Στην επικράτεια του Αμβρακικού

Ο Αμβρακικός, αυτή η μαγική θάλασσα, ο κλειστός κόλπος των ονείρων και των μυστικών…  
 
      Μια τόσο όμορφη επικράτεια που έγινε νοσταλγική ταινία, «τα δελφινάκια του Αμβρακικού», μιας και είναι ονειρικός, κατάλληλος για να επενδύσει παιδικές αναμνήσεις. Ανάμεσα στο Άκτιο και την Πρέβεζα, με τον Άραχθο και τον Λούρο να κατεβαίνουν ως την καρδιά του κόλπου, ο Αμβρακικός μοιάζει με ήσυχη λίμνη, ενώ τα ηλιοβασιλέματά του είναι μαγεμένα. Η Αμφιλοχία, η Βόνιτσα, η κοντινή Πρέβεζα και απέναντι η Λευκάδα, συνθέτουν έναν απίστευτο προορισμό.
        Εικόνες ενός μυστικού παραδείσου, ο οποίος είναι και ένα από τασημαντικότερα οικοσυστήματα όλης της Ευρώπης, με πλήθος πουλιών, ενδημικών φυτών, άγριων ζώων.
    Καθώς ο Αμβρακικός είναι περίκλειστη θάλασσα τα νερά του είναι πάρα πολύ ήσυχα. Αν δει κάποιος αυτήν την εκπληκτική θάλασσα από ψηλά, πρέπει να προσέξει για να παρατηρήσει το στενό του Ακτίου.
     Σε αυτόν τον εκπληκτικό τόπο άνθισε η αρχαία Αμβρακία, αλλά δόθηκε και η σημαντικότατη ναυμαχία του Ακτίου, το μακρινό 31 π.Χ. ανάμεσα στον Οκταβιανό και τον Μάρκο Αντώνιο που έκρινε την τύχη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας………..
     Το παρελθόν εισέρχεται στο παρόν όπως τα ήσυχα νερά του Αμβρακικούεισέρχονται στο σώμα της γης, στην Πρέβεζα και την Αμφιλοχία. Τα τοπία είναι σπάνιας ομορφιάς, τα νερά ζεστά, ενώ τα ηλιοβασιλέματα είναι μαγεμένα.
Βόλτες και μυστικά
Οι πολιτείες του Αμβρακικού είναι κάθε μια κι ένα ξεχωριστό στολίδι. Η Πρέβεζα με την απέραντη ιστορία της είναι ιδανικός τόπος για να μυηθεί κάποιος στην γοητεία της ελληνικής κουζίνας, τα ουζερί της είναι περίφημα σε όλον τον ταξιδιωτικό κόσμο, και καθώς συνδυάζεται το «κυνήγι» των γεύσεων με μια πανέμορφη πολιτεία, με λιθόστρωτα καλντερίμια, διατηρημένα αρχοντικά και μοναδικούς περιπάτους, αποτελεί μια από τις ωραιότερες προτάσεις.
     Το Άκτιο, με το μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και την υποθαλάσσια σήραγγα που το ενώνει με την Βόνιτσα είναι ένα κρυφό διαμάντι, ενώ η ίδια η Βόνιτσα, είναι ένα νησί στην στεριά, το χρώμα της θυμίζει Αιγαίο.
      Η Αμφιλοχία έχει μια από τις πιο ρομαντικές προκυμαίες σε όλη την Ελλάδα, και είναι πολυσύχναστη, αλλά με έναν νοσταλγικό, αργό ρυθμό. Και τέλος η Κορωνησία, αυτό το εκπληκτικό ψαροχώρι, στην καρδιά του Αμβρακικού, όπου τα καΐκια του δημιουργούν έναν ζωγραφικό πίνακα θα σας μαγέψει, κυριολεκτικά!
Η γοητεία της λιμνοθάλασσας
Πέρα από τα σμαραγδένια ακρογιάλια που θα συναντήσετε στην Κορωνησία και αλλού, το μοναδικό στοιχείο του Αμβρακικού είναι οι 24 λιμνοθάλασσες που δημιουργούνται. Ο Αμβρακικός, λόγω της μεγάλης ποικιλίας των παραλίων του, αλλά και λόγω της πολυπλοκότητας του υδάτινου κόσμου του, θεωρείται μικρογραφία της Μεσογείου.
     Οι μεγαλύτερες λιμνοθάλασσες, η Λογαρού, το Τσουκαλιό και η Ροδιά αποτελούν απλά ένα χάρμα οφθαλμών! Στα ήρεμα νερά τους ζει ένας τεράστιος αριθμός ψαριών, ενώ οι καλαμιές και η υδρόβια βλάστηση είναι απερίγραπτης ομορφιάς.
    Οι ψαράδες διασχίζουν αυτά τα γαλήνια νερά και αν βρεθείτε εδώ στο ηλιοβασίλεμα, πραγματικά θα χρειαστείτε όλη την μνήμη της φωτογραφικής σας μηχανής για να απαθανατίσετε αυτήν την εκτός κάθε περιγραφής ομορφιά!
newsit.gr