Η έκθεση συνιστά μια αναστοχαστική ματιά πάνω στην επικαιρότητα των εννέα τελευταίων χρόνων

Μια ενδιαφέρουσα προσωπική και καλλιτεχνική παρέμβαση στον έντυπο τύπο, με στόχο την ανάδειξη μιας διαφορετικής πτυχής των γεγονότων, αποτελεί η ατομική έκθεση του Μάριου Σπηλιόπουλου, με τίτλο «DAZIBAO – HANDMADE NEWSPAPERS» , που παρουσιάζει,από τις 24 Ιανουαρίου, ο «Εικαστικός Κύκλος ΔΛ» σε συνεργασία με την ENIA GALLERY.

Η έκθεση περιλαμβάνει 114 έργα του καλλιτέχνη που αφορούν στο «εφή-μερο» των εφημερίδων και συνιστά μια αναστοχαστική ματιά, πάνω στην επικαιρότητα των 9 τελευταίων χρόνων (2010 2019), όπως την κατέγραψαν τα έντυπα μέσα ενημέρωσης, δηλαδή, εφημερίδες, περιοδικά, διαφημιστικά φυλλάδια κ.α.

Επεμβαίνοντας πάνω στο σώμα του τυπωμένου χαρτιού, με το χρώμα, το κολάζ και το σχέδιο, με διαγραφές και επισυνάψεις, με αλλαγές τίτλων και παραμορφώσεις, ο Σπηλιόπουλος σχολιάζει τα γεγονότα και τις αποτυπώσεις τους, αλλάζοντας τη μορφή και το περιεχόμενο της τυπωμένης σελίδας, σε μια προσπάθεια να εκφράσει την προσωπική του θέση απέναντι στα γεγονότα, δημιουργώντας μια δική του αφήγηση για την πρόσφατη ιστορία.
Σπηλιοπουλος2
Η ενδιαφέρουσα αυτή δουλειά έχει ως σημείο αναφοράς τα κινέζικα “Dazibao” (Νταζιμπάο), που σημαίνει «χειροποίητη αφίσα με μεγάλους χαρακτήρες»

Η ενδιαφέρουσα αυτή δουλειά του έχει ως σημείο αναφοράς τα κινέζικα “Dazibao” (Νταζιμπάο), που σημαίνει «χειροποίητη αφίσα με μεγάλους χαρακτήρες» και επί της ουσίας αποτελεί μια «χειροποίητη εφημερίδα τοίχου». Στην αυτοκρατορική Κίνα υπήρχε η παράδοση της ανάρτησης dazibao από τους πολίτες είτε για να διαμαρτυρηθούν για πράξεις ή παραλείψεις της διοίκησης είτε για να θέσουν σε δημόσιο διάλογο πολιτικά ή ηθικά ζητήματα.

Ο Μάριος Σπηλιόπουλος, λοιπόν, κρεμάει τα δικά του “Dazibao”στους τοίχους προσκαλώντας τον θεατή – αναγνώστη να συμμετάσχει σε μια ιδιόμορφη επαν-ανάγνωση των γεγονότων. Πρόκειται για μια επίπονη και επίμονη χειρωνακτική δουλειά πάνω στα αυθεντικά φύλλα των έντυπων ενημέρωσης, σε μια μεταιχμιακή εποχή για τον έντυπο τύπο, όπου τα ψηφιακά μέσα εκτοπίζουν το τυπωμένο χαρτί ενώ ο τοίχος του facebook μοιάζει να αποτελεί τη σημερινή εκδοχή των “Dazibao”.

Οι “Handmade Newspapers”, οι «Χειροποίητες Εφημερίδες», του Μάριου Σπηλιόπουλου μάς μεταφέρουν στην «προοθονική» εποχή – την εποχή πριν από την οθόνη του υπολογιστή – , και ανασύρουν τη σημασία της ενημέρωσης μέσω των εντύπων και την επίδρασή τους στη ροή των γεγονότων που δημιουργούν την Ιστορία. Συνθέτουν ένα είδος προσωπικού ημερολογίου 114 ημερών – είναι σαφής εδώ, η αναφορά στο πολιτικό σύνθημα «Ένα-Ένα-Τέσσερα» της δεκαετίας του 60-. Ταυτοχρόνως, αποτελούν ένα είδος μνημείωσης του εφήμερου των εφημερίδων, μέσα από τη «λοξή» ματιά του καλλιτέχνη, που με την ζωγραφική του πράξη σχολιάζει σκωπτικά συμβάντα.

Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 20:00
Διάρκεια Έκθεσης: 24 Ιανουαρίου – 29 Φεβρουαρίου 2020