Η κίνηση στην αγορά του Αγρινίου. Αυξημένη η τιμή για τα αμνοερίφια

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aπό αύριο αναμένεται η πόλη να αρχίσει να προσαρμόζεται σιγά-σιγά στο Πασχαλινό κλίμα, αφού μέχρι και χθες όλα κυλούσαν στους συνηθισμένους ρυθμούς του προηγούμενου χρονικού διαστήματος. Η απουσία του εορταστικού κλίματος στην πόλη εύκολα διαπιστώνεται. Κατά πρώτων, η μετακίνηση ετεροδημοτών με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ σημειώνει πτώση της τάξεως του 15% σε σύγκριση με πέρσι, αλλά και στον κλάδο εστίασης και αναψυχής.

Τα αμνοερίφια, το βασικό στοιχείο του Πασχαλιάτικου τραπεζιού, φέτος παρουσιάζουν αύξηση στην τιμή τους κατά 50 λεπτά. Εξίσου βασικό ζήτημα του εορταστικού τραπεζιού είναι ότι οι καταναλωτές πρέπει να κάνουν τις παραγγελίες τους νωρίτερα, λόγω της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου που υπήρξε από τον καταρροϊκό πυρετό και των εξαγωγών για το Πάσχα των Καθολικών. Οι δύο αυτοί λόγοι μάλιστα οδήγησαν και στην αύξηση της τιμής των αμνοεριφίων.

———————————–

Πτωτική κατά 15% μέχρι στιγμής η κίνηση στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Αιτωλ/νιας σε σύγκριση με πέρσι.

Από Μεγάλη Πέμπτη και στο εξής αναμένεται η αναζωπύρωση της αγοράς και των δρομολογίων  

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο των Υπεραστικών ΚΤΕΛ Αιτωλ/νίας κ Γιώργο Τσίγκο, μέχρι και χθες δεν παρατηρήθηκε απολύτως καμία μεταβολή στην κίνηση των δρομολογίων λόγω Πάσχα, ενώ τόνισε πως όποια κίνηση υπάρξει θα καταγραφεί από την Μεγάλη Πέμπτη και μετά. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις, σύμφωνα με τον κ Τσίγκο, δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικές, αφού διαπιστώνεται  πτωτική κίνηση της τάξεως του 15% σε σύγκριση με πέρσι. Επιπροσθέτως, το τελευταίο τρίμηνο η κίνηση στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ κατέγραψε αντίστοιχο πτωτικό ποσοστό. Οι επιβάτες που θα δώσουν το «Πασχαλινό κλίμα» στα δρομολόγια του ΚΤΕΛ θα είναι κυρίως οι φοιτητές, όπου θα επιστρέφουν στην γενέτειρά τους από τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, ενώ στην επόμενη θέση προσέλευσης έρχεται η Πάτρα. Σημαντικό ρόλο ως προς τις μετακινήσεις παίζει και ο καιρός, που μέχρι στιγμής πάει κόντρα στο κλίμα, που υπήρχε όλα τα προηγούμενα χρόνια αυτές τις άγιες ημέρες.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα για την πόλη του Αγρινίου, τόσο στην κίνηση των αυτοκινήτων όσο και στην καταναλωτική κίνηση.

Η κίνηση στον κλάδο εστίασης και αναψυχής, σύμφωνα με τον Πρόεδρο κ Χρήστο Τσιρώνη, μέχρι και χθες κυλούσε στο πλαίσιο της καθημερινότητας, ενώ η κίνηση για τους επαγγελματίες του κλάδου αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά από την Μεγάλη Πέμπτη και να διαρκέσει έως και την Δευτέρα με Τρίτη του Πάσχα.

—————————————-

Αύξηση τιμής φέτος για τα αμνοερίφια

Μείωση της τάξης του 30% καταγράφεται φέτος στην παραγωγή ντόπιων αμνοεριφίων λόγω του καταρροϊκού πυρετού. Το γεγονός αυτό, διαμορφώνει την τιμή πώλησης για φέτος στα 50 λεπτά περισσότερο από την περυσινή. Πέρσι, η τιμή των ντόπιων αρνιών κυμαίνονταν μεταξύ 8,50 και 9,00 ευρώ, ενώ φέτος θα κυμανθούν μεταξύ 9,00 και 9,50 ευρώ. Την ίδια ανοδική πορεία ακολουθούν και τα κατσίκια, τα οποία από 9,00 με 9,50 ευρώ που δίδονταν πέρσι, φέτος θα είναι από 9,50 έως 10,00 ευρώ.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αγρινίου και Περιχώρων κ Βασίλης Παπαθανάσης συμβουλεύει τους καταναλωτές να μην αφήσουν την παραγγελία τους για την τελευταία στιγμή, γιατί μπορεί να βρεθούν στην δυσάρεστη θέση να μην έχουν την δυνατότητα να προμηθευτούν αυτό που ακριβώς θέλουν και τους εξυπηρετεί. Το γεγονός αυτό οφείλεται και στην απώλεια που υπήρξε στο ζωικό κεφάλαιο, αλλά και στις εξαγωγές που έγιναν για το Πάσχα των Καθολικών.

Φέτος, οι παραγγελίες ξεκίνησαν λίγο νωρίτερα, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσουν αύξηση σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. Οι όποιες πωλήσεις μέχρι στιγμής κυμάνθηκαν και αναμένεται να κυμανθούν και το προηγούμενο χρονικό διάστημα στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες χρονιές. Οι καταναλωτές συνεχίζουν και φέτος να προμηθεύονται κυρίως αρνιά μεταξύ δώδεκα και δεκαπέντε κιλών και να κάνουν σοβαρή έρευνα αγοράς πριν καταλήξουν στην τελική τους επιλογή. Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, όπως ανέκαθεν συνήθιζε, συνεχίζει να επιλέγει και να εμπιστεύεται προϊόντα από το κρεοπωλείο της γειτονιάς του.

Κυρίως πέρσι, αλλά και πρόπερσι, όπως επισημαίνει ο κ Παπαθανάσης, παρουσιάστηκε στην τοπική αγορά το φαινόμενο αρκετοί καταναλωτές να αγοράζουν μικροποσότητες, τεσσάρων ή πέντε κιλών, αντί ολόκληρου αρνιού, ώστε να γιορτάσουν μόνο την Κυριακή του Πάσχα με την οικογένειά τους. Το ποσοστό της νέας αυτής κατηγορίας καταναλωτών είναι της τάξεως του 10% με 15%. Ενώ σταθερή είναι και φέτος η ζήτηση στις συκωταριές για την παρασκευή κοκορετσιού.

«Οι καταναλωτές δεν πρέπει να δίνουν σημασία σε παραπλανητικές πινακίδες και να προβληματίζονται όταν διαπιστώνουν μεγάλες αποκλίσεις από τις τιμές που προαναφέραμε. Στην περιοχή υπάρχουν ντόπια αμνοερίφια, ενώ πρέπει να σπεύσουν για τις παραγγελίες τους και να μην τις αφήσουν για τις τελευταίες μέρες καθώς ενδέχεται να μην βρουν αυτό που θέλουν ή ακόμη και την τελευταία μέρα μπορεί να μην υπάρχει η κατάλληλη διάθεση στην αγορά, ώστε να καλυφτούν όλες οι απαιτήσεις των καταναλωτών» δήλωσε ο κ Παπαθανάσης.

Κων/νος Χονδρός  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»

—————————————–