Απ. Κατσιφάρας: Με κοινή προσπάθεια θα δώσουμε την αναπτυξιακή πνοή που χρειάζεται ο τόπος μας

Εμφάνιση gefyra.jpgΕμφάνιση 3.jpg

Εμφάνιση 1.jpg

«Με κοινή προσπάθεια από τις Περιφέρειες και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλευρό μας μπορούμε να διευρύνουμε τις αναπτυξιακές δυνατότητες που μας δίνονται ώστε να μπορέσει η περιοχή μας, αλλά και η χώρα να «ανασάνει» τόσο οικονομικά όσο και ως προς την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ιδίως των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών μας».

Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη διάρκεια της ημερίδας που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μαζί με τις αντίστοιχες Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, στην Κοιλάδα του Αχελώου, στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας με κεντρική ομιλήτρια την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου.

«Πρέπει να μπούμε σκληρά στη διεκδίκηση και άλλων πόρων για την υλοποίηση σημαντικών έργων στις Περιφέρειές μας. Παράλληλα, σε συνεργασία όλοι οι Περιφερειάρχες μπορούμε από το Περιφερειακό μας πρόγραμμα να κατευθύνουμε πόρους από το περιβάλλον και την αγροτική οικονομία σε συγκεκριμένες συνέργιες σε χωρικά πεδία που μας ενδιαφέρουν και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη, στην οικονομική ανάκαμψη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας.

Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως από τις συζητήσεις με την Επίτροπο κυρία Κρέτσου, προέκυψε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει έναν συμπαραστάτη όσον αφορά στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών που σημειώθηκαν τον περασμένο χειμώνα, ιδίως στην Αιτωλοακαρνανία με τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

«Εκτός από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, η Ευρωπαία Επίτροπος δήλωσε και υπέρ των αναπτυξιακών περιφερειακών και τοπικών πεδίων. Αντιλαμβάνεστε πως είναι δυο πολύ καλές προϋποθέσεις ώστε να θέσουμε ισχυρές βάσεις για να ξεκινήσει η αναπτυξιακή πορεία των Περιφερειών μας. Θέλουμε να έχουμε οικονομικό και παραγωγικό αποτέλεσμα. Οι τέσσερις Περιφέρειες και η κυρία Επίτροπος στείλαμε σήμερα από το Περδικάκι το μήνυμα για το πώς αντιλαμβανόμαστε την περιφερειακή ανάπτυξη για την επόμενη περίοδο» συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας και κατέληξε: «Πρέπει να αγωνιστούμε μεθοδικά και αποτελεσματικά. Να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή για να δώσουμε οικονομική και παραγωγική αξία. Κάτι που σημαίνει σεβασμό και καλύτερη ποιότητα ζωής στους συμπολίτες μας των απομακρυσμένων περιοχών.  Έχουμε οικονομικά εργαλεία στα χέρια μας, είναι πολύ δύσκολη η οικονομική περίοδος που διανύουμε, το κεντρικό κράτος είναι πολλές φορές απών και συνήθως με τη γραφειοκρατία δημιουργεί προβλήματα, εμείς όμως θα επιμείνουμε για να μπορέσουμε να δώσουμε νόημα και όραμα στους κατοίκους των ορεινών περιοχών μας».

Θέμα της ημερίδας στην οποία παραβρέθησαν μεταξύ άλλων οι Περιφερειάρχες Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, καθώς και ο Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης, Προοπτικών και Αξιολογήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε., ήταν «Αναπτυξιακές Δυνατότητες της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Χαιρετισμό απηύθηναν οι Δήμαρχοι Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, Αργιθέας Λάμπρος Τσιβόλας, και Αγράφων Θεόδωρος Μπαμπαλής, ενώ πλήθος εκπροσώπων φορέων και πολίτες, βρέθηκαν στην αίθουσα στο Περδικάκι προκειμένου να παρακολουθήσει τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις.

Να υπενθυμίσουμε πως χθες η Ευρωπαία Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου μαζί με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακούς Συμβούλους, την πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής επισκέφθηκαν το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) στο Πλατάνι Πατρών, τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και το Μεσολόγγι, ενώ κλιμάκιο Διευθυντών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρέθηκε στο εργοτάξιο της Ιονίας Οδού.