Παραιτήθηκε ο Μπλάτερ!

201702

Απόφαση… σταθμός στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο! Λίγες μέρες μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της FIFA, o Σεπ Μπλάτερ υπέβαλε την παραίτησή του! Σε λίγους μήνες ο… διάδοχος.

Κι όμως… βόμβα!

Λίγες μέρες μετά την επανεκλογή του για πέμπτη φορά στην προεδρία της FIFA, ο Σεπ Μπλάτερ υπέβαλε την παραίτησή του απ’ το αξίωμα (μετά από 17 χρόνια), σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε (κι ενώ το μεσημέρι βγήκε στο φως της δημοσιότητας το γράμμα που τον… έκαιγε).

«Αγαπώ την FIFA περισσότερο από οτιδήποτε και θέλω μόνο το καλό της. Αποφάσισα να δηλώσω συμμετοχή στις περασμένες εκλογές για το καλό του ποδοσφαίρου. Η εντολή (σ.σ η επανεκλογή του δηλαδή), όμως που μου δόθηκε φαίνεται πως δεν υποστηρίζεται από όλους. Γι’ αυτό λοιπόν καλώ το συντομότερο δυνατό έκτακτο συνέδριο για να αποφασίσουμε τον αντικαταστάτη μου. Δεν θα μείνω. Δεν θα είμαι υποψήφιος αυτή τη φορά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο άνθρωπος που υπηρετεί την παγκόσμια ομοσπονδία για σχεδόν 35 χρόνια (ως γραμματέας αρχικά).

Όσο για το πώς βλέπει το μέλλον, έδωσε το στίγμα του: «Από την στιγμή που δεν θα είμαι υποψήφιος προσωπικά και με δεδομένο ότι είμαι απαλλαγμένος από τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι εκλογές θα μπορέσω να επικεντρωθώ στο να οδηγήσω μακρόχρονες ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα πατήσουν πάνω στις προηγούμενες προσπάθειες μας. Για χρόνια δουλέψαμε σκληρά για να κάνουμε μεταρρυθμιστικές διοικητικές αλλαγές , αλλά είναι σαφές σε εμένα ότι αν και αυτές πρέπει να συνεχιστούν, δεν είναι από μόνες τους αρκετές».

Προφανώς αυτή η απόφαση του 79χρονου έχει να κάνει με το σκάνδαλο που ξέσπασε το τελευταίο διάστημα γύρω απ’ την παγκόσμια ομοσπονδία (που έφερε συλλήψεις ανθρώπων της). Οι αντιδράσεις ήταν πάρα πολλές και έντονες σε βάρος του Μπλάτερ, κάτι που τον οδήγησε στην παραίτηση, μην μπορώντας άλλο να αντέξει τις… πιέσεις.

Όπως λέγεται, το νέο κογκρέσο θα διεξαχθεί μεταξύ Δεκεμβρίου 2015 και Μαρτίου 2016 (θα κλειδώσει οριστικά απ’ την Εκτελεστική Επιτροπή), όπου και θα αποφασιστεί ο διάδοχος στην προεδρία της FIFA, κάτι που εξίσου θα ‘ναι σημαντικό για την… επόμενη μέρα τόσο στην ομοσπονδία όσο και γενικά στο ποδόσφαιρο. Ως τότε θα συνεχίσει στα καθήκοντά του ο Ελβετός, που πλέον μπήκε και επίσημα… ημερομηνία λήξης.

Υπενθυμίζεται πως ο Μπλάτερ ξεκίνησε τις «υπηρεσίες» του στη FIFA το 1981 όπου ως το 1998 ήταν γενικός γραμματέας. Έκτοτε ανέλαβε την προεδρία (αντικαθιστώντας τον Ζοάο Χαβελάντζε) και νίκησε πέντε φορές τις εκλογές, διατηρώντας μέχρι και σήμερα το εν λόγω πόστο.

Ήδη, σε αρκετά ΜΜΕ του εξωτερικού -χωρίς φυσικά να επιβεβαιώνονται- θεωρείται ως πιθανός υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο της FIFA ο Μισέλ Πλατινί. Πάντως, όπως όλα δείχνουν, εκ νέου στη διάθεση των ομοσπονδιών θα τεθεί ο Πρίγκηπας της Ιορδανίας, Αλί Μπιν αλ Χουσεΐν, ο οποίος «ηττήθηκε» απ’ τον Μπλάτερ πρόσφατα κι ενώ η UEFA τον είχε στηρίξει!

sport-fm.gr