Ο Γ. Βαρεμένος για τη δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής στην Αιτωλοακαρνανία

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη δημιουργία της πολιτιστικής διαδρομής που έχει προτείνει για την Αιτωλοακαρνανία και το πώς προχωρεί η υλοποίηση της σχετικής πρότασης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιώργος Βαρεμένος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εδώ και πολύ καιρό προσπαθώ να πείσω την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, ενόψει της αναθεώρησης των προγραμμάτων που θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα, να προβλεφθεί η χρηματοδότηση μιας πολιτιστικής διαδρομής που θα ενώνει τα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας, που είναι αρκετά, είναι σημαντικά και δυστυχώς υποτιμημένα μέχρι σήμερα, με τις περιοχές φυσικού κάλλους όπως είναι η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η Τριχωνίδα.
Χθες είχα και πάλι επικοινωνία για το θέμα με τον Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα, όπως επίσης με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννη προκειμένου να ενημερωθώ αν, πράγματι, μια αντίστοιχη πρόταση έχει ενταχθεί στα προγράμματα της Περιφέρειάς του. Όπως με ενημέρωσε ο κ. Μπακογιάννης, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει ήδη ενταχθεί στα προγράμματα αυτά και μάλιστα με ένα συνδυασμό χρηματοδότησης από περιφερειακά και άλλα προγράμματα, και σε συνεργασία και με άλλους φορείς. Κάτι αντίστοιχο έχει γίνει και στην Ήπειρο, και αναρωτιέμαι, και το έχω κάνει επανειλημμένα, και θα συνεχίσω να το κάνω έστω και αν γίνομαι κουραστικός, γιατί να μην γίνει και στην Αιτωλοακαρνανία. Τα χρήματα δεν είναι πολλά, οι ευεργετικές συνέπειες όμως που θα υπάρξουν για την περιφέρειά μας είναι μεγάλες.
Ήδη, το πρώην Ξενία της Ναυπάκτου έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και θα μετατραπεί σε έναν πολυχώρο πολιτισμού, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ψηφιακή αναπαράσταση της ιστορικής ναυμαχίας. Μπορούμε λοιπόν να διαμορφώσουμε αυτή την πολιτιστική διαδρομή με πύλη εισόδου τη Ναύπακτο, με σύνδεση των αρχαίων θεάτρων και των τοποθεσιών φυσικού κάλλους, με τη δημιουργία ακόμη ενός μουσείου, του Μουσείου Αλατιού στη Λιμνοθάλασσα, και με άλλες δράσεις, ως μια συνολική πολιτιστική και φυσιολατρική διαδρομή που θα εντάξει την Αιτωλοακαρνανία για τα καλά στον πολιτιστικό – τουριστικό χάρτη. Επιμένω στις αναπτυξιακές δυνατότητες που εμπεριέχει το σχέδιο αυτό. Έχω έρθει σε επαφή και με διάφορους άλλους φορείς που εμπλέκονται, με τη στενή ή την ευρεία έννοια, με τον τουρισμό, τους έχω ενημερώσει και τους έχω θέσει το αίτημα να βοηθήσουν και, γιατί όχι, να πιέσουν προς την κατεύθυνση αυτή».
Αναφερόμενος, γενικότερα, στην επικοινωνία του με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Γιώργος Βαρεμένος είπε ότι εξαιτίας μιας παράλειψης που υπήρξε, κινδυνεύει να χαθεί κονδύλιο 1,1 εκατομμυρίου ευρώ που προοριζόταν για το οδικό δίκτυο του ορεινού Θέρμου. «Ζήτησα», είπε, «μια γραπτή απάντηση από την Περιφέρεια για το θέμα αυτό, καθώς έχω πληροφορηθεί ότι παρόμοιες παραλείψεις έχουν γίνει και σε άλλες περιοχές. Θέλω μια συγκεκριμένη απάντηση για το τι ακριβώς συνέβη και πώς μπορεί να θεραπευτεί, αν μπορούμε δηλαδή πλέον να άρουμε τις αρνητικές συνέπειες της παράλειψης, που δημιουργεί προϋποθέσεις να χαθεί το πολύτιμο αυτό κονδύλι».