Σύγχρονος εξοστρακισμός Ελλήνων. Η απίστευτη περιπέτεια οικογένειας Αγρινιωτών στην Σουηδία

Σύγχρονος εξοστρακισμός Ελλήνων

με βούλα ”αρμόδιας” υπηρεσίας κι υπογραφές οκνηρών καλαμαράδων*

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για ένα Έλληνα πατέρα, απόδημο, από το όταν το ενήλικο παιδί του συναινεί και ζητά ν’ αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια. Οι κόποι του να μεταλαμπαδιάσει την αγάπη για την Ελλάδα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και μακρυά απ’ την μητροπολιτική Ελλάδα, δεν πήγαν χαμένοι. Μια νέα γενιά Ελλήνων θα μεταφέρει την άσβεστη φλόγα του ελληνισμού στο μέλλον, πέρα από γεωγραφικά σύνορα και πολιτικοκοινωνικούς φραγμούς.

Δεν υπάρχει όμως μεγαλύτερη απογοήτευση όταν ο ίδιος πατέρας παίρνει έμμεσα, απ’ το παιδί του, στο χέρι, την απάντηση από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας, Τμήμα Ιθαγένειας, Περιφέρειας, που αρνείται την έγκριση της ελληνικής ιθαγένειας στο παιδί του. Κι όχι μόνο αυτό. Μέσω της απάντησης αμφισβητείται έμμεσα και η ελληνικότητα του ίδιου από κάποιο οκνηρό καλαμαρά της υπηρεσίας. Κι αυτό ύστερα από έξι χρόνια αναμονής από την κατάθεση του αιτήματος και όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών!

Με απόφαση μάλιστα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης!!!

Κι ο Έλληνας αυτός -μαζί με το παιδί του- είχε ακολούθησει κατά γράμμα τις υποδείξεις υποβολής σχετικής αίτησης, που κατέθεσε κι έστειλε μέσω του Ελληνικού Προξενείου.

Η απάντηση ήταν μια ξαφνική γροθιά στο πρόσωπο απ’ το “πουθενά”, δίχως ουσιαστικό λόγο.

Διαβάστε παρακάτω πως “περίτρανα” δικαιολογεί την ανικανότητά της η “αρμόδια” υπηρεσία ή κάποιος οκνηρός καλαμαράς την απόφασή του. Η υπηρεσία απορρίπτει την αίτηση για την κτήση Ελληνικής Ιθαγένειας λόγω ουσιαστικά δικών της αδυναμιών αλλά αφήνει ταυτόχρονα υπονοούμενα περί γνησιότητας των “ήδη προσκομισθέντων δικαιολογητικών”… επικαλούμενη “τις πλάτες” του Υπουργείου Εσωτερικών και Δημ. Διοίκησης, με τη “βούλα” της Υπηρεσίας…

Καταπληκτικό!

Μήπως η εν λόγω Γενική Διεύθυνση αμφισβητεί και το Ελληνικό Προξενείο;

Κι έχουν από μετά μια τέτοια απόφαση το θράσος να σημειώνουν πως ο/η“εν θέματι, εφόσον επιθυμεί μπορεί να επανέλθει με νέο αίτημα για τη διαπίστωση της Ελληνικής Ιθαγένειας λόγω αναγνώρισης από τον Έλληνα πατέρα” του/της.

Άντε να πείσεις τώρα ένα ενήλικο άτομα να ξανακαταθέσει αίτηση εκεί που δεν το σέβονται, το περιπαίζουν και το αμφισβητούν.

Κι έτσι, μ’ όλη την “πρέπουσα” επισημότητα, εξοστρακίζονται Έλληνες από τη μητέρα πατρίδα που ουσιαστικά λειτουργεί σαν η κακιά μητριά των παραμυθιών…

Ανδρέας Μπούκας

*Η λέξη “καλαμαράς” ορίζεται εδώ όπως περίπου χρησιμοποιείται σκωπτικά τόσο από Έλληνες της Κύπρου όσο και της Β. Ελλάδας για να χαρακτηρίσει το γραφειοκράτη –δήθεν λόγιο-  που για να αποφύγει τις ευθύνες του, αναζητεί κάθε είδους δικαιολογίες στους τύπους, παραμερίζοντας και παραβλέποντας την ουσία θεμάτων και πραγμάτων.

Κάτι ανάλογο υπονοεί και ο ποιητής Κ.Παλαμάς σε ποίημά του, που αναφέρεται σε “καλαμαράδες”.

“Καλαμαράδες και δημοκόποι…

Στης Πολιτείας τη μάντρα οι λύκοι! Παντού είναι λύκοι!…”

(Κ. Παλαμάς).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ AGRIONIOTIMES: TA ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ (ΚΟΡΗΣ) ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΑΣ.