«Επιστολή απελπισίας» από τον Πύργο για τα σκουπίδια

AAAAAAAAAAASKU05 (1)

Όχι μόνο Πάσχα, αλλά και προετοιμασία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις σε ατμόσφαιρα χωματερής είναι πολύ πιθανό να ζήσουν οι κάτοικοι του Πύργου. Η λύση που αναζητείται εδώ και ημέρες για την αποκομιδή των σκουπιδιών που εδώ και επτά μήνες βρίσκονται στους δρόμους της πόλης και αποτελούν πλέον σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των πολιτών δεν έχει βρεθεί ακόμη. Η συντονιστική επιτροπή κατοίκων ανέστειλε για τις ημέρες του Πάσχα το σχέδιο κατάληψης του λιμανιού στο Κατάκολο, οπότε οι τουρίστες των 4 κρουαζιερόπλοιων που έχει προγραμματιστεί να φτάσουν τις ημέρες του Πάσχα θα μπορέσουν να επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία, θαυμάζοντας παράλληλα και τα βουνά συσσωρευμένων απορριμμάτων στη διαδρομή. Ως επόμενο βήμα από την πλευρά φορέων της πόλης σχεδιάζεται να σταλεί «επιστολή απελπισίας» προς το υπουργείο Εσωτερικών με την οποία θα ζητείται από τον υπουργό Νίκο Βούτση να λάβει άμεσα δραστικά μέτρα.

Μεγάλη Πέμπτη πρωί και ένα ακόμα επεισοδιακό δημοτικό συμβούλιο έλαβε χώρα στο περικυκλωμένο από σκουπίδια Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου. Ηταν όλοι εκεί, ο δήμαρχος Γαβριήλ Λιατσής, εκπρόσωποι των επτά παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος (Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας), εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και φορέων της πόλης, οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής (Ε. Γεωργοπούλου Σαλτάρη, Δ. Μπαξεβανάκη, Γ. Μπαλαούρα), ο δήμαρχος Ηλιδας και προέδρος του ΦΟΣΔΑ Χρήστος Χριστοδουλόπουλος (του φορέα που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή) και βέβαια πολίτες. «Δέκα χιλιάδες τόνοι σκουπίδια στους δρόμους δεν είναι αστείο πράγμα. Ούτε οι συγγενείς μας δεν μπορούν να έρθουν για Πάσχα», λέει η Κ.Σ. Επειτα από τέσσερις ώρες συζητήσεων και αντεγκλήσεων σε εξαιρετικά ηλεκτρισμένο κλίμα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «διαπιστώθηκε το αδιέξοδο της διαχείρισης των απορριμμάτων και προτάθηκε ομόφωνα ως μοναδική και άμεση λύση η μεταφορά των αδιάθετων απορριμμάτων σε νόμιμους ΧΥΤΑ εντός της περιφέρειάς μας».

Ομως, όλες οι προσπάθειες για μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου Πύργου σε γειτονικούς ΧΥΤΑ οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα. Η Δυτική Αχαΐα είπε «ναι» για να το πάρει πίσω λίγες ώρες αργότερα, το Αγρίνιο το σκέφτεται, αλλά δεν έχει ακόμη απαντήσει. Και η Βόνιτσα, 250 χιλιόμετρα μακριά, στην Αιτωλοακαρνανία, που διαθέτει μεγάλο ΧΥΤΑ και, όπως ακούστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, θα μπορούσε να αποτελέσει μια –ακριβή είναι η αλήθεια– λύση, σύμφωνα με πληροφορίες δεν φαίνεται διατεθειμένη να βοηθήσει. Στα διερευνητικά τηλεφωνήματα που έχουν γίνει, ο δήμαρχος της πόλης Γεώργιος Αποστολάκης έχει απαντήσει κατ’ αρχάς αρνητικά.

Παράγοντες της περιοχής έχουν πλέον εναποθέσει τις ελπίδες τους στο υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας την έκδοση ΚΥΑ που θα επιβάλει σε ΧΥΤΑ συγκεκριμένων δήμων να δεχθούν τα σκουπίδια του Πύργου, ώστε να μαζευτούν επιτέλους από τους δρόμους.

kathimerini.gr