Το έκτο στη σειρά Αντάμωμα, διοργάνωσε η Ομάδα Πρωτοβουλίας των Βαλμαδιωτών της Αθήνας στο πανέμορφο χωριό της Βαλμάδας Βάλτου.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν για μια ακόμη φορά πολύ μεγάλη!

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου γέμισε νωρίς από Βαλμαδιώτες από Μενίδι, Αθήνα και άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και από φίλους του χωριού μας από Μενίδι, Αθήνα, Αγρίνιο, καθώς και από τα γειτονικά χωριά Θεριακήσι, Φλωριάδα (Χρυσοπηγή, Λιάσκοβο, Παλαιά Φλωριάδα) και Δρομίστα.

Το 6ο αντάμωμα ξεκίνησε με θεία λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.

Ιδιαίτερη τιμή για το χωριό μας είναι ότι, όπως και στο πρώτο Αντάμωμα πριν από πέντε χρόνια, στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς.

Μαζί του ο Θεοφιλέστατος Αρχιμανδρίτης π. Μακάριος Αντωνόπουλος, διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Μητροπολίτη μας και ο π. Χρυσόστομος, διάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Συλλειτούργησαν οι ιερείς π. Ευάγγελος Τσόντζος, εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Ανοιξιάτικου, ο π. Γεώργιος Τηγάνης εφημέριος Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Αμφιλοχίας, ο π. Ευστάθιος Καραδήμας, εφημέριος του χωριού μας και ο π. Σάββας Γεωργιάδης, εφημέριος Ι. Ν. Αγίου Γερασίμου Άνω Ιλισίων Αττικής και επικεφαλής της ομάδας πρωτοβουλίας Βαλμαδιωτών Αθήνας.

Το ιερό αναλόγιο πλαισίωσαν ο πρωτοψάλτης Μαλεσιάδας κ. Νικόλαος Πιστικός, ο Λαμπαδάριος του Ι. Ν Αγίου Γερασίμου Άνω Ιλισίων κ.Βησσαρίων Χαραλαμπίδης.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, κεράστηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι με καφέ και αναψυκτικά και στη συνέχεια με παρουσία ορχήστρας ακολούθησε παραδοσιακό πανηγύρι ενώ προσφέρθηκαν δωρεάν σουβλάκια και κρασί.

Την ευθύνη της παραδοσιακής μουσικής, για άλλη μια χρονιά, είχε η ομάδα του μουσικόλογου δασκάλου κ. Παναγιώτη Παππά εκ Δρομίστας, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υπήρξε και η τιμητική παρουσία του γνωστού μας επιφανούς όργανοπαίκτη στο κλαρίνο, καταγωγής εκ Βαλμαδας, κ. Ευάγγελου Παντιώρα.

Το παραδοσιακό πανηγύρι ξεκίνησε με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρυσοπηγής – Ελαιοφύτου υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου κ. Γιάννη Γκαναβία.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης:

Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Γεώργιος Κατσούλας.
Ο Επικοινωνιολόγος κ. Φεύγας Βασίλειος, πολιτευτής της κυβερνώσας παράταξης
Ο πρώην κοινοτάρχης Μενιδίου κ. Σωκράτης Παντιώρας
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ζωγράφου κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος, με τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Θωμά Πολίτη, Μανώλη Ρήγα και Γιώργο Λύρο.
Ο κ. Απόστολος Τσακούμης, τέως Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Δυτικής Ελλάδας.
Όλα αυτά τα έξι ανταμώματα, δίνουν ζωή στη Βαλμάδα δείχνοντας πως υπάρχει ελπίδα το χωριό να ζωντανέψει και πάλι, ειδικά στα δύσκολα αυτά χρόνια της οικονομικής (και όχι μόνο) κρίσης που περνάει η πατρίδα μας…
Αξίζει επίσης να τονιστεί η πολύ μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας, τόσο στην Θεία Λειτουργία, όσο και στο γλέντι, όπως συνέβη ακριβώς και πέρυσι.

Δείγμα του ότι η επιστροφή στις ρίζες μας, που δεν μπορεί να σηματοδοτηθεί παρά από τις πατρογονικές εστίες μας, τα χωριά μας, τους ευλογημένους αυτούς τόπους όπου γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε, κινητοποιούν, συσπειρώνουν, συγκινούν όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους.

Νέους ανθρώπους που το άξενο των σύγχρονων πόλεων, η ανεργία, η κατάρρευση των αξιών και των προτύπων της λεγόμενης “νέας εποχής”, τους οδηγούν στην αναζήτηση καλύτερων και σταθερότερων όρων οργάνωσης και οριοθέτησης της ζωής τους.

Ας ελπίσουμε στα πλαίσια αυτής της αναζήτησης, μια βασική επιλογή τους να είναι και η επιστροφή στις ρίζες, στο χωριό, στις πατρογονικές εστίες των πατέρων και των παππούδων τους…

Τα παιδιά του χορευτικού τμήματος του πολιτιστικού συλλόγου Χρυσοπηγής – Ελαιοφύτου και ο τόσο όμορφος και συγκινητικός τρόπος με τον οποίο χόρευαν στους ρυθμούς της δημοτικής, παραδοσιακής μουσικής είναι ίσως ένα πρώτο, μικρό μεν, αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα.

Χρήστος Αλεξόπουλος