Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τα 189 χρόνια από την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων

Το πρωί του Σαββάτου και ώρα 10.00 στο δημαρχείο της Κεντρικής Πλατείας θα γίνει η υποδοχή των εκπροσώπων ξένων κρατών καθώς και του εκπροσώπου της Eλληνικής κυβέρνησης.

Στις 11.00 θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Φιλελλήνων στον Κήπο των Ηρώων, ενώ θ ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. Την ίδια ώρα στο λιμάνι Μεσολογγίου θα δοθεί η εκκίνηση του 33ου Ιστιοπλοϊκού αγώνα Θυσίας Πατρών – Μεσολογγίου.

11.15 π.μ. ακολουθούν οι καταθέσεις στεφάνων στον Κήπο των Ηρώων από δημαρχους, φορείς και λοιπές οργανώσεις, ενώ στις 12.00 θα γίνει η μεταφορά της Εικόνας της Εξόδου καθώς και των ιερών κειμηλίων από το Δημαρχείο στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος.

12.30 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Ελβετού Φιλέλληνα Ιωάννη Ιάκωβου Μάγερ, ενώ την ίδια ώρα στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση της Αδελφότητας των απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

13.00 μ.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο θανάτου του Λόρδου Βύρωνα παρουσία του Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, ενώ από το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Συμεών θα δοθεί η εκκίνηση του 69ου δρόμου Θυσίας.

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου συνεχίζονται το απόγευμα όπου στις 7.00 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος θα τελεστεί Μέγας Εσπερινός.

Στις 8.00 μ.μ. ξεκινά η μεγάλη πομπή του Σαββάτου, η οποία θα καταλήξει στον Κήπο των Ηρώων. Μετά την δέηση και την κατάθεση στεφάνων, ακολουθούν ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου Ν. Καραπάνο και η αναπαράσταση της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη.

Την Κυριακή 5 Απριλίου το Μεσολόγγι θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο (10.00 π.μ.) στο δημαρχείο της Κεντρικής Πλατείας και ακολουθεί η επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

Η πομπή ξεκινά στις 11.00 π.μ. με κατεύθυνση και πάλι τον Κήπο των Ηρώων. Μετα την ολοκλήρωσή της, ακολουθεί τρισάγιο στην μνήμη των αθάνατων νεκρών, κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο πανηγυρικός της ημέρας από τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης. Το τελετουργικό της ημέρας ολοκληρώνεται με το μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι» από την χορωδία του Πνευματικού Κέντρου.

Η ιερή εικόνα της Εξόδου, θα επιστρέψει με πομπή στον χώρο του Δημαρχείου, στις 6.30 το απόγευμα.