Ποιοι κρίθηκαν αθώοι

Μετά από ακροαματική διαδικασία περίπου τριών ετών έπεσε η αυλαία στη δίκη για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens με την καταδίκη 22 από τους συνολικά 54 κατηγορούμενους για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Με τον νέο Ποινικό Κώδικα να αφήνει το στίγμα του στην δικαστική απόφαση το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ακολουθώντας το δρόμο που έδειξε η εισαγγελέας δέχθηκε ότι οι υπάλληλοι του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι και μετέτρεψε την κατηγορία σε δωροδοκία που τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος, αδίκημα το οποίο έχει υποπέσει σε παραγραφή.

Έτσι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι μόνο για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, πράξη που τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 15 έτη.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι είναι πρώην στελέχη της Siemens Hellas, όπως ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, αλλά και πρώην στελέχη της εταιρίας στη Γερμανία. Το δικαστήριο καταδίκασε
πρώην στελέχη του Ο.Τ.Ε. αλλά και τα τραπεζικά στελέχη που φέρονται να έπαιξαν ρόλο στη διαδρομή της μίζας προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση 8002/97 μεταξύ Ο.Τ.Ε. και Siemens.

Αθώοι κρίθηκαν οι κατηγορούμενοι: Νικόλαος Μανασής,Σάββας Γιαννακάκης, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλης Τυρογαλάς και Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης.

Είκοσι επτά κατηγορούμενοι στην υπόθεση απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής των αξιόποινων πράξεων που τους αποδίδονται μεταξύ αυτών και ο άλλοτε στρατηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Θόδωρος Τσουκάτος ο οποιος είχε διωχθεί για το αδίκημα της συνεργίας σε δωροδοκία.

Τη σκυτάλη στην ακροαματική διαδικασίας πήραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι οι οποίοι ζητούν την αναγνώριση ελαφρυντικών στους εντολείς τους εστιάζοντας σε αυτά του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της ποινικής διαδικασίας.

newsbeast.gr