Σήμερα τα Χαλκούνια. Το Έθιμο του Αγρινίου που αναμένει ολόκληρη η περιοχή

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κάθε χρόνο, την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, το Αγρίνιο ξαναζεί το έθιμο και συνάμα τον θρύλο του παρελθόντος που αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μέρος του πολιτισμού, της ιστορίας και της τοπικής κουλτούρας, σπάζοντας παράλληλα το στενό τοπικό πολιτιστικό κομμάτι και στρέφοντας το ενδιαφέρων ολόκληρης της Ελλάδας στην αναβίωσή του. Το έθιμο αυτό δεν είναι άλλο από τα χαλκούνια, για τα οποία επισκέπτονται την πόλη μας πολίτες από ολόκληρη την περιοχή και τους όμορους νομούς.

Ο εθελοντισμός, η αγάπη και το πάθος για το έθιμο αυτό οδήγησε την οικογένεια Γιωτόπουλου να διατηρεί το έθιμο ζωντανό και παράλληλα να διδάσκει τις νέες γενιές, οι οποίες θα το διατηρήσουν και θα το αναπτύξουν στο μέλλον περισσότερο. Φέτος, σύμφωνα με τον κ Σωτήρη και τον κ Κώστα Γιωτόπουλο, που κρατούν τα σκήπτρα της παράδοσης, θα συμμετάσχουν στην ρήψη χαλκουνιών 20 νεαρά άτομα. Το έθιμο ξεκίνησε από την εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί του Αγρινίου ήθελαν να περιφέρουν τον επιτάφιο του σημερινού Παλαιού Αγίου Χριστοφόρου στην κεντρική πλατεία της πόλης και τούμπαλιν, προστατεύοντας τον παράλληλα από τους Τούρκους και τους υπόλοιπους αλλόθρησκους της περιοχής, οι οποίοι τα φοβόντουσαν. Στα μεταγενέστερα χρόνια, η αποδοχή και η αγάπη των αγρινιωτών για το έθιμο τους έκανε κάθε Μεγάλη Παρασκευή να δημιουργούν και να ζούνε έναν «χαλκουνοπόλεμο», ο οποίος είχε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που γίνονταν μεταξύ γειτονιών-ενοριών από τουλάχιστον δέκα οικογένειες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σήμερα, παρέμεινε η αγάπη, η αποδοχή του εθίμου από τον κόσμο και η οικογένεια Γιωτόπουλου να αναβιώνει το έθιμο κάθε Μεγάλη Παρασκευή. Αρχικά στην Πλατεία Δημοκρατίας, μετά στην Πλατεία Δημάδη και πιθανότατα φέτος πάλι στην Πλατεία Δημοκρατίας, σύμφωνα φυσικά με την οικογένεια Γιωτόπουλου, η οποία, εκτός αυτού αποκάλυψε ότι είναι σε συζητήσεις με τον δήμαρχο Αγρινίου κ Γιώργο Παπαναστασίου, για την μεγαλύτερη ανάδειξη του εθίμου, υπάρχει η σκέψη να αναβιώσουν το έθιμο ακριβώς όπως γίνονταν επί τουρκοκρατίας, συνοδεύοντας δηλαδή τον επιτάφιο με την μουσική της Φιλαρμονικής. Παράλληλα, για την μεγαλύτερη προώθηση που θα επιχειρηθεί να δοθεί, αν δεν καταστεί δυνατόν από φέτος σίγουρα από του χρόνου, ο κ Παπαναστασίου είναι σε συνεννόηση με το Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας και τον πρόεδρό του κ Παναγιώτη Τσιχριτζή, ώστε στην προσπάθεια αυτή να συμβάλει και το Επιμελητήριο με τις δυνάμεις του, ενώ, σύμφωνα με την οικογένεια Γιωτόπουλου, ο δήμος έχει ήδη κάνει κρούση στο Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να στηρίξει το πολιτιστικό και εθελοντικό, έθιμο του Αγρινίου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο εθελοντισμός στα χαλκούνια πηγάζει από το γεγονός ότι κατασκευάζονται αποκλειστικά από δαπάνες των συνεχιστών της παράδοσης και του πολιτισμού της περιοχής μας, δηλαδή της οικογένειας Γιωτόπουλου και των άλλων μελών που συνεισφέρουν στην διατήρηση του εθίμου. Στις σκέψεις που υπάρχουν για το μέλλον, στο πλαίσιο ανάδειξης του εθίμου των χαλκουνιών, είναι επίσης να ξεκινούν εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου, με βασικό «συστατικό» τα χαλκούνια, από την Μεγάλη Τετάρτη και το Μεγάλο Σάββατο να είναι η αποκορύφωση τους.

Το κάθε χαλκούνι για να δημιουργηθεί και να φέρει το σωστό αποτέλεσμα κοστίζει 18 ευρώ. Αποτελείται από χαρτόνι, που μετατρέπεται σε σωλήνα, ο οποίος γεμίζει βάση συγκεκριμένης δοσολογίας με μπαρούτι Δημητσάνας. Όπως έχει αποδειχθεί κατά το πέρασμα των χρόνων, τα χαλκούνια δεν είναι σε καμία περίπτωση επικίνδυνα, ούτε για τους κατασκευαστές, ούτε για τους θεατές, αφού δεν διαθέτουν επικίνδυνα υλικά, αλλά ακόμη και η μπαρούτι που χρησιμοποιείται είναι βραδύκαυστη και η ποσότητά της δεν επιτρέπει να συμβεί κάτι το μοιραίο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Για φέτος, και μέχρι την Κυριακή των Βαΐων, από τα μέλη της οικογένειας Γιωτόπουλου, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη που έχουν δραστηριοποιηθεί ενεργά τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια στην κατασκευή χαλκουνιών, δημιουργήθηκαν 400, ενώ η κατασκευή και άλλων θα συνεχιστεί μέχρι και την Μεγάλη Πέμπτη. Η αρχή των διαδικασιών για την δημιουργία των χαλκουνιών που θα λάμψουν και φέτος στο Αγρίνιο άρχισε μετά τα Χριστούγεννα και σε πολλές περιπτώσεις η δουλειά που γίνεται σε ημερήσια βάση αγγίζει και τις οκτώ ώρες.

Ο κ Σωτήρης και ο κ Κώστας Γιωτόπουλος δήλωσαν «Μας γεμίζει που η νέα γενιά αγαπάει το έθιμο αυτό, θέλει να το συνεχίσει και να το αναπτύξει και είναι καλύτερη από μας. Δεν φτιάχνουμε χαλκούνια για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις, αλλά για να διατηρήσουμε το έθιμο με ασφάλεια για μας και κυρίως του πολίτες που θα παρακολουθήσουν την ρίψη τους». Η νέα γενιά των «χαλκουνάδων» απαρτίζεται από τον κ Νίκο Σταμούλη, του κ Περικλή Μαυρόπουλο, του κ Παναγιώτη Βραχωρίτη, τον κ Δημήτρη Μανίκα, τον κ Ηλία Πάνου και τον κ Θύμιο Μαμασούλα, με δασκάλους φυσικά τους κ Σωτήρη και Κώστα Γιωτόπουλο.

Κων/νος Χονδρός ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»