Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χέικο Μάας, ζήτησε να διευρυνθούν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., καθώς αυτό αυτό απαιτούν οι σημερινές συνθήκες που επικρατούν στο διεθνές σύστημα, την ίδια στιγμή η Γερμανία προετοιμάζεται να ενταχθεί στο ανώτατο διεθνές όργανο ως προσωρινό μέλος την 1η Ιανουαρίου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο ιδρύθηκε πριν από περισσότερα από 70 χρόνια, καθιστώντας “παρωχημένο”, δήλωσε ο Μάας πρόσφατα στον Γερμανικό Τύπο.

Πιστεύω πως η ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο πρέπει να αντικατοπτρίζεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας πολύ καλύτερα από ότι γίνεται αυτή την στιγμή“, είπε.

Η Γερμανία θα γίνει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για δύο χρόνια ξεκινώντας από τον Ιανουάριο. Το σώμα έχει πέντε μόνιμα μέλη – την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ – και 10 εκ περιτροπής μέλη, αλλά ο Μάας πιστεύει ότι η Γερμανία αξίζει μόνιμη έδρα.

Αν και θα είναι δύσκολο, δεν θα σταματήσουμε να θέτουμε το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη. Οι μεταρρυθμίσεις συζητήθηκαν για πολύ καιρό χωρίς να σημειωθεί πρόοδος“, δήλωσε ο Μάας.

Ενώ μίλησε επίσης για το πώς η συμμετοχή της Γερμανίας στο Συμβούλιο θα έφερνε τη χώρα του πιο κοντά στις παγκόσμιες κρίσεις και συγκρούσεις.

«Πιστεύω ότι η ευθύνη μας αυξάνεται», είπε. “Οι προσδοκίες για εμάς είναι πιθανώς υψηλότερες από ποτέ“.

Είπε ότι ήταν υπέρ της μεγαλύτερης συμμετοχής στις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση των κρίσεων στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, ήταν επιφυλακτικός για την επέκταση της στρατιωτικής εμπλοκής: “Πρέπει πάντα να αναπτύσσουμε τις δυνάμεις της Bundeswehr με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τις επιβαρύνουμε“, δήλωσε.

Πάντως, η μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελεί αντικείμενο συζήτησης από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η Τουρκία, η Ιαπωνία, η Βραζιλία και η Ινδία έχουν επίσης ζητήσει τη διεύρυνση του σώματος.

Sabah