Αντώνης Γαλαζούλας: «Εάν ήμουν ξανά δημοτικός σύμβουλος, αυτές τις δαπάνες θα τις ξαναψήφιζα»

Χθες το πρωί στην εκπομπή του ΔΥΤΙΚΑ FM 96,1 με τίτλο «Καθημερινά σενάρια» | Γιατί τα σενάρια γράφουν ιστορία» φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο πρώην αντινομάρχης Αιτωλοακαρνανίας και Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου για σειρά ετών κ. Αντώνης Γαλαζούλας, ο οποίος αναφέρθηκε στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία έκρινε την νομιμότητα των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της περιόδου 1998 – 2002 και αποφάνθηκε πως κάποιες από αυτές δεν ήταν σύννομες, καταλογίζοντας στο σύνολο των αιρετών εκείνης της περιόδου την κάλυψη του ελλείμματος που η ακύρωση τους δημιούργησε στο ταμείο του Δήμου.

Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο, πως η εφημερίδα «Σ» δημοσίευσε το σχετικό ρεπορτάζ κατ’ αποκλειστικότητα στο φύλλο του Σάββατο 28 Μαρτίου 2015.

Ας δούμε όμως, τι ακριβώς ανέφερε ο κ. Γαλαζούλας.

«Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη απόφαση», είπε, «καταλογίζει περίπου 13.000 ευρώ σε όλο το δημοτικό συμβούλιο εκείνης της περιόδου, τον Δήμαρχο, καθώς και σε όλους τους υπαλλήλους και τους προϊσταμένους, που εμπλέκονται με τα γραμματοεντάλματα. Το ποσό αυτό αφορά δαπάνες οι οποίες, δεν θα πω κατά την άποψη μου, νόμιμα εγκρίθηκαν από το Δημοτικό συμβούλιο, αφού αμέσως μετά την ψήφιση τους από το δημοτικό συμβούλιο, πήγαν στην περιφέρεια, όπου ελέγχθηκαν, πριν εκδοθούν  τα γραμματοένταλματα και εκταμιευθούν τα χρήματα.

»Το Ελεγκτικό Συνέδριο βέβαια θεώρησε, ότι κάποιες από αυτές δεν έγιναν μέσα στα πλαίσια του νόμου και δεν ικανοποιούσαν τον σκοπό για τον οποίο εμείς τις εγκρίναμε.

Επιτρέψτε να υπενθυμίσω αυτές τις δαπάνες.

Είναι κατ’ αρχάς η συμμετοχή του Δήμου στις ετήσιες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν  εκείνη την εποχή για την ειρήνη. Το Ελεγκτικό Συνέδριο αναφέρει λοιπόν για την συγκεκριμένη δράση ότι ενώ το δημοτικό συμβούλιο του Αγρινίου, ενέκρινε τη δαπάνη η συγκεκριμένη δράση έγινε στο Άκτιο και γι’ αυτό είναι άκυρη. Αγνόησαν όμως, ότι η έδρα της «Επιτροπής ειρήνης» ήταν στο Αγρίνιο και τα χρήματα αφορούσαν το μισθωμένο πούλμαν που πήγε στο Άκτιο από το Αγρίνιο.

»Μια άλλη δαπάνη είναι για τις εφορευτικές επιτροπές, οι οποίες πραγματοποίησαν εκείνη την εποχή τις εκλογές. Με άλλα λόγια κήρυξαν παράνομα τα σάντουιτς που δώσαμε σε όλες τις εφορευτικές επιτροπές και σε όσους εμπλέκονταν στην διαδικασία των εκλογών. Μια άλλη δαπάνη αφορούσε στην προμήθεια των μπρελόκ με το έμβλημα του δήμου, προκειμένου αυτά να χορηγούνται σε διάφορους επισκέπτες. Το Ελεγκτικό Συνέδριο όμως ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει ο προσδιορισμός των ατόμων στα οποία διανεμήθηκαν τα συγκεκριμένα αναμνηστικά, άρα η δαπάνη δεν είναι νόμιμη.

»Μια άλλη ενότητα δαπάνη αφορά στεφάνια και ανθοσυνθέσεις, που κατά καιρούς στέλναμε, όπως για παράδειγμα στον Αρχιεπίσκοπο ή στον Δήμαρχο Αθηναίων ή στον Σταύρο Ξαρχάκο ή σε θανάτους πολύ σημαντικών προσώπων της πόλης μας

»Επίσης ετήσιες συνδρομές που πραγματοποίησε ο Δήμος για την προμήθεια εντύπων, εφημερίδων περιοδικών. Δηλαδή, το ότι το Δημοτικό συμβούλιο αγόρασε βιβλία, που είναι χρήσιμα για τους υπαλλήλους ή για την βιβλιοθήκη του Δήμου Αγρινίου μάθαμε πρόσφατα από την συγκεκριμένη απόφαση ότι δεν αποτελεί δαπάνη που εμπίπτει μέσα στα πλαίσια του νόμου. Δηλαδή ο δημοτικός και κοινοτικός Τύπος, το δελτίο της εργατικής νομοθεσίας που είναι απαραίτητο στο λογιστήριο, η φορολογική και οικονομική επιθεώρηση, το δελτίο της δημοτικής νομοθεσίας, που ήταν απαραίτητο για το νομικό τμήμα του Δήμου Αγρινίου ή άλλα έντυπα χρήσιμα για την βιβλιοθήκη, είναι δυνατόν αν μην αποτελούν δαπάνες  μέσα στο πλαίσιο του γράμματος του νόμου;

Δεν είναι δυνατόν, ο δίσκος για το ψυχοσάββατο ή για το μνημόσυνο των 120 στην Αγία Τριάδα ή για τους 60 αγρινιώτες, που θυσιάστηκαν στα Καλύβια, να μην εμπίπτει μέσα στις διατάξεις του νόμου!

»Να σας πω. Εάν ήμουν ξανά δημοτικός σύμβουλος αυτές τις δαπάνες θα τις ξαναψήφιζα. Τις ψήφισα συνειδητά. Άλλωστε οι δαπάνες αυτές δεν πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά εκείνη την χρονιά. Οι αντίστοιχες δράσεις και με τα ίδια μάλιστα αντικείμενα πραγματοποιούνταν για πάνω από δέκα χρόνια στο Δήμο Αγρινίου, δημιουργώντας μια αυτοδιοικητική παράδοση, χωρίς να αντιμετωπίζουν πρόβλημα νομιμότητας. Ήταν κοινή συνείδηση λοιπόν κάθε δημοτικού συμβούλου, ότι τίποτα μεμπτό η παράνομο δεν πραγματοποιεί με την ψήφιση των ανάλογων κονδυλίων.

»Κάποιες απ’ αυτές τις δαπάνες, όπως οι ανθοσυνθέσεις φέρ” ειπείν ή τα μπρελόκ σε ελληνικές και ξένες αποστολές, γινόταν γιατί θεωρούσαμε ότι κινούμαστε μέσα στα πλαίσια της φιλοξενίας ή για την απόδοση τιμών.

»Ταυτόχρονα επιχορηγούσαμε κάποιους συλλόγους, που έχουν έδρα το Αγρίνιο χωρίς κανένα πρόβλημα. Κάποιοι σύλλογοι όμως, οι οποίοι είναι σημαντικοί, κατά την άποψη μου, για την πόλη μας, όπως ο «Σύλλογος των εν Πάτραις Αιτωλοακαρνάνων» ή κάποιους άλλους στην Αθήνα δεν μπορούσαμε να τους επιχορηγήσουμε, γιατί έχουν έδρα την Αθήνα και την Πάτρα. Αγοράζαμε λοιπόν προσκλήσεις της χοροεσπερίδας που πραγματοποιούσαν, για να πηγαίνουν, όσοι επιθυμούσαν από το Δημοτικό Συμβούλιο να παρευρεθούν. Θεωρώ ότι τους συλλόγους αυτούς έπρεπε να τους επιχορηγήσουμε. Δεν μπορούσαμε όμως και με αυτό τον τρόπο καταφέρναμε να τους ενισχύουμε.

»Εκείνη την εποχή», είπε ο κ. Γαλαζούλας τελειώνοντας, «που έγινε ο έλεγχος, το ταμείο του Δήμου έγινε «φύλλο και φτερό». και δεν βρέθηκε τίποτ’ άλλο πέραν αυτών των δαπανών. Συνιστώ σε όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν στην σελίδα 74 της συγκεκριμένης απόφασης και θα καταλάβουν τον τρόπο της σκέψης των δικαστών αλλά και για ποιον ακριβώς λόγο μας καταλόγισαν αυτές τις 13.000 περίπου. “Η εποπτεία”, σημειώνεται στην προαναφερόμενη σελίδα της απόφασης, “από τα όργανα της κεντρικής διοίκησης της επί των πράξεων των οργάνων των ΟΤΑ δεν αίρει την ευθύνη ως προς την αναζήτηση των εφαρμοστέων διατάξεων για την πραγματοποίηση της δαπάνης ούτε επιδρά στον καταλογισμό μη νόμιμων δαπανών εις βάρος των υπολόγων”».

Κείμενο | Ρεπορτάζ: Λευτέρης Τηλιγάδας ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»