Δ.Σταμάτης για Μητροπάνο, τρία χρόνια μετά: Με σεβασμό στη μνήμη του, με σεβασμό στο έργο του

ImageHandler.ashx

Είναι γνωστή στους Αιτωλοακαρνάνες και όχι μόνο η στενή συγγενική σχέση που είχε παλιότερα ο πρώην νομάρχης και πρώην βουλευτής Δημήτρης Σταμάτης με τον αξέχαστο Δημήτρη Μητροπάνο.
Και η σχέση αυτή φαίνεται να ήταν βαθιά μιας και σήμερα που συμπληρώνονται τρία χρόνια από τον αιφνίδιο θάνατο του μεγάλου τραγουδιστή ο Δημήτρης Σταμάτης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο FB την εξής φράση «Με σεβασμό στη μνήμη του,με σεβασμό  στο έργο του» και ταυτόχρονα αναδημοσιεύει φωτογραφία και κείμενο για τον Δημήτρη Μητροπάνο .

Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ερμηνευτής,Δημήτρης Μητροπάνος​.

Ο τραγουδιστής άφησε την τελευταία του πνοή στις 17 Απριλίου 2012 σε ιδιωτικό θεραπευτήριο έπειτα από οξύ πνευμονικό οίδημα σε ηλικία 64 ετών.

Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1948, στο χωριό Αγία Μονή, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Τρίκαλα. Τα παιδικά χρόνια του ήταν γεμάτα φτώχεια, αλλά και πολύ μπάλα με τους φίλους του!

Η μεγάλη ανατροπή στη ζωή του ήρθε λίγο πριν τελειώσει το Γυμνάσιο όταν αποφάσισε να κατέβει στην Αθήνα.

Τότε ήταν που συνάντησε τον μεγάλο Γρηγόρη Μπιθικώτση. Όταν τον άκουσε να τραγουδά του είπε: «Εσύ, πρέπει να γίνεις τραγουδιστής, έλα να σε πάω στην Κολούμπια».

Στη συνέχεια συνάντησε τον Γιώργο Ζαμπέτα τον οποίο θεωρούσε δάσκαλο και δεύτερο πατέρα του. Σε συνέντευξή του είχε δηλώσει: «Ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα».

Η πορεία προς την κορυφή είχε ξεκινήσει. Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας , Μίκης Θεοδωράκης , Δήμος Μούτσης , Απόστολος Καλδάρας , Τάκης Μουσαφίρης («Εμείς οι δυο» κ.α.), Χρήστος Νικολόπουλος («Πάρε Αποφάσεις» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου), Γιάννης Σπανός («Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό») ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του ’80 .

Τον Ιούνιο του 2012 κυκλοφορεί το άλμπουμ-αφιέρωμα στο συνθέτη Μάριο Τόκα με τίτλο «Ήλιος Κόκκινος», στο οποίο συμμετέχει με τρία τραγούδια σε μουσική του Τόκα. Αυτά είναι και τα τελευταία που ηχογράφησε ο Δημήτρης Μητροπάνος λίγες μέρες πριν το θάνατό του.