Λιγότερο στρες, περισσότερες εγκυμοσύνες

550_334_89248

Η δρ Άλις Ντόμαρ από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ανακάλυψε ότι γυναίκες που έλαβαν μέρος σε πρόγραμμα ελέγχου στρες, την περίοδο που υποβάλλονταν σε μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για δεύτερη φορά, είχαν 160% μεγαλύτερο ποσοστό εγκυμοσύνης σε σχέση με τις γυναίκες που υποβάλλονταν μόνο στη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Σύμφωνα με τη δρ Άλις, η νέα έρευνα δείχνει ότι η διαχείριση του στρες μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά εγκυμοσύνης, μειώνοντας τα επίπεδα στρες από τη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, βελτιώνοντας τα ποσοστά επιτυχίας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τελικά βοηθώντας στη μείωση του συναισθηματικού βάρους όσων προσπαθούν να συλλάβουν.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν τυχαία 97 γυναίκες που βρίσκονταν σε κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε πρόγραμμα πνεύματος-σώματος.

Το πρόγραμμα δεν είχε επίδραση στον αριθμό των γυναικών που έμειναν έγκυες στην πρώτη προσπάθεια, δήλωσε η δρ Άλις.

Ποσοστό 43% έμειναν έγκυες, εντούτοις στις γυναίκες που απέτυχαν την πρώτη φορά και ξαναδοκίμασαν δεύτερη, ποσοστό 52% από αυτές που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα πνεύματος-σώματος πέτυχαν να συλλάβουν, σε σύγκριση με ποσοστό 20% από αυτές που δεν έλαβαν μέρος.

Ο δρ Ντέιλ Μακλούρ δήλωσε ότι είναι σαφές, με βάση την καλά σχεδιασμένη έρευνα, ότι η ολιστική προσέγγιση στην υπογονιμότητα οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα.

Δεύτερη έρευνα ανακάλυψε ότι ενώ οι συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες ήταν δημοφιλείς στα ζευγάρια που επέλεξαν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν οδήγησε σε αύξηση των πιθανοτήτων των γυναικών να πετύχουν σύλληψη.

Ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, ρώτησε 431 ζευγάρια που υποβάλλονταν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και ανακάλυψε ότι 28% από αυτά είχαν προσπαθήσει εναλλακτικές θεραπείες, κυρίως βελονισμό ή βότανα, αλλά δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν εγκυμοσύνη.

tanea.gr