Βαρουφάκης: Απαράδεκτη η διαρροή της λίστας

Προβληματισμένος από την έως τώρα τακτική των συνομιλητών της χώρας στο πεδίο των διαπραγματεύσεων και ενοχλημένος από την κριτική που δέχεται από τους πολιτικούς αντιπάλους στο εσωτερικό, εμφανίστηκε στη Βουλή ο κ. Γ. Βαρουφάκης.

«Διαπραγματευόμαστε το μέλλον της χώρας αυή τη στιγμή» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας: «Σας διαβεβαιώνουμε ότι ματώνουμε στις διαπραγματεύσεις». Ο κ. Βαρουφάκης, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου , υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη συναίσθηση των αρνητικών επιπτώσεων που έχει στην ελληνική οικονομία το γεγονός ότι η διάρκεια των διαπραγματεύσεων είναι μεγάλη (η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση δημιουργεί ασφυξία στην αγορά, εμπεριέχει τα συστατικά της ασάφειας και ανασφάλειας, έχει αρνητικό αντίκτυπο, είπε χαρακτηριστικά), αλλά έσπευσε να προσθέσει:

«Θα μπορούσε η διαπραγμάτευση να έχει κλείσει ήδη. Θα έπρεπε οι επικουρικές να έχουν μειωθεί 70%, να υπάρξει αύξηση φορολογίας ΦΠΑ στα νησιά, να κάνουμε ό,τι λέει το mail Χαρδούβελη. Αυτό μου λέτε; Να κάνουμε αυτά για τα οποία σας έστειλε ο λαός στην αντιπολίτευση»; Στο πλαίσιο αυτό, επαναδιατύπωσε την κυβερνητική βούληση για νέο φορολογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί από τα εισοδήματα του 2015, χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων «μέγιστη ντροπή» την κατάργηση του αφορολογήτου που είχε αποφασιστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στα χρόνια των μνημονίων.http://www.kathimerini.gr/

Αξιοσημείωτο είναι ότι με αφορμή την νέα διαρροή λίστας κυβερνητικών προτάσεων στον διεθνή Τύπο – εξέλιξη για την οποία ο κ. Κεγκέρογλου άσκησε κριτική, λέγοντας ότι η Βουλή και ο λαός πρέπει να ενημερώνεται από την κυβέρνηση και όχι από διαρροές σε διεθνή ΜΜΕ -, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε:

«Εχετε απόλυτο δίκιο, είναι απαράδεκτο ο ελληνικός λαός να ενημερώνεται από ιστοσελίδες. Δεν είναι δική μας επιλογή. Οι διαπραγματεύσεις επιβάλλουν πλήρη εμπιστευτικότητα προτάσεων και όσων λέγονται. Αυτού του είδους η δήθεν εμπιστευτική διαδικασία υπονομεύει τις σχέσεις των χωρών των Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι και ο ίδιος θα επιθυμούσε άμεση και έγκυρη ενημέρωση από την κυβέρνηση προς το λαό, προσθέτοντας ότι έκανε ήδη αίτημα προς τους συνομιλητές του στους συνομιλητές του, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, άμεσα να δημοσιοποιούνται οι προτάσεις και οι επ’ αυτών συζητήσεις. «Τα αιτήματά μας απορρίφθηκαν επειδή, όπως ειπώθηκε, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν λειτουργούν έτσι. Ωστόσο, υπάρχουν οι διαρροές και με αυτό τον τρόπο λήττεται η εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών σε αυτά που κάνουν οι κυβερνήσεις τους».

Από την πλευρά του ο κ. Κεγκέρογλου αφήνοντας αιχμές για τις έως τώρα πολιτικές της κυβέρνησης και την τακτική του κ. Βαρουφάκη («Είστε της επικοινωνίας, πρέπει να αποδείξετε ότι δεν είστε μόνο της επικοινωνίας. Ελπίζω να διαπραγματεύεστε ο ίδιος» ανέφερε), ζήτησε την γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων: «Μην ποδοπατείτε την πραγματική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

«Στόχος του διαλόγου είναι να μαθαίνει ο ένας από τον άλλο και όχι να υπονομεύει ο ένας τον άλλο. Η διαπραγμάτευση είναι εθνική υπόθεση» και πρέπει σε αυτή να είμαστε όλοι ενωμένοι, έκλεισε τον κύκλο του σύτνομου διαλόγου, στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο κ. Βαρουφάκης..