Την έναρξη νέας περιόδου πολιτικών εξελίξεων σηματοδοτεί η αφετηρία της συνταγματικής αναθεώρησης με επίκεντρο την κατάργηση της απλής αναλογικής, θέμα που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι η υιοθέτηση ενός νέου εκλογικού συστήματος, της ενισχυμένης, πια, αναλογικής.

Για να επιτευχθεί, όμως, αυτό απαιτούνται συνεργασίες και υπολογισμοί από πλευράς συμπολίτευσης, η οποία προσβλέπει στην έμπρακτη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής.

Επόμενο βήμα η αλλαγή του Άρθρου 54, για την οποία σήμερα χρειάζονται 200 ψήφοι, αν όμως, Ν.Δ.και ΚΙΝ.ΑΛ.καταλήξουν σε συμφωνία, το όριο μπορεί να πέσει και στους 180 βουλευτές.

Αυτός ο… «μαγικός» αριθμός προκύπτει αν προστεθούν οι έδρες των δύο κομμάτων:

Οι 158της Νέας Δημοκρατίας συν 22του Κινήματος Αλλαγής.

Παρακολουθείστε αναλυτικά τα εκλογικά σενάρια με τα πολιτικά παζάρια στο ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ:

Αναθεώρηση με… βήμα ταχύ

Οι εξελίξεις γύρω από την Αναθεώρηση του Συντάγματος «τρέχουν» μετά την επιστολή του Προέδρου της Βουλής στα κόμματα, προκειμένου να ορίσουν τους βουλευτές που θα μετάσχουν στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Σύμφωνα με τον Κώστα Τασούλα η προκαταρκτική διαδικασία θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, ώστε την επόμενη να γίνει η συγκρότηση της Επιτροπής.

Η Επιτροπή θα ασχοληθεί συνολικά με 49 άρθρα του Συντάγματος, τα οποία κρίθηκαν αναθεωρητέα από την προηγούμενη Βουλή. Για περίπου 15 εξ αυτών τα οποία έλαβαν αυξημένη πλειοψηφία άνω των 180 βουλευτών θα αναθεωρηθούν με απλή πλειοψηφία 151, ενώ για τα υπόλοιπα θα απαιτηθεί πλειοψηφία άνω των 180.

Στόχος είναι η αναθεώρηση να έχει ολοκληρωθεί περίπου στα τέλη Νοεμβρίουστην Ολομέλεια, όπου θα διεξαχθεί αναλυτική συζήτηση πιθανότατα μίας εβδομάδας, με 10 συνεδριάσεις πρωί και απόγευμα

Η Ολομέλεια θα ψηφίσει σε μία μοναδική ψηφοφορία το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων βάσει της εισήγησης της Επιτροπής.

Στα άρθρα που πρόκειται να αναθεωρηθούν συγκαταλέγονται:

Το πολυσυζητημένο άρθρο 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίαςμε σκοπό την αποσύνδεσή του από τη διάλυση της Βουλής, καθώς και εκείνα για τη βουλευτική ασυλίακαι την ποινική δίωξη υπουργών στο πνεύμα της κατάργησης της αποσβεστικής προθεσμίας.

Εκ μέρους της Ν.Δ. για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος πρόκειται να προταθεί ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ γενικός εισηγητής θα οριστεί ο Κώστας Τζαβάρας.

newsit.gr