Ενόψει της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου στις 21.11.2019 για την ανακήρυξη των χωριών Αγράμπελα, Μαχαιρά, Πρόδρομος και Χρυσοβίτσα ως μαρτυρικά χωριά σύμφωνα με τον Νόμο 2503/1997 άρθρο 18 παράγραφος 5, σας παραθέτουμε την απόφαση του Τοπικού συμβουλίου Κοινότητας Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου με την οποία ζητά να αναγνωριστεί ως μαρτυρικό χωριό η Χρυσοβίτσα. 

Να μπει στη λίστα των Μαρτυρικών Χωριών, διεκδικεί η Χρυσοβίτσα. Ζητάνε τη δικαίωση της μνήμης 6 θυμάτων και την σχεδόν ολική καταστροφή του χωριού, από τους Ιταλούς κατακτητές. Οι εκτελέσεις και η πυρπόληση των σπιτιών έγιναν ως αντίποινα για την μάχη της Τσαπουρνιάς στις 8  Μαΐου  1943, όταν ο ΕΛ.ΑΣ. έστησε ενέδρα σε μια ιταλική φάλαγγα την ονομαζόμενη «πόστα» και ήταν πρώτη πράξη Αντίστασης και μάλιστα νικηφόρα στην Αιτωλοακαρνανία.
 

Ο Πρόεδρος του χωριού Γιάννης Χρόνης και το τοπικό συμβούλιο, πήραν απόφαση, η οποία θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Ξηρομέρου και από εκεί θα αποσταλούν στο Υπουργείο Εσωτερικών, ευελπιστώντας να επιτευχθεί ο στόχος και να δικαιωθεί η μνήμη των εκτελεσθέντων Χρυσοβιτσάνων. Η αναγνώριση του χωριού ως Μαρτυρικό αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των κατοίκων του χωριού

Δείτε την απόφαση ΕΔΩ