Αναβίωσαν και φέτος οι ιπποδρομίες στον Αη Γιώργη Μεσολογγίου (φωτό – βίντεο)

DSC_0009.jpg

Με την καθιερωμένη κούρσα αναβίωσε και φέτος το γνωστό σε όλους έθιμο των ιπποδρομιών στον Αη Γιώργη Μεσολογγίου.χωρίς όμως την συμμετοχή αλόγων ιπποδρομίου λόγω του ότι η πίστα έγινε πιο μικρή φέτος.

Νωρίτερα στην ομώνυμη εκκλησία τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή πολλών πιστών από την ευρύτερη περιοχή.

Κατόπιν στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας, διεξήχθη η γνωστή ιπποδρομία με άλογα από Ελληνικές φυλές, προς τιμήν του Αγίου καβαλάρη Γεωργίου με νικητή τον αναβάτη Γιώργο Γεωργίου  και το άλογο «Άνεμος».(Δηλώσεις του νικητή  στο βίντεο)

Το έθιμο που τηρείται και επαναλαμβάνεται με θρησκευτική ευλάβεια,έχοντας τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας,έχει μακραίωνη ουσιαστικά ιστορία,αφού οι πρώτες ιπποδρομίες στην περιοχή καταγράφονται στην Αρχαία Καλυδώνα κατά τον 4ο π.χ.

Αυτή την ημέρα λοιπόν,από παλιά,οι άνθρωποι ανήμερα του Αη-Γιώργη,έφερναν τα άλογα στην εκκλησία προκειμένου να τα ευλογήσει ο ιερέας,να έχουν καλή υγεία και στη συνέχεια έτρεχαν με μοναδικό έπαθλο το ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.

Στην εκδήλωση παρέστη και η αντιπεριφερειάρχης της π.ε.Αιτωλ/νίας κ.Χριστίνα Σταρακά.

nafpaktianews.gr