Ο 10ος Επετειακός Ημιμαραθώνιος »Μιχάλης Κούσης» μπορεί να αποτελεί παρελθόν όμως το τρίτο ημίχρονο καλά κρατεί για αυτό και το AgrinioTimes.gr συνομίλησε με έναν εκ των πρωταγωνιστών σε δρομικούς αγώνες, τον Βαγγέλη Μουρτζιάπη ο οποίος ανοίγει τα χαρτιά του λέγοντας για την επιλογή του να κατέβει στον αγώνα των 21 χλμ και όχι σε εκείνον των 10 χλμ.

Στην διάρκεια της κουβέντας εξηγεί γιατί κατεβαίνει στους αγώνες ως ανεξάρτητος αθλητής, ενώ μας αποκαλύπτει και το πως ξεκίνησε η σχέση που έχει αναπτύξει με τον προπονητή του, Κωνσταντίνο Τουσέ.

Επίσης, στέκεται στο κεφάλαιο οικογένεια, πως του συμπαραστάθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν ένα πρόβλημα υγείας (σπονδυλική στήλη) τον είχε αφήσει εκτός δράσης αλλά και τη δύναμη που εξακολουθεί να παίρνει από εκείνους.

-Για την αλλαγή της τελευταίας στιγμής, αντί να σε δούμε στα 10 χλμ σε είδαμε στα 21 χλμ: Πράγματι, ήταν μία απόφαση της τελευταίας στιγμής.  Αρχικά η προπόνηση που έχουμε κάνει είναι για 5 χλμ και για 10 χλμ από του χρόνου θα μπούμε σε ρυθμούς Ημιμαραθωνίου και εκεί το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα αντάξιο της προσπάθειας μας. Όσον αφορά τον φετινό Ημιμαραθώνιο, μία λάθος τακτική με οδήγησε σε αρνητικό ρεκόρ.

-Πως πήρες την απόφαση να γίνεις αθλητής μεγάλων αποστάσεων; Τι σε ώθησε σε αυτό; Με τον κλασικό αθλητισμό έχω ασχοληθεί και στο παρελθόν σε κατηγορίες παίδων και εφήβων. Ήμουν αθλητής στα 1500 μέτρα με χρόνο 4.07 και στα 2.000 μέτρα με φυσικά εμπόδια με χρόνο 6.09 και στα 3.000 μέτρα με φυσικά εμπόδια με χρόνο 9.36. Επίσης, έχω πρωτιές σε περιφερειακά πρωταθλήματα και υψηλές θέσεις σε Πανελλήνιο επίπεδο (από 4η μέχρι 5η θέση). Ένα όμως πρόβλημα στη μέση με μετατόπιση δυο σπονδύλων με ανάγκασε να σταματήσω προσωρινά τον Πρωταθλητισμό.

-Δυο λόγια για την συνεργασία με τον προπονητή, Κωνσταντίνο Τουσέ: Με το Κώστα ξεκινήσαμε πριν από ένα χρόνο, κάτι καινούργιο προπονητικά. Κάναμε ένα πλάνο για τη σεζόν που ξεκίνησε φέτος το πως θα λειτουργήσουμε. Βάλαμε μέσα ωράριο εργασίας, για να έχουμε μια εικόνα για τις ώρες προπόνησης που θα κάνουμε και τον όγκο των προπονήσεων. Η χρονιά φέτος όλη είναι ένα δυνατό τεστ για την επόμενη που ακολουθεί η βάση δηλαδή. Κάναμε τρεις αγώνες από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα 5000 μέτρα με χρόνο 17.30 στα  10.000 μέτρα 37.04 και Ημιμαραθωνιο με 1.22.10. Θα ακολουθήσουν κάποιοι αγώνες ακόμα για να κλείσουμε τη σεζόν και τη καινούρια σεζόν θα ανεβάσουμε τις απαιτήσεις και το πήχη.

-Οι προπονήσεις που γίνονται και πόσες ώρες την εβδομάδα; Προπόνηση κάνω και μου αρέσει πιο πολύ στο Δημοτικό Στάδιο αλλά και στο Δημοτικό πάρκο Αγρινίου, το δεύτερο σπίτι μου. Ειδικά, μετά την διαμόρφωσή που έγινε από την Δημοτική Αρχή είναι ξανά προσβάσιμο, κατάλληλο για να αθληθείς. Ακόμη, προπονούμε στο δασύλλιο του Αγίου Χριστοφόρου και σε διαδρομές βουνού. Τρέχοντας διαδρομές στο βουνό και στο δρόμο κάθε μέρα σε κάνει να νιώθεις ελεύθερος απ’ όλα και ειδικά από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Όσο αφορά στις δύσκολες προπονήσεις πάντα στα δύο τελευταία κομμάτια του προγράμματος τα πιο δύσκολα φέρνω ως εικόνα στο μυαλό μου, το γιο μου και την κόρη μου και μου δίνουν απίστευτη δύναμη και θέληση. Προπονούμαι πολλές ώρες κάνοντας γύρω στα 70 μέχρι 80 χλμ τη βδομάδα.

-Πως ένας οικογενειάρχης μπορεί να είναι και κορυφαίος αθλητής; Είναι λίγο δύσκολο, λόγω φόρτου εργασίας. Πρέπει να κλέψεις κάποιες ώρες για να κάνεις αυτό που αγαπάς και σε κάνει να νιώθεις όμορφα. Το καλό είναι πως έχω την πλήρη υποστήριξη της σύζυγος μου και βλέποντας τα παιδιά μου να τους αρέσει και να θέλουν να με μιμηθούν σε αυτό που κάνω, δε έχω παρά να τα οδηγήσω προς τον αθλητισμό. Όλα αυτά μου δίνουν δύναμη για τη δύσκολη συνέχεια. Εδώ, θα ήθελα να συμπληρώσω λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Κωνσταντίνο Μουρτζιάπη και τον Βαγγέλη Μουρτζιάπη, που με στηρίζουν ψυχολογικά σε κάθε μου στιγμή.

-Υπήρξε υποστήριξη στο πρόσωπό σου από άλλους ανθρώπους; Βεβαίως, έχω πολύτιμη βοήθεια από το super market Νούτσιος που βρίσκεται στην Αμφιλοχία σε είδη αθλητικού εξοπλισμού και φυσικά από την τεχνική εταιρεία του Κωνσταντίνου Βαλτινού «ΑΧΕΛΩΟΣ Α.Π.Ε.». Θέλω να τους ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου, μιας και στέκονται δίπλα στην προσπάθεια που κάνω.

Επιμέλεια: Παρασκευάς Μάζης