Έχουν περάσει ακριβώς 12 χρόνια από τότε που τρεις φίλοι, πρώην υπάλληλοι της paypal, ο Τσαντ Χάρλεϊ, ο Στιβ Τσεν και ο Τζουντ Καρίμ κατοχύρωσαν το domain «youtube.com» και δημιούργησαν μία ιστοσελίδα video sharing όπου οι χρήστες μπορούσαν να ανεβάσουν, να διαδώσουν και να παρακολουθήσουν βίντεο.

Η εξάπλωσή του ήταν ραγδαία και παγκόσμια. Περίπου 1,5 χρόνο μετά η ιστοσελίδα πωλούταν στην Google για το αστρονομικό ποσό των 1.65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Της Ευγενίας Κουντούρη

Το πρώτο βίντεο που αναρτήθηκε είχε τίτλο «Me at the zoo» και η ανάλυσή του δεν ήταν καλής ποιότητας. Η διάρκεια του μόλις 18 δευτερόλεπτα. 18 δευτερόλεπτα που πόσταρε ένας εκ των ιδρυτών της σελίδας και που έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 36 εκατομμύρια άνθρωποι.

Από τότε το youtube δεν έγινε απλά η πιο δημοφιλής ίσως σελίδα του διαδικτύου, αλλά άλλαξε και την ζωή πολλών ανθρώπων.

Ένα από τα πιο δημοφιλή βίντεο που περιλαμβάνει είναι δύο μικρών παιδιών που το ένα δαγκώνει το χέρι του άλλου. Ο πατέρας αυτών των δύο παιδιών πόσταρε το βίντεο αυτό στο Youtube, ώστε να το παρακολουθήσει ο νονός του ενός, που βρίσκονταν στην Αμερική. Μαζί με τον νονό του Τσάρλι όμως το παρακολούθησαν και άλλοι 835.000.000 άνθρωποι, κάτι που κυριολεκτικά άλλαξε τη ζωή της οικογένειας, αφού τους έφερε από διαφήμιση περισσότερα από 6.000.000 δολάρια.

Το Youtube στα 12 χρόνια λειτουργίας του έχει «γεννήσει» σταρ, όπως για παράδειγμα τον Τζάστιν Μπίεμπερ, έχει κάνει πλούσιους ανθρώπους όπως τους ιδιοκτήτες του καναλιού screen junkies που δημιουργούσαν τα γνωστά «ειλικρινή τρέιλερ».

Ο Κορεάτης που δημιούργησε το Gangnam style με περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια προβολές, έβγαλε πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια κέρδος, έκανε ένα ακόμα βίντεο και στη συνέχεια αποσύρθηκε…

Είναι δεδομένο πως μπορείς να παρακολουθήσεις πλέον τα πάντα εκεί

Από μία σούπερ εντυπωσιακή είσοδο σε γάμο

Ένα… μισοναρκωμένο παιδάκι

Μέχρι και τις παρενοχλήσεις που δέχεται μία όμορφη γυναίκα περπατώντας στους δρόμους

Μπορεί να δεις τον Χίτλερ να εκρήγνυται για το ipad ή το X box live

Να δεις γατάκια, σκυλάκια και άλλα ζώα να κάνουν απίστευτα πράγματα

Ή να μάθεις το πως εξελίχθηκε ο χορός από την αρχή μέχρι σήμερα.

Το Youtube είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας μας και αναμφισβήτητα πρόκειται για μία από τις πιο επιτυχημένες επιχειρηματικές προσπάθειες της τελευταίας 20ετιας.

koolnews.gr