Α. Συρίγος: Η Τουρκία έχει τεράστιο πρόβλημα με τα εξοπλιστικα της – Η διπλωματία έσπευσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση

«Το κρίσιμο σημείο είναι η αποφυγή από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει το πνεύμα της διακηρύξεως» τονίζει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, αναφορικά με τη διακήρυξη των Αθηνών περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας και προσθέτοντας πως «αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί αυτό το κλίμα της αποφυγής παραβιάσεων και παραβάσεων που υπάρχει τον τελευταίο καιρό».

Ωστόσο προσθέτει πως «δεν αναφέρεται κάτι ρητά για το Διεθνές Δικαστήριο, αναφέρεται όμως εμμέσως όταν λέει ότι θα χρησιμοποιηθούν τα μέσα που προβλέπονται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ένα εκ των οποίων είναι και η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Ερωτηθείς για το τι έχει αλλάξει του τελευταίους 10 μήνες μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας ο κ. Συρίγος τόνισε πως «νομίζω ότι η Τουρκία επιδιώκει δύο πράγματα. Το πρώτο σχετίζεται με το τεράστιο πρόβλημα που έχει με τα εξοπλιστικά της προγράμματα. Ένας μεγάλος αριθμός αεροσκαφών της πλέον δεν είναι σε θέση να πετάξει F-16, είναι καθηλωμένος στο έδαφος και αυτό την ωθεί στο να δείξει ότι έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα για να μπορέσει να πάρει το πράσινο φως κάποια στιγμή, διότι περνάει και από εμάς αυτό το θέμα του τι όπλα θα πάρει η Τουρκία. Το δεύτερο σχετίζεται με το ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία. Αποτελούν περισσότερο οι μεγαλοϊδεατισμοί του Τούρκου Προέδρου για τη Χαμάς, για το Ισραήλ, για όλα αυτά τα θέματα και το τι θα γίνει στη Συρία και κατεβάζει τους τόνους και σε αυτό το παράθυρο λοιπόν που ανοίγει, σπεύδει η διπλωματία να το εκμεταλλευτεί για να εξασφαλίσει κάτι μονιμότερο».

«Είναι ένας άνθρωπος που κυβερνάει μια χώρα 21 χρόνια και θεωρεί ότι έχει αποκτήσει την ευχέρεια να ξεφεύγει από τα δεδομένα και να λέει τις δικές του απόψεις, όσο και να ταράζουν την κατάσταση» σημείωσε ο κ. Συρίγος αναφερόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στο κατά πόσο πιθανό είναι να επιστρέψει στην προκλητική του συμμπεριφορά ενώ υπογράμμισε πως «από μόνο του είναι μια επιτυχία ότι δεν υπήρξαν παρατράγουδα» καθώς και ότι «σαφώς μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, αλλά αυτός είναι και ο λόγος που το κυνηγάμε και πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας το οποίο προκύπτει από διάφορους λόγους, αλλά πρέπει να το εκμεταλλευτούμε αλλά αν θα καταλήξει σε βάθος χρόνου, δεν το ξέρω».

Πηγή: ertnews.gr