Στιγμές συγκίνησης δεκάδες πιστοί από το χωριό Βασιλόπουλο Ξηρομέρου. Για πρώτη φορά μετά από 43 χρόνια τελέστηκε Θεία Λειτουργία στην παλιά Μητρόπολη του Αγίου Γεωργίου στο παλιό χωριό του Βασιλοπούλου.

Η εξαίρετη σελίδα του Συνδέσμου Βασιλοπουλιωτών Ξηρομέρου «Η ΒΕΛΑ», ανάρτησε φωτογραφίες και τονίζει:

Μοναδικές στιγμές στον Άγιο Γεώργιο. Ετελέσθει μετά απο 43χρόνια θεία λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό στο παλιό χωριό. Το πρωινό τις 10ης Αυγούστου 2019 θα μείνει χαραγμένο στη Ιστορία του μικρού Χωριού μας. Μετα απο 43 χρονια εγκατάλειψης ο Ναός γέμισε ξανάαπο πιστούς απο το χωριό μας αλλα και απο τα γειτονικά χωριά. Η πανηγυρική θεία λειτουργία ετελέσθει προεξάρχονος του εκπροσώπου του Μητροπολίτη Αιτωλιας και Ακαρνανιας κκ Κοσμά, Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριου Τριάντη, συνλειτουργουντων του εφημέριου του οικείου Ναού πατήρ θεόδωρου Τριάντη και του εφημέριου Γουριώτισσας και συγχωριανού μας, πατήρ Χρήστου Γιώτη. Τους οποίους και ευχαριστουμε θερμά.
Με το πέρασμα τις πύλης που οδηγεί στο εσωτερικό του Ναού ένας ρίγος αισθημάτων μας διαπέρασε όλους. Θαυμασμος, δέος, λατρεία τα ευχάριστα αισθήματα αλλα και σκεπτικισμός,στεναχώρια και πίκρα για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει ο Ναός σε σημείο που κινδυνεύει άμεσα με κατάρρευση. Ποικίλες οι αναμνήσεις των μεγαλυτέρων που έζησαν το Ναό σε πληρη λειτουργία φέρνοντας στη μνήμη τους ακομα και τα σημεία που καθόντουσαν κατα τον εκκλησιασμό τους. Απο νωρίς το πρωι οι πιστοί ανηφόρισαν το δρόμο που οδηγεί στο Ναό. Σε λίγα λεπτά γέμισε το εσωτερικό του Ναού αλλα και ο μεγάλος εξωτερικός χώρος που τον περιβάλει. Ήταν η ιστορικοτερη στιγμή των τελευταίων ετών στο χωριό μας.

-Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συγχωριανούς μας και τους φίλους του χωριού μας που με την παρουσια τους τίμησαν την πανηγυρική, ιστορική και ίσως και η τελευταία λειτουργία στον ιερό Ναό.
-Ευχαριστούμε το νεο πρόεδρο του χωριού μας κο Πάνο Πετρονικολό και το Δήμο Ξηρομέρου για τη βοήθεια που μας πρόσφεραν να προετοιμάσουμε το Ναό.
-Ευχαριστουμε τις εθελόντριες συγχωριανές μας και τους συγχωριανούς μας που μας βοήθησαν στη καλη οργάνωση και στην εξυπηρέτηση των πιστών.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο νέος Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης και ο δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Μπαμπούρης.

Η θεία λειτουργία οργανώθηκε από το εκκλησιαστικό συμβούλιο με τη συνεργασία του Συνδέσμου ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΙΩΤΩΝ « Η ΒΕΛΑ».

Ο Ναός χτίστηκε το τέλος του 19ου αιώνα, εγκαταλείφθηκε το 1976, λόγω μετεγκατάστασης του χωριού το 1965 και έκτοτε αφέθηκε στη μοίρα του αντιμέτωπος με τα σημεία των καιρών και τις ορέξεις της φύσης. Σήμερα κινδυνεύει άμεσα με ολική κατάρρευση, αν δεν παρθούν πρωτοβουλίες για τη διάσωση του. Είναι μοναδικό μνημείο πανελλαδικά, χρηζων ειδικής προστασίας. Ξεκινάμε πρωτοβουλίες για τη σταδιακή στήριξη του Ναού έως την τελική του σωτηρία. Το εγχείρημα δύσκολο και ίσως ακατόρθωτο καθώς απαιτούνται πολλές μελέτες πολλές και δαπανηρές εργασίες τις οποίες μια μικρή κοινωνία είναι αδύνατο να επωμισθεί. Μακάρι η δημοσίευση μας να κεντρίσει το ενδιαφέρον όσων πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν για την εξεύρεση πόρων για την αποτροπή κατάρρευσης του Ναού.

xiromeronews.gr