεσήμανε: «Το Σύνταγμα μας έδινε τη δυνατότητα. Και άρα ξέρουμε ότι όποιος και να βρεθεί στην ίδια θέση, θα πράξει το ίδιο. Και για αυτό και αλλάζουμε το Σύνταγμα».

 

«Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. δεν θα αθροίζουν ούτε 90 έδρες στην επόμενη Βουλή»

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο και υποστήριξε πως «η επιλογή του λαού θα είναι μια επιλογή βαθιάς ευθύνης»:

«Είτε θα δώσει τη δυνατότητα σε εμάς που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και τη κρίση, που μειώσαμε την ανεργία, που αυξήσαμε το μισθό να συνεχίσουμε τη πορεία προς τα εμπρός. Ή θα δώσει την επιλογή στον κο Μητσοτάκη και στο ΚΙΝ.ΑΛ., δηλαδή στα στελέχη που έβαλαν τη χώρα στη χρεοκοπία να παλινορθώσουν το σύστημα εξουσίας που γνωρίσαμε. Και ο λαός θα αποφασίσει. Καθαρά και ξάστερα».

Καταλήγοντας, εξαπέλυσε διπλή επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής λέγοντας: «Όσα και να έχουν συμφωνήσει, όσες θέσεις να μοιράζονται μεταξύ τους προκαταβολικά, ακόμη και αυτή του ΠτΔ, να ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να αγχώνονται. Με 90 βουλευτές που θα αθροίζουν μαζί και στη επόμενη Βουλή, Πρόεδρο δεν πρόκειται να βγάλουν».