Συνάντηση Ερντογάν – Σακελλαροπούλου το πρωί της Πέμπτης (7/12) στο Προεδρικό Μέγαρο

Η επικείμενη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, η συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η συμφωνία, που αναμένεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για θέματα πολιτικής, ανάμεσά στα οποία και το μεταναστευτικό, επισφραγίζει την προσπάθεια για μια ευρύτερη ελληνοτουρκική προσέγγιση. Αυστηρά θα είναι τα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα, κατά την ολιγόωρη παραμονή της τουρκικής αντιπροσωπείας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Πέμπτη στις 11:30 θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ, στη Λέσχη Αξιωματικών (ΛΑΕΔ) ενώ συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν και στο Υπουργείο Εξωτερικών. Οι υπουργοί Πολιτισμού μάλλον θα συναντηθούν στην Πινακοθήκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτηςέγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου το Σάββατο, την οποία ενημέρωσε για την επικείμενη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Στο τραπέζι πάνω από 20 συμφωνίες, κυριότερη το μεταναστευτικό

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα στο τραπέζι βρίσκονται πάνω από 20 συμφωνίες οι οποίες είτε θα ανακοινωθούν είτε θα υπογραφούν, με κυριότερη το μεταναστευτικό.

Π. Μαρινάκης: Σημαντικό βήμα για να εμπεδωθεί το κλίμα διαλόγου

Το πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας και της συνεδρίασης της ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας έθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωποςΠαύλος Μαρινάκης, λέγοντας ότι την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ θα προηγηθεί συνάντηση του Τούρκου προέδρου με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, θα γίνουν δηλώσεις και στη συνέχεια θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου η Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας υπό τους κκ. Μητσοτάκη και Ερντογάν με τους συμμετέχοντες υπουργούς, υπό τη μορφή του γεύματος εργασίας.

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την επικείμενη επίσκεψη και της προσδοκίες της Αθήνας, έκανε λόγο για ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην εμπέδωση του θετικού κλίματος μεταξύ των δύο Ελλάδας και Τουρκίας, επανέλαβε ότι η μόνη διαφορά Ελλάδας και Τουρκίας είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα προσέρχεται στη συζήτηση χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Είναι δεδομένες οι διαφωνίες μας αλλά δεν θέλουμε να παράγουν κρίσεις» είπε χαρακτηριστικά ενώ ερωτηθείς για το εάν θα επισκεφθεί τη Θράκη απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοια ενημέρωση.

Ποιοί θα συνοδεύσουν ο Ερντογάν – Αυτοί που θα παρευρεθούν από την ελληνική πλευρά

Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, θα συνοδεύεται από επτά υπουργούς καθώς και από τον διπλωματικό του σύμβουλο, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Τελευταία στιγμή θα αποφασιστεί εάν θα έρθει και ο Ιμπραήμ Καλίν, που συνήθως συνοδεύει στο εξωτερικό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την ελληνική πλευρά θα παρευρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Πηγή: ertnews.gr