Σημεία Ομιλίας δημάρχου & Προέδρου ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος Γιώργου Παπαναστασίου,στο προσυνέδριο του Αγρινίου

Εμφάνιση IMG_7026.JPG

Με ιδιαίτερη χαρά και  συγκίνηση σας καλωσορίζω στο Αγρίνιο το οποίο επελέγη από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ προκειμένου να πραγματοποιηθεί  η σημερινή σημαντική εκδήλωση.

Μια εκδήλωση η οποία όπως όλοι γνωρίζεται  πραγματοποιείται στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου  της ΚΕΔΕ  εν όψει του ετήσιου τακτικού  της συνεδρίου  το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο στην Χαλκιδική .

Συνάδελφοι από τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων βρισκόμαστε εδώ σήμερα προκειμένου να συζητήσουμε ,να διαμορφώσουμε θέσεις και απόψεις,  να ασχοληθούμε επιτέλους με τα του τόπου μας στον τόπο μας.

Όλοι μαζί και δίπλα ο ένας στον άλλον όπως αρμόζει στους Αιρετούς των φορέων που εκπροσωπούμε και στις τοπικές κοινωνίες που εκφράζουμε.

Δυο όμορες λοιπόν Περιφέρειες με πατροπαράδοτους δεσμούς και σχέσεις καλούμαστε εδώ σήμερα στο Αγρίνιο να ασχοληθούμε με τις θεσμικές και κοινωνικές λειτουργίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.

Και με αφορμή αυτό το γεγονός  θα ήθελα να ευχαριστήσω  εκ μέρους των πολιτών  που εκπροσωπώ,  τον Πρόεδρο και τα μέλη του  ΔΣ της ΚΕΔΕ  για αυτήν του την απόφαση η οποία από μόνη της σηματοδοτεί την στροφή του κορυφαίου συλλογικού οργάνου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αποκέντρωση και την Περιφερειακή Ανάπτυξη .

Και χωρίς να γίνομαι υπερβολικός θα πρέπει να τονίσω ότι ίσως είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ανάλογη εκδήλωση της ΚΕΔΕ στην πόλη μας και το σημαντικότερο ότι αυτή αποτελεί μέρος μιας διαδικασίας δημοκρατικού προγραμματισμού και διαβούλευσης μεταξύ των τοπικών κοινωνιών με αποκορύφωμα το Συνέδριο της.

Είναι άλλωστε   σημαντικό το γεγονός ότι στην σημερινή εκδήλωση θα συζητηθούν θέματα  των επιμέρους επιτροπών της ήτοι :  Θεσμών, Ισότητας και Οργάνωσης , αλλά και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης .

Αντικείμενα και θέματα ιδιαίτερα κρίσιμα τόσο για την λειτουργία των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και για τον παρεμβατικό της ρόλο και λόγο στις τοπικές μας κοινωνίες σε μια  κρίσιμη  μάλιστα συγκυρία.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι  .

Όλοι όσοι είμαστε εδώ σήμερα αλλά και οι υπόλοιποι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνάδελφοι στην χώρα μας, βιώνουμε  μια δύσκολη και  πρωτόγνωρη για τον τόπο μας πραγματικότητα .

Καθημερινά όλοι μας γινόμαστε μάρτυρες πρωτόγνωρων περιστατικών μεταξύ των συμπολιτών μας και καλούμαστε να ανταποκριθούμε  με τα πενιχρά διοικητικά και οικονομικά μέσα  που διαθέτουμε σε καταστάσεις που στην καλύτερη περίπτωση ξεπερνούν τον θεσμικό και παρεμβατικό μας ρόλο.

Ωστόσο όμως εμείς δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αγνοήσουμε αυτά τα νέα δεδομένα που είτε το θέλουμε είτε όχι, συνθέτουν τον πραγματικό κοινωνικό ιστό  στη χώρα μας .

Όλοι μας  είμαστε σε θέση να ξέρουμε την μεγάλη και ολοένα και αυξανόμενη συρρίκνωση των οικονομικών πόρων της Αυτοδιοίκησης την τελευταία πενταετία, παράλληλα με την αναγκαιότητα όμως δημιουργίας και λειτουργίας  νέων κοινωνικών δομών και δραστηριοτήτων.

Και όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε και γνωρίζουμε το υστέρημα της ψυχής μας και όχι αυτό της τσέπης μας αποτελεί την κινητήρια και δημιουργική δύναμη αυτών των νέων αλλά απαραίτητων για την συνεκτικότητα του κοινωνικού μας ιστού δραστηριοτήτων.

Αυτό είναι το στοίχημα των καιρών μας και μέσα από αυτό θα πρέπει να βλέπουμε και τις λειτουργίες των θεσμών που εκπροσωπούμε,  πέραν της οικονομικής ανασυγκρότησης  που αποτελεί  και το και μεγάλο ζητούμενο  για τις Περιφέρειες μας και την αναπτυξιακή τους υπόσταση.

Και αυτό το λέω γιατί όλα αυτά είναι από την φύση τους αλληλοσυμπληρούμενα και αλληλοτροφοδοτούμενα  για την οικονομική ευμάρεια και την κοινωνική συνοχή των τοπικών μας κοινωνιών

Στο σημείο αυτό θεωρώ ότι πρέπει να κλείσω τον χαιρετισμό μου δίνοντας το βήμα και τον λόγο στους υπόλοιπους συμμετέχοντες προκειμένου όλοι μαζί να αναδιαμορφώσουμε το νέο Αυτοδιοικητικό και αναπτυξιακό πλαίσιο με το οποίο  θα πορευτούμε τα επόμενα χρόνια.