Θανάσης Αλεξάκης: «Ο έλεγχος δεν πρέπει να είναι προς την μία κατεύθυνση μόνο»

Θανάσης Αλεξάκης: «Ο έλεγχος δεν πρέπει να είναι προς την μία κατεύθυνση μόνο».

Η στήλη επανέρχεται σήμερα στο γνωστό πια ζήτημα της «επιστροφής των χρημάτων» στα ταμεία του Δήμου Αγρινίου, την οποία αποφάσισε το Ελεγκτικό Συνέδριο, για να παρουσιάσουμε της άποψη του πρώην Δημοτικού Συμβούλου Θανάση Αλεξάκη, ο οποίος εκλεγόταν για πάρα πολλά χρόνια με τις κατά καιρούς αυτοδιοικητικές παρατάξεις, που στήριζε η κομματική οργάνωση του ΚΚΕ στην περιοχή μας.

«Εμείς εκτιμούμε, μας είπε ο κ. Αλεξάκης, «ότι το ελεγκτικό συνέδριο κάνει καλά τη δουλειά του όταν ελέγχει τις δημόσιες υπηρεσίες που υπάρχουν. Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός για τον οποίο έχει ιδρυθεί. Να πω χαριτολογώντας εδώ, πως εμείς την πληρώσαμε φτηνά, γιατί κάποιοι που αγωνίστηκαν για την Ειρήνη, όπως ο Νίκος ο Μπελογιάννης ή ο Γρηγόρης Λαμπράκης πληρώσανε με τη ζωή τους.

Όμως για να σοβαρευτούμε. Είναι ντροπή ένα όργανο σαν το Ελεγκτικό Συνέδριο να μην διακρίνεται με τις ανάλογες ευαισθησίες, που έχει  ένα συλλογικό όργανο, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο, πάνω σε ζητήματα, όπως η ειρήνη ή η απόδοση τιμών στους ήρωες της εθνικής αντίστασης.

Δεν είναι δυνατόν κάποιος να καταλογίζει, ότι κακώς πήραμε την απόφαση της πληρωμής ενός μνημόσυνου και την απόδοση της οφειλόμενης τιμής της τοπικής κοινωνίας στη θυσία των 120 αγωνιστών κουμουνιστών, που δολοφονήθηκαν άνανδρα στο χώρο της Αγίας Τριάδας την Μεγάλη Παρασκευή της πρόσφατης ιστορίας της πόλης μας.

Να δηλώσω λοιπόν, ότι συνειδητά πήραμε αυτή την απόφαση και εκτιμούμε, ότι έπρεπε να την πάρουμε. Όχι μόνο αυτή, αλλά και οποιαδήποτε άλλη απόφαση θεωρούσαμε ότι θα συνέβαλε στο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης μιας θυσίας.

Εδώ όμως, επιτρέψτε μου να παρατηρήσω, ότι δεν είναι ακριβοδίκαιο το Ελεγκτικό Συνέδριο. Γιατί ο έλεγχος δεν πρέπει να είναι προς την μία κατεύθυνση μόνο, πρέπει να είναι αμφίδρομος. Έπρεπε δηλαδή κάποια στιγμή το ελεγκτικό συνέδριο στο παρελθόν, αλλά και τώρα ακόμα, να πάρει τους προϋπολογισμούς των δήμων και να ελέγξει τις δεσμεύσεις που αφορούσαν τους πόρους που θεσμοθετούσε κάθε χρονιά η κεντρική εξουσία. Αν αυτοί πόροι δηλαδή έφταναν ποτέ στα ταμεία των δήμων, ποιος ευθύνονταν γι’ αυτό και τι κυρώσεις έπρεπε να έχει ο συγκεκριμένος πολιτικής ή υπάλληλος του ελληνικού κράτους που αυτά τα χρήματα δεν εκταμιεύτηκαν ποτέ, ώστε μέσα από συγκεκριμένες αποφάσεις και δράσεις να διατεθούν στο κοινωνικό σύνολο.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση επιτρέψτε μου να πω ότι έχουμε μια μονόπλευρη έρευνα του Ελεγκτικού Συμβουλίου. Αυτή η έρευνα έπρεπε να γίνει όμως προς κάθε κατεύθυνση. Να πω χαρακτηριστικά ότι: Η τοπική αυτοδιοίκηση χρόνια τώρα χειμάζεται οικονομικά. Αντί λοιπόν να της καταβληθούν τα θεσμοθετημένα, της προσθέσανε αρμοδιότητες χωρίς τους απαραίτητους πόρους και έτσι φτάσαμε σήμερα σε ένα στάδιο εξαθλίωσής της. Να μην έχει δηλαδή την δυνατότητα να λειτουργήσει το αθλητικό κέντρο το οποίο υπάρχει εδώ στο Αγρίνιο, να μην μπορεί να λειτουργήσει ο παιδικός σταθμός, το ΚΔΑΠ, η «Βοήθεια στο σπίτι» και χίλιες δύο άλλες δράσεις.

Εμείς με τις συγκεκριμένες αποφάσεις μας εκτιμήσαμε ότι πρέπει να ενισχυθούν σύλλογοι που έχουν μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, η οποία αφορά το κοινωνικό σύνολο.

Αυτές τις αποφάσεις τις πήραμε εν πλήρη γνώση της ευθύνης που αναλαμβάνουμε. Αν ήμουν ακόμα και σήμερα δημοτικός σύμβουλος πάλι θα υπερψήφιζα αυτές τις αποφάσεις. Υπηρέτησα και εγώ και η παράταξη μου την τοπική αυτοδιοίκηση και είναι τιμή μας και καμάρι μας η προσπάθεια μας να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε το κοινωνικό σύνολο όσο το δυνατόν καλύτερα. Εμείς ποτέ δεν κρύψαμε την άποψη μας για τους θεσμοθετημένους πόρους. Δεν ζητούσαμε μόνο να αποδοθούν αυτοί οι κουτσουρεμένοι πόροι, αλλά απαιτούσαμε να προστεθούν κι άλλοι.

Εμείς βέβαια, ούτε με την άποψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου που λέει «θα τα πάρουμε όλα σβάρνα» είμαστε, ούτε θα εντάξουμε μέσα σε αυτή και οτιδήποτε άλλο μπορεί ο καθένας να μετέλθει ως εργαλείο για να «μπερδέψει» τα πράγματα. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Αν δηλαδή υπήρξαν ενέργειες. οι οποίες μπορεί να αποδεχθούν ότι με άλλη αιτιολόγηση εμείς τις ψηφίζαμε και σε άλλη κατεύθυνση οδηγούνταν τα χρήματα αυτό είναι άλλο πράγμα. Σε καμία περίπτωση με όσα είπα παραπάνω δεν επιχειρώ να καλύψω όποιες άλλες ενέργειες έχουν γίνει στο παρελθόν ή μπορεί να γίνουν στο μέλλον.

Εμείς εκτιμούμε ότι η επιχορήγηση σωματείων και φορέων, οι οποίοι υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο η Δημοτική Αρχή έχει την υποχρέωση να της χρηματοδοτεί.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»