Σαμαράς σε Τσίπρα: Δεν θέλετε συναίνεση. Θέλετε σύγκρουση

Εφ όλης της ύλης επίθεση του προέδρου της ΝΔ στον πρωθυπουργό. Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής «προπαγάνδα». Παράλληλα σημείωσε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση θα δώσει το παρών στις συνεδριάσεις της επιτροπής.

«Δεν μας κάλεσε να συζητήσουμε για την εξεταστική επιτροπή. Δεν θέλετε συναίνεση. Δεν ήρθε για την αλήθεια . Εχθρούς θέλετε να κατασκευάζετε. Την ώρα που η οικονομία έχει στερεύσει από χρήματα που το δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών, την ώρα αυτή επιδιώκει η κυβέρνηση την σύγκρουση και προτείνετε την σύσταση εξεταστικής επιτροπής».

Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για τις ευθύνες που έχει η σημερινή κυβέρνηση στην περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί εκτός ευρωζώνης, κάνοντας λόγο ακόμα και για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.«Μια νέα εξεταστική σίγουρα θα χρειαστεί γιατί ακυρώσατε μια έξοδο. Όποιος σκάβει τον λάκκο μπορεί να πέσει ο ίδιος μέσα. Για το ποιος ρίχνει την χώρα στα βράχια».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. «Ξεχάστε την δραπέτευση με νέες εκλογές και δημοψηφίσματα. Επιτέλους κυβερνήστε. Δεν είσαστε αντιπολίτευση». Παράλληλα υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός έχει χάσει τον έλεγχο και αναφέρθηκε στα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

«Ο λαός δεν σας ψήφησε ούτε για συγκρούσεις, ούτε για ατύχημα. Σας ψήφισε για να διαπραγματευτείτε με καλύτερους όρους. Μας κατηγορούσατε για κινδυνολογία και τα δικά σας στελέχη μιλούν για διλλήματα αν θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις ή την δόση του ΔΝΤ. Αλήθεια πως φτάσαμε από τους πανηγυρισμούς στην «Αριστερά του τίποτα». Βουλευτής σας συνομιλεί με τον δολοφόνο του Μπακογιάννη, βουλευτές σας ζητούν να καταργηθεί ο νόμος για τις κουκούλες και υπουργός σας κάνει λόγο ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ζωές στις Σκουριές.»

Δευτερολογία Σαμαρά 

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανήλθε και υποστήριξε πως και ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατραπεί η εξεταστική σε προανακριτική επιτροπή. «Σας πείραξε που είπα για προανακριτική και σε λίγο ομολογήσατε και εσεις ότι θα μετατρέψατε την εξεταστική σε προανακριτική. Ανοίξατε την βεντάλια όλου του λαϊκισμού σας. Μας είπατε άλλο οι βουλευτές άλλο ο λαός, ότι έχουν στοιβαχθεί οι δικογραφίες γιατί τότε μπλοκάρατε τη Συνταγματική αναθεώρηση που έλυνε το θέμα περί ευθύνης υπουργών. Εγώ ως πρωθυπουργός είχα προτεραιότητα να σωθεί ο τόπος και όχι να συστήσω μια εξεταστική επιτροπή».

Όσον αφορά το θέμα της οικουμενικής κυβέρνησης που είχε αφήσει ανοιχτό ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξη του στο «Bloomberg», ο Αντώνης Σαμαράς είπε «Δεν μιλάμε για τα δικά μου όνειρα. Με ρώτησαν οι ξένοι δημοσιογράφοι αν θα σας στήριζα και επανέλαβα αυτά που σας έχω πει και εδώ. Αν αυτή η συμφωνία στηρίζει την χώρα, τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό και την παραμονή της στην ευρωζώνη».

Επίσης αναφέρθηκε και στην επιτροπή για το χρέος στην οποία δεν κλήθηκαν τα κόμματα. «Σας έχει υποκαταστήσει στα καθήκοντα σας η πρόεδρος της
Βουλής κύριε Τσίπρα; Όταν σαν πρωθυπουργός πήγατε και δεν είδατε άλλα κόμματα, αλήθεια πως αισθανθήκατε; Και έλειπαν ποιοι εκείνοι που δεν καλέσατε».

real.gr