Μνήμες Φύσσα στην πρεμιέρα της ιστορικής δίκης της Χρυσής Αυγής – Η Αθήνα διαδηλώνει αντιφασιστικά – “Φρούριο” ο Κορυδαλλός

Μνήμες Φύσσα στην πρεμιέρα της ιστορικής δίκης της Χρυσής Αυγής – Η Αθήνα διαδηλώνει αντιφασιστικά - “Φρούριο” ο Κορυδαλλός

Έφθασε η ώρα των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να αποδώσουν δικαιοσύνη για βίαιες αιματηρές πράξεις, που καταλογίζονται σε μέλη και ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Η ιστορική δίκη ξεκινάει με πρώτο μάρτυρα τον πατέρα του δολοφονηθέντα Παύλου Φύσσα.

“Φρούριο” ο Κορυδαλλός

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχει σχεδιάσει η ΕΛ.ΑΣ για την πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής που ξεκινά σήμερα σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, κανείς δεν θα μπορεί να πλησιάζει σε μεγάλη ακτίνα στο κτίριο που θα διεξαχθεί η δίκη, ενώ δικαίωμα πρόσβασης θα έχουν μόνο όσοι διαθέτουν την ειδική διαπίστευση για την κάλυψη της δίκης Οι δημοσιογράφοι, δηλαδή, οι μάρτυρες, οι κατηγορούμενοι, βεβαίως, και οι δικηγόροι, τόσο της υπεράσπισης όσο και της Πολιτικής Αγωγής, ενώ κατά περίπτωση θα επιτραπεί η είσοδος σε συγγενείς των κατηγορουμένων.

Παράλληλα και επειδή ήδη αντιφασιστικές και αντιναζιστικές οργανώσεις έχουν εξαγγείλει συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, διμοιρίες των ΜΑΤ θα βρίσκονται σε επιφυλακή περιμετρικά του κτιρίου που θα διεξαχθεί η δίκη, με σκοπό βέβαια να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια

Ακόμα και στο εσωτερικό της ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας, θα υπάρχει επίσης ισχυρή αστυνομική δύναμη για τον φόβο προπηλακισμών των μαρτύρων κατηγορίας με χρυσαυγίτες που θα βρίσκονται στο ακροατήριο.

Οι υποθέσεις και οι κατηγορίες

Οι εφέτες καλούνται να λάβουν μία ιστορικής σημασίας απόφαση και να κρίνουν αν η Χρυσή Αυγή είναι ένας ναζιστικού τύπου σχηματισμός υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα. Καλούνται ταυτόχρονα να αποδώσουν με την ετυμηγορία τους δίκαιο για τα θύματα της βίας κατηγορουμένων, καθώς θα κρίνουν επί της ουσίας τρεις συγκεκριμένες αιματηρές υποθέσεις που κατά την άποψη των δικαστικών λειτουργών οι οποίοι χειρίστηκαν έως τώρα τον φάκελο «Χρυσή Αυγή», αποτελούν στοχευμένες ενέργειες μίας δομημένης και απόλυτα συντονισμένης εγκληματικής οργάνωσης.

Το δικαστήριο θα κρίνει αν οι συγκεκριμένες ενέργειες έγιναν «σε εφαρμογή των καταστατικών “αρχών” και επιδιώξεων της εγκληματικής οργάνωσης», όπως αναφέρεται στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ή αν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά ανεξάρτητα από τις κομματικές κατευθύνσεις και επιλογές.

Η δίκη, εφόσον ξεκινήσει, αναμένεται να διαρκέσει περίπου έναν χρόνο, ενώ αποτελεί ακόμη ζητούμενο αν η μικρών διαστάσεων αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού θα ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες μίας τέτοιας διαδικασίας.

Στο “μικροσκόπιο”

Οι υποθέσεις που θα εξεταστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και οι κατηγορούμενοι σε αυτές είναι:

* Υπόθεση δολοφονίας του 34χρονου μουσικού, εργάτη στη Ζώνη Περάματος, Παύλου Φύσσα, τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013.

Κατηγορούμενος για την εν ψυχρώ ανθρωποκτονία είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, ενεργό και δραστήριο μέλος της Χρυσής Αυγής με υψηλή θέση στην Τοπική της Νίκαιας, δραστηριότητα την οποία ο ίδιος εμφανίζει ως «απλή υποστήριξη στο κόμμα».

Κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια στην δολοφονία του 34χρονου είναι ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, επίσης στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας.

Κατηγορούμενοι για απλή συνέργεια στην δολοφονία οι: Ιωάννης Άγγος, Αναστάσιος-Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας – πυρηνάρχης της οργάνωσης, Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Γεώργιος-Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος και Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

* Υπόθεση επίθεσης σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων στο σπίτι τους στο Πέραμα στις 12 Ιουνίου 2012, με κατηγορουμένους για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ τους: Αναστάσιο Πανταζή – πυρηνάρχη Περάματος, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, Δημήτριο Αγριογιάννη, Θωμά Μαριά και Μάρκο Ευγενικό.

* Υπόθεση επίθεσης σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα, με εννέα τραυματίες. Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ οι: Αναστάσιος Πανταζής, Χρήστος-Αντώνιος Χατζηδάκης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός.

“Ατελείωτη” δικογραφία

Το ογκωδέστατο υλικό που τίθεται στην κρίση των δικαστών περιλαμβάνει χιλιάδες έγγραφα, ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, κατασχεθέντα ηλεκτρονικά στοιχεία, αλλά και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες εμπλεκομένων που καταγράφηκαν με εντολή του εισαγγελέα μετά τη δολοφονία Φύσσα, όσο και πολλές άλλες πριν το έγκλημα στο Κερατσίνι που θα κριθεί αν θα αξιολογηθεί ποινικά.

Μεταξύ άλλων υποθέσεων που καλείται να αξιολογήσει το δικαστήριο είναι η δικογραφία για τη βίαια επίθεση σε βάρος εργατών από το Πακιστάν στην περιοχή της Ιεράπετρας Κρήτης στις 13 Φεβρουαρίου 2013. Κατηγορούμενοι είναι τα στελέχη της οργάνωσης του νομού Λασιθίου: Σάββας Γαροφαλλάκης, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Γιώργος Πετράκης και Εμμανουήλ Ψυλλάκης. Με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών οι πέντε κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν για την εμπρηστική επίθεση σε βάρος των αλλοδαπών.

Φυλετικό μίσος

Στη δικογραφία περιγράφονται ακόμη ως δράση της εγκληματικής οργάνωσης με βάση φυλετικό μίσος ή μίσος για τους πολιτικούς αντιπάλους της και οι υποθέσεις:

Δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Ζαχζάτ Λουκμάν στις 17 Ιανουαρίου 2013 στα Πετράλωνα, για την οποία οι δύο δράστες Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και στην παρούσα δίκη είναι κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα στις 30 Ιουνίου 2008, για την οποία έχουν καταδικαστεί σε πρόσκαιρη κάθειρξη οι Βασίλης Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος, που λογοδοτούν τώρα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Στο εδώλιο

Ενώπιον των δικαστών θα λογοδοτήσουν επίσης κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και οι: Διονύσης Αγιοβλασίτης και Νικόλαος Αποστόλου, ο οποίος κατά το κατηγορητήριο έχει εμπλοκή σε υποθέσεις εκβίασης σε νυχτερινά καταστήματα. Επιπλέον, ο Γιώργος Αποστολόπουλος, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πρόσκαιρη ποινή κάθειρξης για την επίθεση σε βάρος μαθητή στο Παλαιό Φάληρο, ο Χρήστος Γαλανάκης, ο Γεώργιος Καλπιτζής, ο Θωμάς Μπαρέκας, η Νικολέτα Μπενέκη, αρραβωνιαστικιά, όπως η ίδια υποστήριξε απολογούμενη στις ανακρίτριες, του βουλευτή Ι. Λαγού, η οποία εργάζεται στο πολιτικό του γραφείο, ο Αντώνιος Μπολέτης, ο οποίος κατά την δικογραφία είχε δράση στην Κυψέλη και τον Άγιο Παντελεήμονα και εμπλέκεται σε εμπρησμό μπαρ ιδιοκτησίας υπηκόου Καμερούν στην Πλατεία Αμερικής, ο Νικόλαος Παπαβασιλείου και ο Γεώργιος Περρής, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης για τον αναφερόμενο εμπρησμό του μπαρ, με την επιβαρυντική περίσταση της τέλεσης της πράξης από φυλετικό μίσος. Επίσης, η Βενετία Πόπορη, αστυνομικός, η Θεώνη Σκαρπέλη, σύζυγος του Γιώργου Πατέλη, η Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη. Στο εδώλιο θα καθίσουν ακόμη, κατηγορούμενοι ωστόσο για πλημμελήματα, και οι Μαργαρίτα Μικελάτου, σύζυγος του Γιώργου Ρουπακιά και Αναστάσιος Χιλιός.

Η ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, όπως αναφέρεται στη δικογραφία -και ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος- είναι υπόλογη για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Κάποιοι εκ των πρώην και νυν βουλευτών, που θα καθίσουν στο εδώλιο είναι αντιμέτωποι και με άλλες κατηγορίες που αφορούν κυρίως παραβάσεις το νόμου περί όπλων.

Ενώπιον του δικαστηρίου θα βρεθούν αύριο οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης, Ελένη Ζαρούλια, Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Μίχος, Γιώργος Γερμενής, Αντώνης Γρέγος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχαήλ Αρβαντίτης-Αβράμης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Δημήτρης Κουκούτσης.

Επιπλέον κατηγορίες για κακουργηματικού ή πλημμεληματικού βαθμού οπλοκατοχή αντιμετωπίζουν οι Ν. Μιχαλολιάκος, Ηλ. Κασιδιάρης, Ι. Λαγός, Ν. Μίχος, του οποίου οι κατηγορίες αφορούν όπλα και πυρομαχικά, Στ. Μπούκουρας και Χρ. Παππάς. ο οποίος βαρύνεται επίσης και με υπεξαίρεση μνημείου (πλημμέλημα).

Αντιφασιστικό ραντεβού τη Δευτέρα έξω από τον Κορυδαλλό

Με καζάνι που “βράζει” θα μοιάζει τη Δευτέρα το πρωί ο Κορυδαλλός, λόγω των πολλών αντιφασιστικών συγκεντρώσεων αλλά και της αντισυγκέντρωσης της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Προς το παρόν η Χρυσή Αυγή δεν έχει γνωστοποιήσει το σημείο που θα δώσουν ραντεβού τα μέλη της ούτε τι ώρα θα εμφανιστούν στις φυλακές Κορυδαλλού για “συμπαράσταση” στα ηγετικά στελέχη και τα μέλη του κόμματος που αναμένεται να απολογηθούν.

Για τις 8:00 έχει προγραμματιστεί αντιφασιστική συγκέντρωση από αναρχικούς στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τις φυλακές κορυδαλλού. Για την ίδια ώρα έχει προγραμματίσει το αντιφασιστικό μέτωπο Καλλιθέας και Μοσχάτου συγκέντρωση έξω από τις φυλακές, ενώ στις 7:00 θα ξεκινήσει και η αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας.

Παράλληλα, η Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή διοργανώνει συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Κορυδαλλού, από όπου θα ξεκινήσει πορεία, η οποία θα καταλήξει στις φυλακές Κορυδαλλού. Κάλεσμα για αντιφασιστική συγκέντρωση υπάρχει και στο γήπεδο της Προοδευτικής.

Την κινητοποίηση στηρίζει η ΑΔΕΔΥ, που έχει προκηρύξει τετράωρη στάση εργασίας από τις 07:30 έως τις 11:30. Mαζί με την ΑΔΕΔΥ θα είναι και άλλα συνδικάτα όπως η ΠΕΝΕΝ, η ΕΙΝΑΠ, πρωτοβάθμια σωματεία ΕΛΜΕ και νοσοκομείων, τα οποίακαλούν σε στάση εργασίας τη Δευτέρα 20/4 από τις 7.30 μ.μ. έως τις 10.30 π.μ.

Στην ανακοίνωση της η ΑΔΕΔΥ αναφέρει:
«Τη Δευτέρα, 20 Απρίλη ξεκινά στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, η δίκη της δολοφονικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, τους μαζικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, τις αντιφασιστικές, αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις που κινητοποιούνται με αφορμή αυτή τη δίκη, ζητώντας δικαιοσύνη για τα εκατοντάδες θύματα των νεοναζί. Απαιτούμε τη συντριπτική καταδίκη των μελών των δολοφονικών ταγμάτων εφόδου καθώς και των καθοδηγητών τους από τις ηγετικές θέσεις της Χρυσής Αυγής.

»Ζητάμε από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην διεξαχθεί αυτή η δίκη σε περιβάλλον τοπικής γιάφκας της Χρυσής Αυγής, εξασφαλίζοντας τον ανοιχτό της χαρακτήρα, την προστασία των θυμάτων, των μαρτύρων και όλων των παραγόντων της δίκης. Λόγω της ακαταλληλότητας της δικαστικής αίθουσας των φυλακών Κορυδαλλού για μια τόσο σημαντική δίκη, διεκδικούμε την κανονική έναρξή της στον Κορυδαλλό -χωρίς περαιτέρω αναβολή- και την ταχύτερη δυνατή μεταφορά της σε κεντρικό μεγάλο χώρο της Αθήνας, όπως είναι η αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, όπου θα μπορεί να εξασφαλιστεί ο πραγματικά ανοιχτός και δημόσιος χαρακτήρας της.

»Στις 20 Απρίλη, από τις 8 π.μ. το πρωί, καλούμε τους εργαζόμενους και κάθε δημοκρατικό πολίτη μέσα στην δικαστική αίθουσα και έξω από τις Φυλακές Κορυδαλλού, ώστε να ακουστεί δυνατά η φωνή του αντιφασιστικού κι εργατικού κινήματος, των ντόπιων και μεταναστών που αγωνίζονται για μια ζωή με αξιοπρέπεια, δημοκρατία και ελευθερία. Καλούμε τους μαζικούς φορείς να δώσουν το παρών κατά την πολύμηνη διαδικασία διεξαγωγής της δίκης εντός της δικαστικής αίθουσας, υποδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για τη διεξαγωγή μιας κανονικής δίκης που θα απονείμει δικαιοσύνη και θα καταδικάσει τους νεοναζί. Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία συμβάλλει στην ευρύτερη δυνατή δημοσιοποίηση της δίκης, όπως είναι το Παρατηρητήριο της δίκης της Χρυσής Αυγής (Golden Dawn Watch).»

Αναλυτικά όλα τα καλέσματα για τις προσυγκεντρώσεις είναι τα εξής:

Aμπελόκηποι: Άγιος Σάββας, 7πμ
Εξάρχεια: Ομόνοια (έξοδος Μετρό Πειραιώς) 7πμ
Κυψέλη: Πλ. Αμερικής, 7πμ
Πετράλωνα: ΗΣΑΠ, 6.45πμ
Καλλιθέα: ΗΣΑΠ, 6.45πμ
Κουκάκι-Ν.Κόσμος: Μετρό Συγγρού-Φιξ, 6.45πμ
Κεραμεικός-Κολωνός: Μετρό Μεταξουργείο, 6.45πμ
Βριλήσσια: Μετρό Δουκίσης Πλακεντίας, 6.30πμ
Αγία Παρασκευή: Μετρό, 6.45πμ
Μαρούσι: ΗΣΑΠ, 6.45πμ
Ν. Ηράκλειο: ΗΣΑΠ, 6.45πμ
Ν. Ιωνία: ΗΣΑΠ, 6.45πμ
Ν. Φιλαδέλφεια: ΗΣΑΠ, 6.45πμ
Βύρωνας: Πλ. Αγίου Λαζάρου, 6.45πμ
Παγκράτι: Άλσος Παγκρατίου, 7πμ
Νέα Σμύρνη: Πλατεία Ν. Σμύρνης (στάση τραμ), 7πμ
Ελληνικό: Μετρό, 6.45πμ
Ηλιούπολη: Μετρό, 7πμ
Δάφνη: Μετρό, 7.10πμ
Ζωγράφου: Πλ. Γαρδένιας, 7πμ
Ιλίσια: Ούλωφ Πάλμε και Γρηγορίου Αυξεντίου, 7πμ
Δυτικά προάστια: Προαστιακός Άνω Λιοσίων, 6.45πμ
Ίλιο-Πετρούπολη: Θηβών-Λακιώτης (γνωστό σημείο), 7.πμ
Περιστέρι: Μετρό Ανθούπολη (Θηβών), 7.πμ
Αιγάλεω: Θηβών και Ιεράς Οδού, 7.πμ

Οι πρωταγωνιστές της δίκης

Η “δίκη του αιώνα” για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής αρχίζει με 69 κατηγορουμένους να κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο συνεδριάζει σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία ωστόσο αναμένεται να έχουν πέντε πρόσωπα που και σύμφωνα με την Δικαιοσύνη φαίνεται να έχουν κομβικό ρόλο στην υπόθεση της “εγκληματικής οργάνωσης”.

Νίκος Μιχαλολιάκος

Ως απόλυτος αρχηγός σκιαγραφείται ο Νίκος Μιχαλολιάκος στην δικογραφία για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Στο 1109 σελίδων βούλευμα, το οποίο υιοθέτησε πλήρως, την πρόταση του εισαγγελέα εφετών, Ισίδωρου Ντογιάκου, επισημαίνεται πως η Χρυσή Αυγή από το 2008 και μετά παίρνει τη μορφή εγκληματικής οργάνωσης και από το 2012 και μετά κορυφώνει τη δράση της. Στην κορυφή της οργάνωσης, σύμφωνα πάντα με το βούλευμα, βρίσκεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος «ως επικεφαλής και απόλυτα κυρίαρχος αρχηγός» και ακολουθούν οι βουλευτές-περιφερειάρχες και ο υπεύθυνος κάθε τοπικής οργάνωσης-πυρηνάρχης.

Ο γενικός γραμματέας του ακροδεξιού κόμματος αποτελεί σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα τον «απόλυτο κυρίαρχο» της εγκληματικής οργάνωσης καθώς «ως ιδρυτής και κατ ουσία αρχηγός και ηγέτης της , διηύθυνε αυτήν, καθ όλο το διάστημα της λειτουργίας της». Ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα λογοδοτήσει για δύο αδικήματα, τα οποία διώκονται σε βαθμό κακουργήματος. Πρόκειται για αυτά της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και της διακεκριμένης περίπτωσης οπλοκατοχής.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα στο οποίο αναλύεται διεξοδικά η “ιεραρχική δομή” της οργάνωσης δρούσε : «παρέχοντας οδηγίες και εντολές προς τα μέλη της (οργάνωσης) γνωρίζοντας πλήρως τις ενέργειες τους και ελέγχοντας απολύτως τη δράση τους με στόχο την επίτευξη των παράνομων σκοπών τους και με μέσον τη διάπραξη εκ μέρους των μελών της διαφόρων ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων».

Στην δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνονται δεκάδες ομιλίες του Νίκου Μιχαλολιάκου. Σε μία από αυτές ανέφερε : “Δεν έχουν καταλάβει ότι όταν θα έχουμε δύναμη δεν θα δείξουμε οίκτο. Όταν γίνουμε δυνατοί, θα είμαστε ανελέητοι. Αν χρειαστεί, λερώνουμε τα χέρια μας. Θα δούνε πόσα απίδια βάζει ο σάκος. Θα δούνε τότε τι σημαίνει “Τάγματα Εφόδου”. Τι σημαίνει μάχη, τι σημαίνει αγώνας, τι σημαίνει οι ξιφολόγχες να ακονίζονται στα πεζοδρόμια».

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος αποφυλακίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες λόγω παρέλευσης του ανωτάτου ορίου της
προσωρινής κράτησης των 18 μηνών και έχει τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Χρήστος Παππάς

Ηγετικό ρόλο αποδίδει το βούλευμα και στον Χρήστο Παππά, για τον οποίο αναφέρει ότι «διηύθυνε την εγκληματική οργάνωση από τις 20 Σεπτεμβρίου 2010 μέχρι της συλλήψεως του, στις 29 Σεπτεμβρίου 2013, παρέχοντας οδηγίες και εντολές προς τα μέλη της, γνωρίζοντας πλήρως τις ενέργειές τους και ελέγχοντας απολύτως τη δράση τους». Μεταξύ των ενεργειών που αποδίδονται είναι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η οποία αποτέλεσε το έναυσμα της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ο Χρήστος Παππας σύμφωνα με την δικογραφία της υπόθεσης θεωρείται ένας από τους στενούς συνεργάτες και φίλους του Νίκου Μιχαλολιάκου καθώς συμμετείχε στην Χρυσή Αυγή από την ίδρυση της. ‘Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά έγγραφα της δικογραφίας είνι η εγκύκλιος του αναφέρεται χαρακτηριστικά : « … θα πρέπει να λειτουργήσουμε με τα όργανα του κινήματος , σαν ένας πολιτικός απελευθερωτικός στρατός του Εθνικισμού και να εφαρμόσουμε πιστά την πάγια αρχή του στρατιωτικού δόγματος που λέγεται απαρέγκλιτη πίστη και υπακοή στην Ιεραρχία. Ζήτω η Νίκη. Ζήτω ο Αρχηγός ». Εντύπωση είχε προκαλέσει η ανεύρεση στη μονοκατοικία του Χρήστου Παππά στα Γιάννενα ενός “μικρού ναζιστικού μουσείου”.

Όπως και ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής έτσι και ο Χρήστος Παππάς αποφυλακίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες λόγω παρέλευσης του 18μήνου. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει αφορούν το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων και για κατοχή όπλων σε βαθμό πλημμελήματος.

Ηλίας Κασιδιάρης

“Ως επίσημο εκφραστή” των θέσεων της Χρυσής Αυγής χαρακτηρίζει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών τον Ηλία Κασιδιάρη. Συγκεκριμένα αναφέρει πως : «εντάχθηκε στην οργάνωση, γνωρίζοντας με κάθε τρόπο και μέσο τις επιδιώξεις της, ανέβηκε στην ιεραρχία της και αναδείχθηκε επίσημος εκφραστής των θέσεων, των δράσεων και των στόχων της αναφερόμενος απευθείας στον αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο».

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, σύμφωνα με το βούλευμα: “ως ηγετικό στέλεχος «παρά τω Αρχηγώ», συνέβαλε ουσιαστικά στην κατήχηση και εμπέδωση των σκοπών της οργάνωσης, αποσκοπώντας στη χειραγώγηση όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού μελών, τα οποία θα υπέβαλαν τη βούλησή τους στη βούληση της ομάδας, υποτασσόμενοι στις εντολές για «μάχη» με στόχο την εξόντωση του «εχθρού»”.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού από τον Ιούλιο του 2014 όταν με απόφαση των ειδικών εφετών ανακριτών και του αρμόδιου εισαγγελέα κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος για την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχή. Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έχει παραπεμφθεί και για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης όπως και τα υπόλοιπα πρώην και νυν κοινοβουλευτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Γιάννης Λαγός

Ο περιφερειάρχης της Χρυσής Αυγής στον Περαιά και βουλευτής του κόμματος, Γιάννης Λαγός, θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της ακροαματικής διαδικασίας, κυρίως όσο αφορά την δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα.

Ο ίδιος με εξαιρετικά προκλητικό τρόπο έχει χαρακτηρίσει στην συμπληρωματική του απολογία την δολοφονία ως ένα “μεμονωμένο και ατυχές περιστατικό” λέγοντας ότι δεν είχε ούτε εκείνος ούτε η ηγεσία του κόμματος γνώση του περιστατικού. «Αν για ένα ατυχές γεγονός, οπως είναι η δολοφονία ενός ανθρώπου , διώκονται βουλευτές και αρχηγός τρίτου κόμματος στην Ελλάδα, τι θα έπρεπε να γίνει με διάφορα ποδοσφαιρικά σωματεία στα οποία έχουν γίνει προκαθορισμένα ραντεβού και έχουν υπάρξει νεκροί και τραυματίες; Θα έπρεπε οι πρόεδροι των κομμάτων αυτών ή τα στελέχη των Δ.Σ. να βρίσκονται στη φυλακή;” είχε αναρωτηθεί μάλιστα. Ακόμα ο Γιάννης Λαγός έχει υποστηρίξει ότι κανένα στοιχείο δεν υπάρχει σε βάρος του αναφέορντας ότι είναι περιφερειάρχης της Χ.Α. στον Πειραιά από το 2006 και «το διάστημα 2006-2012» δεν υπάρχει καμμία εγκληματική πράξη.

Ωστόσο, όσα περιλαμβάνονται στο παραπεμπτικό βούλευμα και κυρίως τα μηνύματα του προς τον πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γιώργο Πατέλη, είναι αποκαλυπτικά για την λειτουργία της τοπικής οργάνωσης. Για παράδειγμα ο Γιάννης Λαγός λίγο πριν από την επίθεση σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα στέλνει στον Γιώργο Πατέλη μήνυμα στο κινητό με το εξής περιεχόμενο:”…και πολύ καλά έκανες, παρεμπιπτόντως μάλλον θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια σήμερα στο Πέραμα, έχουν βγει και βάφουν και μάζεψε ο Τάσος καμιά τριαντάρα και πάνε από εκεί..”, ενώ, ένα λεπτό μετά την επίθεση ενημερώνει και πάλι τον Γιώργο Πατέλη με το εξής περιεχόμενο «…πήραν μία πρώτη απάντηση…».

Δύο ημέρες μετά στέλνει και άλλο μήνυμα, με το εξής περιεχόμενο: «Έγινε Γιωργάρα, όλα καλά, τους γαμάμε σε όλα τα επίπεδα, δεν βρήκαν τίποτα και έφυγαν σαν κυνηγημένοι, μέχρι της τελικής νίκης, το εννοώ”.

Ο Γιάννης Λαγός αποφυλακίστηκε και αυτός μαζί με τον Νίκο Μιχαλολιάκο λόγω παρέλευσης των 18μηνών της προσωρινής κράτησης και έχει τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό. Κάθεται στο εδώλιο με τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης και της διακεκριμένης οπλοκατοχής.

Γιώργος Ρουπακιάς

Ο κάθ´ ομολογίαν δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα της δίκης. Ο Γιώργος Ρουπακιάς έχει δώσει διαφορετικές εκδοχές για τα γεγονότα που προηγήθηκαν της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Μέχρι σήμερα δεν έχει ζητήσει ποτέ συγνώμη για την δολοφονία.

Έχει υποστηρίξει αλλάζοντας τον αρχικό ισχυρισμό του (ήμουν σε καφετέρια, μου επιτέθηκαν, ενώ πήγαινα στο αυτοκίνητό μου), ότι το μοιραίο βράδυ (17 Σεπτεμβρίου) βρισκόταν στο σπίτι του και γύρω στις 23.30 δέχθηκε τηλεφώνημα από τον συγκατηγορούμενό του Γιώργο Δήμου ο οποίος του είπε για κάλεσμα στην τοπική και έπειτα πήγε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής να δει τι συμβαίνει. Εκεί φέρεται ότι περιέγραψε πως είδε «10-12 μηχανές στις οποίες επέβαιναν 17-18 άτομα».

Οταν έφτασε κοντά στη καφετέρια Κοράλι, ο Ρουπακιάς επιμένει (η ιατροδικαστική εξέταση δεν επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του) ότι δέχτηκε επίθεση από τον Παύλο Φύσσα, «που ερχόταν καταπάνω μου, ακολουθούμενος από άλλους, απευθύνοντας σε εμένα τη φράση “έλα εδώ, ρε μ…”. Πριν προλάβω να καταλάβω καλά καλά τι συμβαίνει, κάποιος άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου μου -δεν ξέρω αν ήταν ο Φύσσας ή κάποιος άλλος- και άρχισε να με τραβάει έξω. Κατάλαβα ένα ή δύο ζευγάρια χέρια να με τραβούν βίαια έξω από το αυτοκίνητο. Σε μια υποδοχή δίπλα στις ταχύτητες και δεξιά μου είχα προσωπικά μου αντικείμενα και ένα πτυσσόμενο μαχαίρι (σουγιά) που είχα για αυτοπροστασία. Ενστικτωδώς προσπάθησα να το πιάσω για να αυτοπροστατευτώ. Δυστυχώς, κατάφερα να το πιάσω με το δεξί μου χέρι και μόλις βρέθηκα έξω από το αυτοκίνητο, συρόμενος, τυφλά χτύπησα αυτόν που με χτυπούσε».

Πλέον μένει να φανεί η στάση του στο ακροατήριο όπου θα δικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ο Γιωργος Ρουπακιάς παραμένει στις φυλακές.

newsit.gr