Αμερικανός υπουργός Άμυνας: «Επικίνδυνες και αντιεπαγγελματικές πράξεις δεν θα μας αποτρέψουν από το να πραγματοποιούμε τις επιχειρήσεις μας»

Τις ανησυχίες της Αθήνας σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα, ειδικά μετά την αποστολή του γεωτρύπανου Πορθητής στην Κυπριακή ΑΟΖ, και κυρίως για το ενδεχόμενο συνέχισής της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή του Καστελόριζου και το Αιγαίο, μοιράστηκε με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους ο υπουργός Άμυνας.

Σύμφωνα με ανταπόκριση της Καθημερινής από την Ουάσιγκτον, ο Ευάγγελος Αποστολάκης στις συναντήσεις που είχε και με τον υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν και με τον υπουργό Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν, ζήτησε την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή για την σταθεροποίηση της κατάστασης, προσφέροντάς τους πρόσβαση σε όλες τις ελληνικές βάσεις, ανάλογα με τις ανάγκες.

Η έμφαση του κ. Αποστολάκη δόθηκε στην ανάγκη διπλωματικής αποτροπής μίας περαιτέρω κλιμάκωσης που θα έφερνε την Ελλάδα ενώπιον ενός αδιεξόδου, καθώς διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να αγνοήσει μία Τουρκική γεώτρηση στο Αιγαίο.

«Επικίνδυνες και αντιεπαγγελματικές πράξεις δεν θα μας αποτρέψουν από το να πραγματοποιούμε τις επιχειρήσεις μας» τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί ενθαρρύνουν τη συνέχιση του διαλόγου της Ελλάδας με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σάναχαν ευχαρίστησε την Ελλάδα για την στήριξή της στην προσπάθεια των Αμερικανών για την επέκταση της ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου.

Η στάση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας έχει σκληρύνει και στο ζήτημα του αντιπυραυλικού συστήματος S-400. O Αμερικανός υπουργός έστειλε μία επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, στο οποίο περιγράφει τα επόμενα βήματα των ΗΠΑ αν οι Τούρκοι προχωρήσουν στην αγορά των S-400. Όπως δήλωσε πριν την συνάντηση με τον κ. Αποστολάκη, σε αυτή παρουσιάζει την εξαιρετικά ελκυστική, όπως είπε, προσφορά των ΗΠΑ για τους αμερικανικούς Patriot.


Νέες προκλήσεις της Άγκυρας

«Το νέο τουρκικό γεωτρύπανο στην ανατολική Μεσόγειο θα προστατεύεται από φρεγάτες», δήλωσε στο μεταξύ ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. «Οι Τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους κατοίκους στη νότια Κύπρο, ειδικά σε ζητήματα όπως το πετρέλαιο» ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος.

Το νέο γεωτρύπανο Γιαβούζ
 αναμένεται να καταπλεύσει στην περιοχή στα μέσα Ιουνίου, ενώ ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ προσδιόρισε ως χρόνο έναρξης των γεωτρήσεων τον Ιούλιο.

«Έτσι, στην Ανατολική Μεσόγειο θα κυματίζει η σημαία μας στους δύο γίγαντες, τον Πορθητή και το Γιαβούζ» σχολίασε ο Ερντογάν.


«Κίνδυνος κρίσης με την Τουρκία»

«Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι σε μια Ελλάδα που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, σε μια Ελλάδα που η κυβέρνηση εγκατέλειψε τα ελληνοτουρκικά εδώ και πάρα πολύ καιρό στην τύχη τους, σε μια Ελλάδα η οποία μοιραία ασχολείται με τις εκλογές, αυτή την στιγμή πάρα πολύ κοντά μας υπάρχουν προκλήσεις οι οποίες είναι πρωτοφανείς» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι μπροστά σε ένα πρόβλημα το οποίο μεγεθύνεται και -Θεός φυλάξοι- δεν ξέρω αν μπορεί να καταλήξει σε μια ανεπιθύμητη, ενδεχομένως και απ’ τις δυο πλευρές, αλλά τυχαία κρίση» ήταν η δραματική προειδοποίηση της Ντόρας Μπακογιάννη.

«Έχω ζήσει προκλήσεις της Τουρκίας πολλές…. Δεν είχε φτάσει ποτέ η Τουρκία σε τόσες δηλώσεις όπως κάνει σήμερα. Δεν είχαν γίνει ποτέ τόσες δηλώσεις για αποφυγή κρίσεως όπως γίνονται σήμερα» συνέχισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Καθημερινή – ΣΚΑΪ