Τα γιαούρτια αποτρέπουν την κατάθλιψη

550_334_155671

Τα προβιοτικά, οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στα «ζωντανά» γιαούρτια, μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Εγκεφάλου & Νόησης του Leiden (LIBC), στην ομώνυμη πόλη της Ολλανδίας, ζήτησαν από 40 υγιείς εθελοντές να πίνουν καθημερινά και επί τέσσερις εβδομάδες ένα ποτήρι ζεστό νερό ή γάλα στο οποίο είχαν προσθέσει μία σκόνη.

Σε άλλους εθελοντές η σκόνη περιείχε δύο γραμμάρια προβιοτικών και σε άλλους μία ανενεργό ουσία (ψευδοφάρμακο).

Πριν και μετά το τέλος της μελέτης, οι εθελοντές συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια, τα οποία αξιολογούσαν τις πιθανότητες να εκδηλώσουν καταθλιπτικές σκέψεις.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Brain, Behavior& Immunity», όσοι πήραν τα προβιοτικά έδειξαν σημαντική μείωση στις αρνητικές σκέψεις τους, ιδίως σε όσες ήταν επιθετικές ή εμμονικές.

Η ψυχολόγος δρ Λάουρα Στέενμπεργκενπου ηγήθηκε της νέας μελέτης δήλωσε ότι τα ευρήματα αυτά αποτέλεσαν αληθινή έκπληξη για τους ερευνητές και μπορεί να έχουν μεγάλη σημασία για την πρόληψη της κατάθλιψης.

«Οι αρνητικές εμμονικές σκέψεις είναι σημαντικές για την εκτίμηση της πιθανότητας εκδήλωσης και εξέλιξης της κατάθλιψης, γεγονός που καθιστά πολλά υποσχόμενα τα ευρήματά μας για την κατασταλτική επίδραση των προβιοτικών σε αυτές», είπε.

Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια, τα οποία αναπτύσσονται στο πεπτικό σύστημα και το βοηθούν να διατηρείται υγιές.

tanea.gr